Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ai datorii la curent electric? Atenție, de LUNI poți fi debranșat de la rețea. Legea a intrat în vigoare

Publicat

De luni, furnizorii de energie electrică pot solicita deconectarea locurilor de consum în caz de neplată, atenționează Distribuție Energie Electrică România (DEER).

A fost abrogată prevederea prin care în starea de alertă era asigurată continuitatea serviciilor de furnizare energie electrică și gaze.

Potrivit DEER, ”în data de 5 august 2021, a fost emisă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84/2021 prin care:

(i) s-a abrogat alin. 1 al art. 72 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020,  articol care prevedea:

<Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă>

și (ii) s-a instituit un termen de grație de 90 de zile în care cosumatorul avea posibilitatea să achite debitele restante”.

Prin urmare, începând cu data de 8 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică pot solicita deconectarea locurilor de consum în caz de neplată.

De asemenea, distribuitorii de energie electrică au obligația de a da curs solicitării furnizorilor în termen de maxim 5 zile lucrătoare.

Sunt aplicabile prevederile Contractului de distribuție, a Legii 123/2012 a energiei electrice și a Ordinului 235/2019 prin care a fost aprobat Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali.

Potrivit DEER, reluarea alimentării la locul de consum se va face în termen de 2 zile lucrătoare după ce furnizorul a primit dovada efectuării plății integrale a sumei datorate și a costurilor aferente serviciilor de întrerupere/reluare a alimentării cu energie electrică.

Pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică, Distribuție Energie Electrică Romania recomandă consumatorilor casnici și noncasnici să contacteze furnizorii în vederea achitării debitelor restante, evitând astfel disconfortul creat de întreruperea energiei electrice și de plata taxelor aferente serviciilor de deconectare/reconectare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gata cu voi !

    sâmbătă, 06.11.2021 at 17:36

    Pe rahatii care au datorii fata de populatia mintita la alegeri ii debransam in Decembrie, sau cit ii mai inghititi ?

  2. pilu

    sâmbătă, 06.11.2021 at 18:00

    Asa ! De citirea contoarelor la zi nu se sufla o vorba. Astia de aproape doi ani baga la prezumat Kw in nestire. Cine nu se pricepe, plateste si ce nu a fost consumat.Se respecta oare contractul de furnizare in ce priveste citirea periodica a contorului, ca la gaz ? V-am ras si gata,platiti debransarea si rebransarea, ca de nu, ioc curent.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax