Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Agenția pentru Protecția Mediului: artificiile de Revelion poluează aerul și sunt un dezastru pentru păsări și animale

Publicat

Artificiile de Anul Nou poluează aerul și sunt un dezastru pentru păsările și animalele sălbatice sau pentru cele domestice, de aceea este recomandat să renunțăm la folosirea lor, atrage atenția președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Potrivit specialiștilor în măsurarea calității aerului, cu toate că în ultimii 10 ani cantitatea de artificii de pe piață s-a diminuat constant, de Revelion s-au înregistrat, aproape în fiecare an, depășiri ale limitelor particulelor poluante și ale valorilor de dioxid și monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanțelor explozive.

Artificiile de Revelion pot provoca pe termen scurt niveluri foarte ridicate de particule în aer

Potrivit ANPM, folosite în spectacole publice sau private de Revelion, artificiile pot provoca, pe termen scurt, niveluri foarte ridicate de particule în aer. Acesta reprezintă și motivul unor reglementări tot mai stricte la acest capitol, menite să interzică sau să descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atât prin interzicerea comercializării acestora, scăderea cantităților existente pe piață, cât și sancționarea dură a celor care le comercializează ilegal sau le utilizează.

„Imediat după miezul nopții putem asista la creșteri ale poluării aerului, mai ales dacă va fi o perioadă de calm atmosferic. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătățire generală a situației, prin emisii tot mai scăzute, dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat să reducem la minimum folosirea lor, mai ales că fumul și gazele – dioxid de carbon, monoxid de carbon și azot – eliberate în aer în momentul stingerii sunt nocive pentru oameni și natură, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, a explicat președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional privind Cercetarea Mediului și Sănătatea Publică a arătat că, pe lângă emanațiile de gaze și de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile și de eliberarea în atmosferă a unor concentrații importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri și copoluanți, precum metale și ioni solubili în apă.

Astfel, susține reprezentantul ANPM, atât în timpul focurilor de artificii, cât și câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentrațiile medii zilnice de particule pot ajunge la valori de două, până la 10 ori mai mari decât nivelurile de fond, iar acest lucru se poate întâmpla și în acest an, chiar dacă vânzările de artificii și utilizarea unor astfel de dispozitive au fost interzise în București.

„Pe lângă poluarea mediului, instalațiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localitățile urbane sau rurale, care își pot pierde viața în timpul focurilor de artificii de la miezul nopții dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate stațiunilor montane, care își pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar și în localități, precum și pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curți sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, a mai transmis președintele ANPM.

„Răul mai mic”: artificiile strălucitoare, care pot fi ținute în mână

Nu se poate spune că există artificii benefice pentru mediu. Cu toate acestea, dacă ar fi de ales între artificiile tipice și cele strălucitoare, care pot fi ținute de mână și pot fi aprinse în spații închise, cu siguranță, cele din urmă pot fi considerate mai puțin poluante.

Chiar și așa, artificiile ce pot fi ținute în mână și aprinse în spații închise implică mai mulți poluatori. Între aceștia se numără un oxidant de culoare, un combustibil care menține scânteia aprinsă și un liant, necesar pentru a ține toate aceste materiale și substanțe împreună.

„Cele mai bune părți ale acestor artificii sunt folosirea facilă și periculozitatea mult mai scăzută”, mai transmit reprezentanții ANPM, într-un comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Loli

    vineri, 29.12.2023 at 09:15

    In cartierul Kogalniceanu blocuri 182 164 intervalul dintre ele există un dobitoc dotat cu o cantitate mare de petarde foarte zgomotoase care ne distrează crede el după masa pînă noaptea tîrziu . Oare nu există ac de cojocul lui, poliția locală ce face?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax