Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Energia regenerabilă va reprezenta 26% din producția de electricitate în 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie

Publicat

certificate-verzi energie Energia regenerabilă (eoliană, solară, hidro, etc.) va reprezenta 26% din producția de energie electrică din lume în 2020, față de 22% în 2013, prevede Agenția Internațională pentru Energie (AIE), într-un raport publicat vineri, pledând, de asemenea, pentru politici mai voluntare în acest domeniu, informează agenția France Presse.

Până în 2020, vor fi instalate noi capacități de energie verde de 700 de gigawați au echivalentul a 700 de reactoare nucleare, ceea ce va reprezenta aproape două treimi din noile capacități din sistemul electric mondial adăugate până la acea dată, a detaliat AIE, cu sediul la Paris, în raportul său pe termen mediu privind energia regenerabilă, dat publicității vineri.

Dezvoltarea energiilor regenerabile va fi deosebit de importantă în țările în curs de dezvoltare. Numai China singură va deține 40% din noile capacități instalate.

În multe țări, sursele regenerabile de energie, inclusiv cea eoliană terestră și fotovoltaică solară, au asistat la scăderea drastică a prețurilor lor de producție și aceste surse devenind competitive în raport cu alte tipuri de energie, a amintit AIE.

Acesta a fost cazul în special în Africa de Sud, Brazilia, India, Orientul Mijlociu și în unele state din SUA.

Agenția prevede că 230 de miliarde de dolari vor fi mobilizate anual de acum până în anul 2020 pentru dezvoltarea de surse energetice regenerabile. Anul trecut, investițiile s-au ridicat la 270 de miliarde de dolari.

Această estimare de fonduri decurge din „declinul ratei de instalare a noi capacități, dar, de asemenea, și din reducerea costului investițiilor pentru tehnologiile cele mai dinamice”, inclusiv solare și eoliene terestre, a precizat agenția.

Iar scăderea costurilor acestor forme de energie, deja observată în ultimii ani, ar trebui să continue, notează AFP.

AIE se dovedește mai prudentă cu privire la energia bazată pe biocombustibili, cu o creștere care va continua în ciuda prețurilor mai mici la petrol, dar într-un ritm stabilizat. Aceasta va reprezenta 4% din cererea de combustibil din domeniul transportului rutier în anul 2020.

Succesul dezvoltării energiei regenerabile și, prin urmare, lupta împotriva schimbărilor climatice necesită „reducerea incertitudinilor în materie de reglementare, care împiedică o implementare mai considerabilă”, a avertizat AIE.

În timp ce energia eoliană terestră și cea fotovoltaică solară „nu mai au nevoie de un nivel ridicat de susținere (publică)”, atractivitatea lor „va depinde în mare măsura de cadrul de reglementare și de funcționarea pieței”, consideră agenția.

Pe piețele emergente, riscurile sunt acum „barierele reglementărilor, constrângerile rețelei și condițiile microeconomice”, în timp ce în țările dezvoltate „dezvoltarea rapidă a surselor de energie regenerabilă obligă la închiderea centralelor electrice termice, punând presiune asupra companiilor energetice”, a detaliat agenția citată de AFP.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax