Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Afacerile dinamovistului Cristi Borcea în judeţul Alba. Firme din zone defavorizate, acum în faliment


Publicat

cristi borcea - kanald.roAfacerile dinamovistului Cristi Borcea în Alba prin două firme înfiinţate în oraşul Zlatna s-au încheiat cu o „ţeapă“ totală de circa 16 milioane de lei, adică 3,6 milioane de euro. Aceasta este valoarea totală a datoriilor, fără a exista o posibilitate certă de recuperare așa cum se arată într-o ancheta a ziarului Adevărul. Pentru a scăpa de una dintre firme, Borcea a aplicat metoda „boschetarul“.

În 2000 şi 2011, Borcea a înfiinţat la Zlatna, în Munţii Apuseni, două societăţi comerciale, una de procesare a cărnii şi cealaltă de îmbuteliere a gazului GPL. Fabrica de mezeluri de la Zlatna – Crimbo Prod Carn a fost deschisă de Borcea, în parteneriat cu un alt dinamovist, Cornel Ţălnar. Cei doi nu au apărut niciodată, oficial, ca acţionari, ci au înfiinţat şi administrat societatea prin intermediul unor persoane interpuse din Alba Iulia potrivit adevărul.ro.

Oraşul Zlatna era la vremea respectivă parte a zonei defavorizate Apuseni. Investitorii care deschideau o afacere beneficiau de scutiri importante la impozite din partea statului. Acesta a fost motivul pentru care Cristi Borcea a ales să investească în oraşul din Munţii Apuseni. Pe lângă fabrica de mezeluri, Borcea a deschis la Zlatna, în 2001, şi o fabrică de îmbuteliere a gazului, Crimbo Gas SRL.

Firma Crimbo Prod Carn SRL Zlatna este în faliment din 2010. Ziariștii de la adevărul.ro spun că înainte de a se pronunţa Tribunalul Alba cu privire la declanşarea procedurii de faliment, societatea a fost vândută unor irakieni prin ”metoda boschetarului”. Cristi Borcea a scăpat de problemele firmei, transferând acţiunile pe numele unor cetăţeni irakieni. Chiar înainte de momentul intrării în insolvenţă, părţile sociale au fost vândute persoanelor fizice de origine irakiană, Hussein H. Hassan şi Amaar A. Ghanam. Ulterior s-au mai operat două schimbări ale asociaţilor. În prezent, părţile sociale sunt deţinute de Haydar R. Hassan (75%) şi Feisal Omar (25%), doi irakieni de 30, respectiv 28 ani. Lichidatorul Crimbo Prod Carn a avut mari probleme în a intra în posesia documentelor contabile ale societăţii. La momentul intrării în faliment a existat chiar şi o plângere penală pentru că administratorul nu a predat actele firmei.

646x404Fabrica de mezeluri a fostului acţionar de la Dinamo Bucureşti a fost scoasă de mai multe ori la la vânzare. Primul preţ a fost de 100.000 de euro, dar pentru că nu au existat cumpărători s-a ajuns la 30.000 de euro. Nici la această sumă nu s-a găsit, deocamdată, un client interesat de clădirea aflată în oraşul Zlatna. Anii de „glorie” ai societăţii din Zlatna au fost între 2002 şi 2006, când s-a obţinut profit şi au fost cifre de afaceri de 1 – 2 milioane de euro pe an. Numărul angajaţilor a oscilat între 35 şi 60. În 2008, societatea a avut pierderi de 11,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 5,3 milioane lei. În 2009 a intrat în insolvenţă, iar în prima parte a anului 2010 s-a pronunţat falimentul. Datorii sunt de circa 2,8 milioane de lei. Cea mai mare parte a sumei reprezintă datorii la bugetul de stat şi la o bancă comercială, în contul unui credit.

Un parcurs economic ceva mai lung l-a avut cealaltă firmă a afaceristului, Crimbo Gas SRL Pătrâgeni. Afacerea cu GPL a funcţionat până la începutul anului 2014, când a intrat în insolvenţă. În dosarul prin care s-a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă, se menţionează că firma avea, la finalul anului 2013, obligaţii de plată totale de 9,1 milioane de lei, pe care nu putea să le onoreze, din cauza lipsei disponibilităţilor băneşti. În tabelul definitiv al creanţelor, Crimbo Gas SRL figurează cu datorii de 13,75 milioane lei. Printre cei care au de recuperat mai mulţi bani se numără Corporate Recovery Management (CRM), subsidiară a MKB Romexterra Bank, cu o creanţă garantată de peste 3 milioane de lei dar şi DGFP Alba, cu o creanţă garantată de 2,3 milioane de lei.   Sume mai mici au de recuperat companii precum Electrica Furnizare sau Premium Lubrificants (fosta Chevron Romania) dar şi patronul afacerii, Cristi Borcea. Toate aceste din urmă sunt însă creanţe chirografare (mai greu de recuperat decât cele garantate). În iunie 2014, Tribunalul Alba a dispus intrarea firmei în faliment, în condiţiile în care Borcea a transmis oficial că nu mai doreşte continuarea procesului de reorganizare judiciară. A urmat o perioadă pentru reevaluare bunurilor, care vor fi scoase la vânzare în scopul recuperării datoriilor.

sursa: adevarul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate