Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Agent de la Penitenciarul Aiud, reţinut pentru luare de mită şi şantaj. Procura deţinuţilor telefoane mobile şi alte obiecte interzise

Publicat

Penitenciar Aiud

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a agentului de penitenciar Adrian Călin Nicula, pentru mai multe infracţiuni, printre care luare de mită şi şantaj.

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba au fost delegaţi de procurorul desemnat din cadrul Parchetului Tribunalului Alba să efectueze acte procedurale în această cauză.

În comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie se arată că: „În urma administrării probatoriului, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2011 – 14 februarie 2012, prin încălcarea cu bună ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul N. Adrian a introdus în incinta Penitenciarului Aiud, obiecte interzise la deţinere, respectiv, telefoane mobile şi accesorii ale acestora, pentru a fi date unor deţinuţi. Obiectele erau distribuite spre vânzare în interior prin intermediul a doi deţinuţi, S.I. şi N.C.. În schimb, inculpatul le-a promis celor doi facilitarea unor vizite suplimentare, evidenţieri de bună purtare şi o anumită cotă parte din sumele de bani încasate din vânzarea telefoanelor. Ulterior, agentul de penitenciar i-a ameninţat că dacă nu o să vândă telefoanele, o să dispună efectuarea unui control în camera în care erau încarceraţi şi alte sancţiuni, modalitate prin care i-a constrâns să-l sprijine în activitatea infracţională.

La data de 15.02.2012, ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, împreună cu procurorul de caz, au consemnat denunţurile depuse de deţinuţii S.I. şi N.C. împotriva inculpatului.

Suma pretinsă pentru introducerea în unitatea de detenţie a telefoanelor era stabilită de N. Adrian şi depusă prin mandat poştal de către rude sau prieteni ai persoanelor deţinute, pe numele unor intermediari. În total, este vorba de 900 lei.”Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Alba, iar instanţa urmează să se pronunţe privind arestarea preventivă a agentului de penitenciar.

Potrivit unui comunicat al Penitenciarului Aiud, „având în vedere adresa Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, prin care unitatea a fost înştiinţată că, faţă de un funcţionar public cu statut special din Penitenciarul Aiud, s-a dispus prin rezoluţia din 15.02.2012, începerea urmăririi penale pentru infracţiunea de introducere în mod ilicit în penitenciar a unor bunuri şi obiecte interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către aceştia, şantaj şi luare de mită, Penitenciarul Aiud a luat măsura punerii acestuia la dispoziţia organelor de cercetare.

În conformitate cu art. 20 (teza 2), art.58, alin.2 din Legea  nr. 293 din 28 iunie 2004  privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare pus la dispoziţie îndeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite, în scris, de conducătorul unităţii şi beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare gradului profesional pe care îl are, la nivelul de bază, şi de celelalte drepturi prevăzute de prezenta lege. Cercetările în acest caz sunt continuate de către organele abilitate.”

UPDATE Tribunalul Alba a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a agentului de poliţie. Acesta va rămâne în continuare în libertate, având însă interdicţia de a părăsi ţara. Vă prezentăm comunicatul Parchetului:

„Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, la data de 16.02.2012, reţinerea inculpatului NICULA ADRIAN-CĂLIN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de introducere în mod ilicit în penitenciar a bunurilor şi obiectelor interzise a se afla în posesia persoanelor private de libertate, în scopul utilizării de către aceştia, şantaj şi luare de mită.

În cursul zilei de astăzi, 17.02.2012, inculpatul a fost prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, cerere respinsă de magistraţii Tribunalului Alba care au dispus faţă de inculpat, măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Împotriva hotărârii instanţei procurorii au declarat recurs.

Probatoriul administrat, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul Nicula Adrian-Călin (agent supraveghetor în cadrul Penitenciarului Aiud), în perioada octombrie 2011 – 14 februarie 2012, prin neîndeplinirea unui act privitor la îndatoririlor de serviciu şi încălcarea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, a introdus în incinta Penitenciarului Aiud, obiecte interzise la deţinere, respectiv, telefoane mobile şi accesorii ale acestora, pentru a fi date unor deţinuţi prin intermediul a doi martori (ambii deţinuţi în Penitenciarul Aiud).

În schimbul acestor servicii, inculpatul le-a promis celor doi deţinuţi facilitarea unor vizite suplimentare, evidenţieri de bună purtare şi o anumită cotă parte din sumele de bani încasate din vânzarea telefoanelor. Ulterior, inculpatul Nicula Adrian-Călin i-a constrâns prin ameninţări pe cei doi deţinuţi, că în cazul în care nu vor vinde telefoanele va dispune efectuarea unui control în camera în care erau încarceraţi şi alte sancţiuni, modalitate prin care i-a determinat pe cei doi să-i înlesnească şi să-l ajute în activitatea sa infracţională.

Suma pretinsă pentru introducerea în unitatea de detenţie a telefoanelor era stabilită de inculpat şi achitată de rude sau prieteni ai persoanelor deţinute, pe numele unor intermediari, respectiv, rudele sau persoanele apropiate celor doi martori. Astfel, banii au fost depuşi prin mandat poştal pe numele acestor intermediari care ulterior, la indicaţiile celor doi martori şi chiar ale inculpatului au fost expediaţi pe numele soţiei sale, la un oficiul poştal.

Cercetările continuă în cauză, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii juridice a inculpatului.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax