Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Adrian Năstase a fost eliberat din pușcărie. Vezi ce spun despre asta liderii PSD Alba

Publicat

Adrian Năstase este eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Completul, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, a decis, cu opinie majoritară, respingerea recursului DNA în cazul sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 şi punerea în libertate a lui Adrian Năstase.

Concret, două din cele trei judecătoare au dispus punerea în libertate a lui Adrian Năstase, în vreme ce al treilea magistrat din complet a decis în sens contrar.

Serviciul de executări penale al instanţei comunică această decizie Penitenciarului Jilava, dar şi altor instituţii ale statului.

După procesarea documentului de la instanţă, Penitenciarul Jilava încheie formalităţile în cazul lui Adrian Năstase şi îl eliberează.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.

Îm motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru totul” cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.

Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale”.

„Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul, în documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

Reacții PSD Alba: 

Președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu: „Din punctul nostru de vedere, al meu și al colegilor de la PSD, este un moment în care spunem că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme. Este un moment de bucurie pentru noi și pentru organizația județeană și națională și credem că domnul Năstase a fost de fapt victima unei condamnări politice și în special a președintelui Băsescu. Eu sper ca perioada următoare să dovedească acest aspect pentru că nu este normal ceea ce s-a întâmplat. El are locul lui, este așteptat în cadrul organizației. În momente de genul acesta este cel mai important să fii alături de familie, dar, după o perioadă, este așteptat să revină și în familia PSD. Funcția de președinte al Consiliului Național al PSD a rămas și va rămâne liberă până se va întoarce Adrian Năstase”.

Preşedintele PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian, a declarat că decizia de luni a Tribunalului Bucureşti reprezintă un act normal al justiţiei: “era momentul să fie dată sentinţa, având în vedere că aceasta s-a tot amânat. Sunt convins că instanţa a analizat corespunzător dosarul, pe baza probatoriului. A fost o condamnare politică. Adrian Năstase îşi va găsi un loc binemeritat la conducerea partidului, în funcţie de ce vor decide reprezentanţii, probabil va avea o anumită susţinere la Congresul PSD din aprilie, însă partidul nu-şi va schimba conducerea în următorii patru ani.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. cucu

    luni, 18.03.2013 at 22:48

    comunisti pana la capat !

  2. i

    marți, 19.03.2013 at 11:12

    cucule,iti nmeriti numele,**** ca o pasare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax