Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Agitaţie mare pentru un loc în şcolile „VIP” din Alba Iulia. Înscrierea în clasa I dă bătăi de cap părinţilor

Publicat

elevi

Pe 5 martie 2012 începe perioada oficială de înscriere a copiilor preşcolari în clasa I, respectiv în clasa zero. Spunem perioada oficială, pentru că deja de anul trecut părinţii au început „goana” pentru includerea copilului lor la şcoala pe care şi-o doresc şi au încercat să îşi rezerve un loc într-una dintre clase. Aceste „înscrieri” nu mai sunt valabile acum, pentru că, spre deosebire de anii trecuţi, când înscrierile începeau cu aproape un an înainte de prima zi de şcoală, în acest an, odată cu introducerea clasei pregătitoare, procedura de înscriere este diferită.

Un copil nu este liber să facă primii paşi în „cariera academică” la orice unitate de învăţământ doreşte, ci trebuie să îndeplinească anumite criterii ori să aibă norocul ca la şcoala respectivă să rămână locuri libere, după înscrierea elevilor arondaţi, care au prioritate. Înscrierile preşcolarilor în clasa I sau în clasa pregătitoare se vor desfăşura, prin urmare, în mai multe etape: în prima fază, vor fi înscrişi copiii care doresc să meargă la şcoala la care sunt arondaţi în funcţie de domiciliu, iar apoi vor putea să se înscrie şi cei care doresc să urmeze cursurile unei alte şcoli decât cea de care aparţin.

În plus faţă de introducerea din acest an a clasei pregătitoare în şcoli, înscrierile elevilor dau câteva bătăi de cap părinţilor care, din diverse considerente, doresc să îşi trimită copiii la o altă şcoală decât cea din zona în care locuiesc. Unul dintre aceste considerente ar fi faptul că locul de muncă al părinţilor este, de exemplu, în centrul oraşului, iar domiciliul, în Cetate. Astfel, familia ar prefera să înscrie copilul la o şcoală în centru, pentru că ar fi mai uşor să-l ducă, dimineaţa, la şcoală. Există însă şi părinţi care ţin atât de mult să îşi înscrie copiii la o anumită şcoală încât sunt dispuşi să-şi schimbe domiciliul în actele de identitate, pentru a fi siguri că vor intra, din punct de vedere administrativ, în circumscripţia şcolii dorite şi vor avea o şansă mai mare.

Care sunt şcolile „VIP” din Alba Iulia?

Din discuţiile părinţilor şi din numărul elevilor care şi-au anunţat, neoficial, preferinţele pentru anumite unităţi şcolare, se pare că „bătălia” maximă se concentrează pe şcolile „VIP” din oraş. Acestea şunt Şcoala Generală nr. 7 „Mihai Eminescu”, Şcoala generală nr. 1 „Vasile Goldiş” sau Şcoala Generală nr. 3 „Avram Iancu”. Aceste şcoli vor pune la dispoziţia elevilor un număr mare de clase I şi pregătitoare, pe când alte şcoli din oraş au dificultăţi în a aduna un grup de 25 de copii, cât să formeze o clasă.

Recensământ al elevilor pentru clasele I şi pregătitoare

La sfârşitul lunii ianuarie a început un recensământ al copiilor, în fiecare zonă a oraşului, pentru a stabili exact câţi copii ar fi arondaţi, administrativ, la fiecare şcoală. Recensământul a luat sfârşit duminică, 19 februarie, iar în cursul acestei săptămâni vor fi prezentate rezultatele finale ale acestuia. Până acum s-a realizat un plan orientativ de şcolarizare, care indică numărul aproximativ al elevilor care aparţin unei anumite şcoli, pentru a putea stabili de câte clase va fi nevoie pentru ca toţi aceştia să poată începe cursurile.

În funcţie de rezultatele recensământului, Inspectoratul Şcolar va modifica planul iniţial, prin introducerea sau reducerea numărului de clase propus, pentru ca acestea să ofere cel puţin atâtea locuri, câţi copii sunt arondaţi la aceste şcoli.

În prezent există peste 100 de posturi vacante de învăţători şi educatori, iar în cazul în care, în toamnă, numărul cadrelor didactice va fi inferior numărului de clase I şi pregătitoare formate, acesta va putea fi suplimentat în urma unui concurs.

Câţi copii aparţin de şcolile VIP?

La Şcoala Generală nr. 7 cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu” au fost recenzaţi peste 180 de copii pentru clasa I şi pregătitoare, care aparţin circumscripţiei şcolii, ceea ce înseamnă că aici vor exista 6 clase I şi 3 pregătitoare. De Şcoala Generală cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” aparţin aproximativ 80 de copii, care vor fi împărţiţi în maxim 5 clase I şi pregătitoare. În urma recensământului, Şcoala Generală nr. 3 „Avram Iancu” are în circumscripţie 44 de copii pentru clasa I şi 26 de copii pentru clasa pregătitoare, iar aici a fost aprobată înfiinţarea a unui număr total de 4 clase, I şi pregătitoare.

Încă din 1 noiembrie 2011, o mulţime de părinţi au încercat să se asigure că fiii şi fiicele lor vor avea loc într-una dintre clasele şcolii pe care şi-o doresc. În noile condiţii de înscriere, aceste „rezervări” neoficiale au fost sistate pe 15 noiembrie. Pentru şcolile „VIP” din Alba Iulia şi-au anunţat preferinţele părinţi ai mult mai multor copii decât pot primi acestea. Toţi acei copii care nu vor putea fi înscrişi la şcolile dorite de părinţii lor vor fi redistribuiţi la şcolile de care aparţin.

Părinţi nemulţumiţi de noile condiţii de înscriere

Aceste reguli provoacă nemulţumirile părinţilor, care au motive puternice de a-şi înscrie copiii la o anumită şcoală. De exemplu, la Şcoala Generală nr. 3 „Avram Iancu” se predă limba germană din clasa I până în clasa a VIII-a. Astfel, există părinţi care ar dori ca fiii şi fiicele lor să urmeze cursuri de limba germană, dar care nu locuiesc în zona acestei şcoli, la fel cum, poate, alţi părinţi, aparţinători de această circumscripţie şcolară, nu consideră acest detaliu imperios necesar.

Cum se vor desfăşura înscrierile în clasa I şi pregătitoare?

Programul înscrierilor este împărţit în 4 etape şi se va desfăşura în felul următor:

5-16 martie 2012: Înscrierea copiilor la şcolile de circumscripţie

20-27 martie 2012: Înscrierea copiilor la alte unităţi şcolare decât cele de circumscripţie în funcţie de anumite criterii: copii cu handicap, copii orfani sau provenind din familii monoparentale, copii ai cadrelor didactice sau ai personalului din învăţământ sau copii care mai au fraţi care studiază la şcoala în cauză

23-25 aprilie 2012: Copii care nu s-au înscris încă la şcoli şi cei care nu vor avea locuri în şcolile din afara circumscripţiei, la care s-au înscris, revin la şcoala de care aparţin

2-9 mai 2012: Înscrierea la şcoală a tuturor copiilor care, din diverse motive, nu au fost înscrişi, la şcolile de care aparţin sau la alte şcoli unde mai sunt locuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Marius

    marți, 21.02.2012 at 06:24

    Cea mai VIP scoala din Alba Iulia este Scoala „Sfantul Iosif” din Alba Iulia, care, ca de obicei, nu exista pentru „alba24”.
    „Marea problema” este insa ca la aceasta scoala chiar se face carte iar notele se dau exclusiv pe merit si nu pe alte criterii extrascolare, ceea ce tine la distanta asa-zise-le „VIP”-uri locale.

    • moderatorul de serviciu

      marți, 21.02.2012 at 08:02

      @Marius, criteriul pe care a fost atribuita denumirea de „scoala VIP” in acest articol este numarul mare de cereri de inscriere. De ce „ca de obicei”?

    • C.Ionica

      miercuri, 15.01.2014 at 13:14

      Sfantul Iosif nu este o scoala VIP este o scoala cu standarte joase, profesori ce discimineaza unii copii, fara conditii la ce taxa cer aia acolo, nu sunt NEMTI doar in buletin animalele alea ! Nu aveti ce comenta ca eu am fost elev acolo, dar parintii mei când au vazut cum sta treaba m-au transferat la alte scoli mai bune, deci vorba aia, nu va imbatati cu apa domnu Marius. Scoala e zero nici macar caldura nu sunt in stare sa dee pe langa ca cer mult taxa. Legati-va de gramatica mea, poate neelaborata, nu ma intereseaza, nu se traieste din gramatica, am avut note bune chiar daca ma chinuia, oamenii aia deabia dau 10, doar fetelor, fetele sunt mai privilegiate in unele cazuri, daca se da bine pe langa popa Patrick Strinisko, daca ma intelegeti.

  2. Marius

    marți, 21.02.2012 at 11:10

    Pentru ca observ ca in articolele voastre de profil nu faceti vorbire aproape deloc de aceasta scoala care chiar are rezultate deosebite prin elevii sai, rezultate care sunt de cele mai multe ori trecute intr-un nemeritat con de umbra.

    • moderatorul de serviciu

      marți, 21.02.2012 at 11:14

      Transmiteti informatii si le vom publica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax