Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Unde găsiți informații despre locurile de muncă disponibile în 32 de țări din Uniunea Europeană

Publicat

locuri munca

Persoanele interesate de obținerea unui loc de muncă în una dintre cele 32 de țări din Uniunea Europeană ce fac parte din programul EURES, ar trece prin acest proces mult mai simplu dacă ar avea informații despre ce drepturi, obligații și facilități au, din postura de cetățeni europeni. Agenția Regională de Dezvoltare (ADR) Centru a transmis un comunicat de presă cu lămuriri pe acest subiect.

Vedeți mai jos comunicatul ADR Centru:

Datele oficiale furnizate de Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, arată că peste 2 milioane de cetăţeni români lucrează în afara granițelor României, cu precădere în statele membre ale Uniunii Europene: peste 913.000 de români în Spania, mai bine de 561.000 în Italia, în jur de 110.000 în Marea Britanie, 28.000 de români în Irlanda.

În plus, lunar sunt disponibile mii de locuri de muncă în Uniunea Europeană, atât prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cât și de agenţiilor de plasare de forţă de muncă în străinătate. Dar câți dintre români sunt oare corect informați cu privire la drepturile de care beneficiază atunci când decid să muncească în alt stat al Uniunii? Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru, care funcționează în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, vă oferă o serie de informații practice cu privire la exercitarea acestor drepturi.

Din postura de cetățean european aflat în căutarea unui loc de muncă într-o altă țară UE, aveți dreptul de a fi tratat asemenea locuitorilor țării respective, în ceea ce privește accesul la piața muncii, mici excepții putând să apară doar în cazul unor posturi din sectorul public. Dar care sunt efectiv drepturile de care beneficiați?

Prestații sociale

În cazul în care sunteți șomer și căutați un loc de muncă în altă țară, puteți solicita oficiului de ocupare a forței de muncă să vă transfere indemnizația de șomaj în țara respectivă pentru 3 luni, având posibilitatea de a extinde cererea până la 6 luni. Detalii privind formalităţile ce trebuiesc îndeplinite în cazurile menţionate sunt disponibile pe internet la:

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/transferring-unemployment-benefits/index_ro.htm

Persoanele care lucrează în alte țări, cât și membrii de familie aflați în întreținerea acestora sunt asigurați în cadrul sistemului de asigurare socială a țării gazdă. Prestațiile sociale (concediu medical, concediu de maternitate/ paternitate, pensii, asigurări, etc) depind de legislația țării respective. Verificaţi care sunt drepturile de securitate socială din ţara în care vă stabiliţi la adresa de internet:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=858&langId=ro.

Recunoașterea calificării profesionale

În cazul în care aveți o profesie reglementată, obținerea unui post în altă țară necesită recunoașterea calificărilor și experienței profesionale. Autoritățile au obligația ca în termen de o lună de la depunerea cererii de recunoaștere a calificărilor, să vă confirme primirea cererii și să vă solicite documentele necesare. Apoi, în termen de 4 luni de la depunerea dosarului complet, acestea trebuie să vă comunice decizia luată. Dacă decizia este negativă, autoritățile sunt obligate să motiveze respingerea. În cazul în care termenul limită a fost depășit, vă puteți adresa justiției.

Informații despre punctele naționale de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale se pot găsi la: http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/contact/national_contact_points_en.htm

Consiliere de specialitate

EURES (EURopean Employment Services) a fost creat cu scopul facilitării liberei circulații a forței de muncă în Uniunea Europeană și este o rețea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția.

Există peste 850 de consilieri EURES în întreaga Europă. Cel puțin unu din aceștia se află în județul dumneavoastră. Consilierii EURES vă oferă:

Informaţii despre locurile de muncă vacante disponibile în 32 de ţări europene.

Sfaturi şi îndrumări pentru găsirea unui loc de muncă în altă ţară.

Sfaturi referitoare la condiţiile de muncă şi viaţă din toate statele membre ale UE şi ale AEE, inclusiv Elveţia.

Locurile de muncă disponibile şi datele de contact ale consilierilor EURES găsiţi pe internet la http://eures.anofm.ro/ sau https://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro.

Detalii despre drepturile dumneavoastră la angajarea într-un alt stat membru sunt disponibile la adresa: http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/index_ro.htm.

De asemenea, dacă doriți să aflați mai multe despre toate categoriile de drepturi de care beneficiați în calitate de cetățean european vă invităm să accesați pagina de internet a Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru www.europedirect-adrcentru.ro sau să contactaţi echipa Centrului la tel 0358403121 sau la adresa de e-mail europedirect@adrcentru.ro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Autoritățile și instituțiile publice, obligate să afișeze pe site solicitările de la cetățeni. În caz contrar, riscă amenzi

Publicat

Autoritățile și instituțiile publice vor fi obligate să publice și să comunice toate informațiile și datele de interes public în format electronic. Acestea includ și solicitările primite de la cetățeni.

Pentru nerespectarea acestor obligații, amenzile prevăzute sunt de până la 2.500 de lei și vor fi aplicate șefului instituției, respectiv șefului compartimentului de relații publice.

Proiectul de lege ajunge la vot decisiv în Camera Deputaților.

Acesta prevede că autoritățile și instituțiile publice vor avea “obligația de a publica și actualiza pe pagina de internet proprie un registru public electronic al solicitărilor privind informațiile de interes public”, potrivit avocatnet.ro.

Obligația este pentru toate autoritățile ori instituțiile publice ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, regiile autonome, societățile aflate sub autoritatea sau, după caz, în coordonarea ori în subordinea unei autorități publice centrale sau locale, dar și partidele politice, federațiile sportive și organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, cât și persoanele juridice de drept public sau entități publice care beneficiază de finanțare din bani publici.

Ce conține registrul public electronic al solicitărilor

Registrul public electronic al solicitărilor privind informațiile de interes public va include cel puțin:

 • solicitările scrise înregistrate, accesibile în întregime
 • răspunsurile asociate fiecărei solicitări emise de autoritate, accesibile în întregime, inclusiv anexe conținând orice date sau informații în format deschis și prelucrabil automat
 • soluția pe scurt de admitere sau respingere a fiecărei solicitări, iar în cazul respingerii, indicarea motivului de refuz, prin precizarea uneia dintre excepțiile legale
 • reclamațiile scrise înregistrate, care se depun în cazul refuzului explicit sau tacit al unei autorități ori instituții publice, accesibile în întregime
 • actele de soluționare a reclamațiilor scrise înregistrate
 • numărul, data și instanța emitentă a hotărârilor judecătorești rămase definitive prin care autoritatea sau instituția a fost obligată să furnizeze informații de interes public, precum și răspunsurile sau informațiile furnizate în baza acestor hotărâri.

Aceste date vor fi publicate de autoritățile și instituțiile publice numai după anonimizarea sau înlăturarea datelor cu caracter personal.

Termenul de publicare este cel mult 15 zile de la data primirii, respectiv de la data emiterii lor.

Când se poate refuza răspunsul la solicitările cetățenilor

Autoritățile și instituțiile publice pot refuza furnizarea unui răspuns la solicitările făcute de cetățeni, pentru:

 • informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate
 • informațiile privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate
 • informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurenței loiale
 • informațiile cu privire la datele personale
 • informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare
 • informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces
 • informațiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor.

Amenzi

În cazul în care nu sunt respectate prevederile de mai sus, amenzile sunt între 500 și 2.500 de lei. Riscă să le primească “conducătorul compartimentului pentru relații publice” sau „persoana desemnată în scopul asigurării accesului la informațiile de interes public”, dar și ”conducătorul autorității sau instituției publice”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Proiectul Ministerului de Finanțe ”200 lei în plus la salariul minim” a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social

Publicat

bani

Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ unui proiect social al Guvernului. Este vorba despre proiectul care prevede neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a unei sume de 200 lei/lună, acordată de companii angajaților care câștigă salariul minim pe economie. 

Iulian Ardeleanu, director general în cadrul Ministerului Finanțelor a spus că: „această creștere cu 200 lei fără impozite și contributii este o măsură temporară, pe o perioadă de 6 luni, care vizează, cumva, sprijinirea categoriilor care sunt remunerate la nivelul salariului minim”.

„Statul a considerat că prin scutirea de impozite și contribuții poate sprijini cumva această categorie de beneficiari. Constituirea unor drepturi pentru această sumă pentru o perioadă temporară, cumva ar fi condus la măsuri de compensare a acestor contribuții de la bugetul de stat astfel încât nu știu în ce măsură, per total, reglementarea și-ar fi atins scopul”, a mai afirmat Iulian Ardeleanu, director general în cadrul Ministerului Finanțelor, citat de Hotnews.ro.

Proiectul poate fi consultat AICI. Avizul CES este consultativ.

De la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

Consiliul Economic şi Social este instituție publică de interes național, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ai societății civile.

sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Șona, cercetat de polițiștii din Alba, după ce a fost prins la volan cu alcoolemie de 1,04

Publicat

etilotest

Un bărbat de 33 de ani din Șona este cercetat de polițiștii din Alba după ce a fost prins la volan cu alcoolemie de 1,04. 

Potrivit IPJ Alba, luni, 16 mai, în jurul orei 19.45, polițiștii rutieri din Blaj au depistat un bărbat de 33 de ani, din comuna Șona, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE Națională clasa a IV-a 2022: SUBIECTELE la Română. Cerințele pentru elevi, la prima testare

Publicat

Elevii de clasa a IV-a au susținut marți prima testare de Evaluare Națională, la Română. A doua probă este miercuri, 18 mai, la Matematică.

Pentru rezolvarea cerințelor, elevii de clasa a IV-a au avut la dispoziție 60 de minute. Rezultatele testelor nu se fac publice, nu se notează cu calificative, nu se trec în catalog.

EVALUARE Națională 2022 – clasa a IV-a – SUBIECTE la Română

La finalul evaluărilor, învățătorul clasei întocmește un raport la nivelul clasei, în care sunt trecute toate codurile obținute la fiecare item cu toate explicațiile necesare acordării respectivului cod, pentru fiecare elev în parte. Acest raport este discutat la nivelul catedrei, pentru ca mai apoi să fie inclus într-un raport realizat la nivel de școală, potrivit edupedu.ro.

Calendar Evaluare clasa a IV-a 2022

 • 17 mai: Limba română
 • 18 mai: Matematică
 • 19 mai: Limba maternă

Modele de subiecte Evaluare Națională clasa a IV-a

Limba română pentru minoritatea maghiară:

Limba română pentru minoritatea germană:

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax