Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AIUD: Ce a pățit un cetățean care a depozitat ilegal deșeuri. Primăria întreabă locuitorii dacă nu ar trebui majorate amenzile


Publicat

Un cetățean care a depozitat ilegal deșeuri pe domeniul public în Aiud a fost obligat, pe lângă plata amenzii prevăzute de lege, și să stângă gunoaiele aruncate de el și să prezinte dovada. Primăria Aiud întreabă cetățenii dacă pentru astfel de fapte ar fi oportună majorarea amenzilor.

”Poliția Locală a municipiului Aiud a identificat, în urma unei sesizări a unui cetățean și cu ajutorul camerelor de supraveghere, o persoană care a depozitat în mod ilegal deșeuri pe domeniul public.

Persoana a fost sancționată cu amendă contravențională, iar, ca măsură complementară a fost impusă strângerea deșeurilor, depozitarea acestora în mod legal și prezentarea dovezii.

HCL nr. 254/2005 prevede că astfel de fapte constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 200 și 1000 de lei pentru persoane fizice. Conform legii, cei amendați au posibilitatea să achite jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile, indiferent de valoarea amenzii aplicate de către polițist.

Având în vedere numărul mare de astfel de fapte comise de către concetățenii noștri și pentru că ne dorim un oraș cât mai curat, vrem să aflăm opinia dumneavoastră cu privire la valoarea acestei amenzi. Ar trebui crescută sau ar trebui menținută?”, scriu reprezentanții Primăriei Aiud, pe rețeaua de socializare Facebook.

sursă: Facebook – Primăria Municipiului AiudȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă purtarea măștilor de protecție și acasă, în anumite situații

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat miercuri purtarea măştilor sanitare în locuinţe pentru a preveni infectările cu noul coronavirus atunci când sunt primiţi vizitatori şi când nu poate fi respectată distanţarea fizică, relatează dpa.

În plus, măştile ar trebui purtate în locuinţe în timpul vizitelor atunci când nu este clar dacă încăperile au fost aerisite corespunzător, potrivit unui nou ghid de recomandări publicat de OMS miercuri la Geneva.

OMS recomandase anterior purtarea măştilor în spaţiile cu dimensiuni reduse, însă nu precizase liniile directoare pentru spaţiile private.

De asemenea, agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă în prezent o utilizare mai largă a măştilor în centrele medicale. Astfel, personalul administrativ şi alţi angajaţi care nu sunt implicaţi în acordarea de îngrijiri medicale au fost adăugaţi pe lista persoanelor care ar trebui să poarte în permanenţă măşti sanitare.

Pacienţii ar trebui, de asemenea, să poarte măşti în situaţiile în care intră în contact strâns cu alte persoane.

La începutul pandemiei de COVID-19, OMS îşi exprimase scepticismul cu privire la purtarea măştilor şi nu a susţinut pe deplin utilitatea acestora, chiar dacă mai multe ţări din Europa au început să copieze exemplul unor state din Asia unde măştile sunt utilizate la scară largă pentru a preveni răspândirea virozelor respiratorii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reiterat miercuri avertismentul său potrivit căruia măştile le-ar putea oferi oamenilor un fals sentiment de siguranţă, făcându-i să uite de alte măsuri esenţiale de prevenţie.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: E nevoie de USR în viitorul Guvern pentru modificarea Constituției, dar nu am încredere că pot lucra cu ei

Publicat

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat, marți seara, la B1TV, că „alianța naturală” a liberalilor este cu PMP pentru guvernare, dar că este nevoie și de USR pentru a obține majoritatea necesară modificării Constituției, așa cum își dorește și președintele Klaus Iohannis. 

”Alianța naturală este cu PMP, pentru că au fost singurii parteneri loiali și de cuvânt care au stat lângă PNL în lupta din Parlament cu PSD.

Din păcate, sondajele ne arată că nu am putea face doar noi și atunci mai e nevoie și de UDMR pentru a face majoritatea, din păcate nu extrem de confortabilă.

Venirea USR în această alianță va genera majoritate pentru schimbarea Constituției. Președintele vrea să avem și o reformă serioasă a statului român. Pentru revizuirea Constituției este nevoie de două treimi.

Ce încredere pot să am eu într-un partener care de un an de zile atacă PNL în loc să atace PSD. Eu personal nu am încredere că pot lucra cu acești oameni”, a declarat Florin Roman.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum au fost alegerile parlamentare din 1933, în județul Alba. Iuliu Maniu, Camil Velican și Iosif Jumanca, printre candidați

Publicat

Iuliu Maniu, Camil Velican sau Iosif Jumanca sunt numai câteva dintre numele politicienilor de anvergură care au candidat la alegerile din 1933 pentru un post în Parlament, în circumscripția Alba. Partidele acordau o mare importanță simbolică județului, astfel încât aici candidau personalități importante ale vremii.

Potrivit unor liste aflate la Serviciul Județean al Arhivelor Alba, partidele politice au aruncat în bătălia electorală nume mari din generația făuritorilor Marii Uniri, în general oameni foarte bine văzuți în comunitate.

În competiție s-au înscris partide mari și mici, dintre care, evident, nu au lipsit nici cele extremiste.

În total au fost depuse 12 liste electorale, care, potrivit unei lucrări semnate de Sorin Arhire, care este disponibilă la Universitatea ”1 Decembrie din Alba Iulia”, aveau următoarea componență:

”Zaharie Muntean a fost avocat, ginerele lui Rubin Patiția. A fost condamnat la moarte în anii războiului pentru divulgare de informații către România, legate de armata austro-ungară. Pedeapsa nu s-a pus în aplicare și a scăpat odata cu disoluția statului austro-ungar. El a fondat ziarul Alba Iulia cu primul nrumăr apărut la 1 decembrie 1918.

Ioan Pop a fost avocat și el, organizatorul local principal al Adunării de la 1 Decembrie, a fost arestat în 1950, a murit la Sighet în pușcărie, în 1953. A fost și primul prefect român al județului.

Camil Velican, avocat și el, a fost primul primar al orașului Alba Iulia. Ovidiu Hulea a fost delegat în Marea Adunare de la Alba Iulia, poet, a murit și el la Aiud.

 

Despre Iuliu Maniu nu mai trebuie să adaug nimic…” a spus pentru Alba24, istoricul Tudor Roșu, care a făcut o scurtă trecere în revistă a personalităților aflate pe listele electorale.

Citește și: 5 februarie 1953: Ultima zi pe pământ a marelui om politic Iuliu Maniu, mort în pușcărie. ”Spre groapa comună și gloria eternă”

Cea mai mare luptă se ducea între liberali și țărăniști.

PNL promitea pedepsirea corupților care ”au  prin fraudă și abuz averea statului”, reducerea aparatului administrativ, refacerea industriei și a comerțului, respectarea drepturilor minorităților și modificarea politicilor de taxare.

De cealaltă parte, PNȚ promitea modificarea Constituției, reforma administrativă bazată pe descentralizare, reorganizarea Băncii Naționale și întărirea micilor gospodării țărănești.

Cele două partide și-au făcut propagandă prin afișe și articole în ziare.

Mesajele poate par naive pentru zilele noastre, dar se pare că la vremea respectivă erau foarte apreciate.

 

”Cum este și firesc, pentru a-și face cunoscute programele, membrii partidelor politice au făcut numeroase deplasări în localitățile rurake ale județului. O apariție inedită în județul Alba a constituit-o gruparea Garda de Fier condusă de condusă de Corneliu Zelea Codreanu.

Garda de Fier a organizat marșuri de propagandă prin satele județului cu aproape două luni înainte de data fixată pentru alegeri. Unul dintre exemplele în acest sens îl constituie venirea unor legionari în comuna Daia Română în data de 3 noiembrie 1933, care, conform spuselor autorităților locale, deși nu aveau autorizație pentru a face propagandă, au exprimat cuvinte grave la adresa guvernului, numindu-i pe membrii acestuia hoți, tâlhari și altele” scrie Sorin Arhire.

Liberalii au repurtat un veritabil succes în Alba, reușind să obțină cu doar 17 voturi mai puțin decât PNȚ, în cel mai ”țărănist” județ din țară. După redistribuirea realizată pe baza rezultatelor naționale, au luat 4 dintre celei 5 mandate. Singurul mandat al PNȚ a fost obținut de Iuliu Maniu.

Surse: Arhivele Naționale Alba, Sorin Arhire

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Publicat

O parte dintre candidații la alegerile parlamentare din Alba au răspuns unor întrebări șablon are reporterilor de la Recorder.

Întrebările la care au răspuns Florin Roman, Beniamin Todosiu, Sorin Bumb, Ioan Lazăr, Alin Ignat, Clement Negruț, Radu Tuhuț, Călin Mătieș și Corneliu Olar:

În ce domeniu vă considerați expert? Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament? Pentru ce cauză a județului Alba veți milita în Parlament? Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți? Care e ultima carte pe care ați citit-o?

Radu Tuhuț – PSD

1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Am câștigat al patrulea mandat de primar cu 88% și vin cu experiență în domeniul administrației publice.

2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Cel mai important este susținerea primarilor și a comunităților mici. Aceste comunități nu pot intra la programe europene decât prin asocieri și nu toți primarii pot ține pasul. Fără bani, aceste comunități nu se pot dezvolta.

3. Pentru ce cauză a județului Alba veți milita în Parlament?
Eu sunt din munții Apuseni, din Țara Moților, și de peste 30 de ani aici nu s-a modernizat infrastructura rutieră. De asemenea, ne confruntăm cu plecarea tinerilor, Țara Moților rămâne pustie. Trebuie să facem ceva în acest sens.

4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Nu sunt specialist pe acest domeniu, dar am avut cazuri la mine în comună, am fost la un pas să intrăm în carantină. Cred că am gestionat lucrurile bine, acum nu mai avem probleme. La nivelul țării, nu mă pot pronunța, Partidul Social Democrat are experți care se pot ocupa.

6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc cărți polițiste. Îmi scapă numele, dar am mers la Felix și am citit pe șezlong.

Ioan Lazăr – Pro România

1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Sunt antreprenor din 1991, activez în domeniul Horeca. Mai dețin o fermă de animale, vaci Angus de carne. Vreau să lupt pentru interesul agriculturilor și al micilor gospodari.

2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Am mai multe, vor fi axate pe salvarea satului românesc și pe micii fermieri.

3. Pentru ce cauză a județului Alba veți milita în Parlament?
Pentru repopularea satelor, pentru resuscitarea satului românesc și a agriculturii românești.

4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Cea mai gravă este influența politicului în sistemul sanitar. E nevoie de o resuscitare totală a acestui domeniu.

6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Vă spun sincer că nu am timp de așa ceva. În ultimii ani n-am citit nicio carte.

Beniamin Todosiu – USR PLUS

1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Antreprenoriat și partea de medicină dentară.

2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Pe partea de medicină dentară vreau să fac un proiect pentru subvenționarea lucrărilor protetice dentare în baza unei prevenții făcute la timp. Adică, în alte state, gen Elveția, dacă demonstrezi că ai un consult la șase luni, primești o anumită subvenție pe o lucrare dentară. Deci aș merge pe partea de prevenție, mulți români au probleme cu dinții pentru că se neglijează.

3. Pentru ce cauză a județului Alba veți milita în Parlament?
Cea mai mare problemă a județului Alba este depopularea. Mulți tineri pleacă peste hotare sau în centrele universitare din țară. Aș vrea să atragem investitori, de exemplu în IT, pentru a putea oferi aceleași oportunități pentru tineri ca în Cluj, Sibiu sau Timișoara.

4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Lipsa de profesionalism a managementului din spitale și din DSP-uri. Și educația suferă de aceeași problemă. Lipsa de expertiză și oamenii numiți de partide, astea sunt marile probleme.

6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Comunică, influențează, convinge”

Florin Roman – PNL

1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Dacă vă uitați puțin pe activitatea mea parlamentară… eu sunt foarte mulțumit. Am peste 500 de intervenții de la tribună în dezbateri pe proiecte de legi, pe lupta cu PSD-ul… am 51 de legi adoptate până în prezent.

2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Am foarte multe proiecte în derulare pe care vreau să le trec. Eu am depus 201 inițiative legislative, din care 51 promulgate. De exemplu, am crescut cota din impozitul pe venit care rămâne la nivel local. Sunt multe lucruri pe care le-am făcut, n-am dormit.

3. Pentru ce cauză a județului Alba veți milita în Parlament?
O să vă spun ce-am făcut pentru Alba în prima legislatură: cel mai important este că am obținut finanțare pentru ridicare monumentului unirii de la Alba Iulia. Mulți m-au luat în zeflemea atunci cu acea grevă a foamei, dar acea grevă a fost de scurtă durată pentru că Dragnea a înțeles pericolul și a acceptat să dea banii prin Ministerul Culturii. Și s-a realizat acel monument care va rămâne.

4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
În pofida a ceea ce se spune, statul român a acționat foarte bine în pandemie. Nicio țară n-a fost pregătită pentru o asemenea pandemie. Îi cunosc pe colegii din Guvern, unii dintre ei n-au închis ochii mai multe de 2-3 ore pe noapte în ultimele luni.

6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc chiar acum o carte, din păcate n-am reținut numele, dar sunt doi autori britanici care vorbesc despre strategii politice aplicate în Statele Unite ale Americii.

Întrebarea numărul 5 pentru fiecare dintre ei se referă la modul în care ar vota în Parlament în diferite situații.

Răspunsurile complete ale celor 9 parlamentari din articolul celor de la Recorder, le puteți citi AICI.

Candidații din Alba

Fragment din articolul Recorder:

”Județul Alba are șapte locuri în Parlament, două de senator și cinci de deputat. Am contactat nouă candidați care au șanse de a prinde unul dintre aceste locuri și toți au fost de acord să ne răspundă la întrebări.

Unii ne-au vorbit despre proiecte punctuale pe care vor să le propună în Parlament, precum spargerea monopolului deținut de Casa de Asigurări de Sănătate sau subvenționarea de lucrări stomatologice. Alții au ținut-o cu renașterea satului românesc și cu „să fie mai bine pentru Țara Moților”.

Mulți dintre candidații județului Alba au plecat de jos, au fost electricieni sau muncitori la săpat șanțuri, pentru ca mai târziu să devină economiști sau masteranzi în drept penal. Acum aspiră la un loc în Parlamentul României”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate