Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AFM: Primăriile din orașele reședință de județ primesc 20 de milioane de euro pentru stații de încărcat mașini electrice

Publicat

masini electrice

Primăriile din orașele resedință de județ au la dispoziție un buget de 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare încărcării mașinilor electrice, instalații cu o putere de minimum 50 de KW, a anunțat, marți, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, în conferința „Transport Inteligent, Trafic Inteligent”.

„Ne-am gândit că succesul Programului Rabla Plus, deci vânzarea și înmatricularea de autovehicule electrice depind foarte mult și de infrastructura. Atunci, de un an am început să lucrăm la legislație pentru a putea crea infrastructura de încărcare a autovehiculelor electrice. Am splituit acest obiectiv pe o componenta legată de autoritățile publice locale și de o altă componentă legată de infrastructura pe drumurile naționale. În ceea ce privește autoritățile publice locale, este în derulare la momentul actual o sesiune pentru municipiile resedință de județ. Bugetul este de 20 de milioane de euro să îți instaleze aceste prize, aceste instalații pentru mașinile electrice, instalații cu o putere de minim 50 de KW”, a spus Brezuică.

Potrivit acestuia, dacă programul se va bucura de succes, acesta va continua.

„Dorim ca la nivel național toate municipiile să participe la acest program, iar dacă succesul va fi destul de mare să îl mai continuăm tot pentru autoritățile publice locale, deoarece tehnologia bateriei a crescut destul de mult, mobilitatea acestora depășeste 200 de km, distanța dintre municipii este cumva până în 200 de km și atunci aceste autovehicule pot circula și nu rămân captive în orașul respectiv”, a explicat el.

Șeful AFM a precizat că în privința finanțării infrastructurii dedicate mașinilor electrice se lucrează la o schemă de sprijin care este încă la Comisia Europeană.

„Lucrăm și la o schemă de sprijin care este la Comisie de vreo 7 luni în ceea ce privește finanțarea infrastructurii la nivel național. Este o schemă de sprijin pe 5 ani, bugetul este de 120 de milioane de euro. Ne dorim să realizăm investiții din 100 în 100 de kilometri pentru aceste stații de încărcare. La nivel de Comisie mai sunt trei scheme de sprijin acordate zonei private prin care în România se vor construi astfel de instalații”, a adăugat acesta.

Președintele AFM a mai spus că în ultimul an Administrația Fondului de Mediu și-a schimbat optica, accesând și bani europeni, atât din POIM, cât și din POR, dar și din certificatele din emisii de carbon, sume licitate de Ministerul de Finanțe.

„Am avut proiecte în domeniul investițiilor în ceea ce privește eficiența energetică, producerea de energie, în ceea ce privește împădurirea terenurilor degradate, taxa verde, un program care a funcționat câțiva ani. Foarte important pentru AFM este că am reușit să modificăm legislația și toți banii care au fost licitați de România în ceea ce privește schema de emisii de carbon vor veni prin AFM să finanțăm investiții în domeniul reglementat de Directiva 87, iar programul Rabla Plus a fost încadrat pe această directivă. Sunt bani și va funcționa”, a dat el asigurări.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax