Connect with us
Publicitate

AIUD

Aiud: 20 de locuințe pentru tineri vor fi construite în municipiu. A fost aprobată documentația tenhică. Valoarea investiției

Publicat

La Aiud vor fi construite 20 de locuințe pentru tineri, cu finanțare din PNRR. În această săptămână, a fost aprobată documentația tehnică.

Devizul general aprobat are o valoare totală de 8.585.166,49 lei (aproximativ 1,7 milioane euro), anunță reprezentanții primăriei.

Lucrările de construcții-montaj sunt estimate la 5.693.151,73 lei (inclusiv TVA)

Documentația tehnică faza Studiu de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici a fost aprobată în ședința de joi a Consiliului Local.

Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, se vor construi din fonduri europene:

  • 20 locuințe pentru tineri, fiecare cu câte două camere;
  • 10 stații pentru încărcarea autovehiculelor;

Locuințele vor fi construite pe un teren intravilan al Primăriei municipiului Aiud, cu suprafața totală de 4.146 mp, situat în Aiudul de Sus, str. Gheorghe Lazăr, nr. 20.

Finanțarea a fost obținută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C10 – Fondul Local, Investiția I.2 – Construirea de locuințe nZEB pentru tineri.

Locuințe dotate cu sisteme inteligente

Locuințele vor respecta standardul nZEB (near-Zero Energy Building) plus și vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat. În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici – un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie. În același timp, aceste locuințe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul.

Sunt propuse 20 de locuințe (apartamente), astfel:

  • două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 2, total – 12 apartamente
  • două unități de apartamente de 2 camere, cu înălțimea P + 1, total – 8 apartamente

Potrivit proiectului, locuințele nou-construite vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale, ceea ce se va asigura prin certificate de performanță energetică.

Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax