Connect with us
Publicitate

AIUD

Aiud va fi primul municipiu din Alba cu iluminat public pe led, în mediul urban dar și rural. Cât costă investiția și ce se face

Publicat

Aiud va fi primul municipiu din Alba care va avea iluminat public pe LED, cu telegestiune, atât în urban, cât și în cele 9 localități de tip rural, au anunțat reprezentații primăriei, într-o postare pe Facebook.

Mai exact, în urbanul municipiului, iluminatul public va fi modernizat printr-o finanțare europeană în valoare de aproximativ 11 milioane de lei.

În rural, iluminatul public va fi modernizat printr-o finanțare din partea Administrației Fondului pentru Mediu în valoare de aproximativ 2,4 milioane lei.

Potrivit reprezentaților primăriei Aiud, în luna ianuarie a avut loc licitația pentru atribuirea contractului firmei care va executa lucrările, iar între timp contractul a și fost semnat.

Ce se va realiza

Pe lângă modernizarea sistemului de iluminat public se va realiza și extinderea acestuia pe 15 străzi, după cum urmează: Abrudului, Cetății, Livezii – pe două tronsoane, Izvorului, Țiglăriei, Ostașilor – străzi adiacente, Spitalului, Herja, Gheorghe Doja, Păltiniș, Hotar, Liliacului, Tudor Vladimirescu – drum vicinal și stradă.

Lungimea totală a rețelei de iluminat public vizată a fi reabilitată prin proiect este de aproximativ 65 de km și se extinde cu încă 7,6 km. Vom avea în plus 230 de stâlpi de iluminat public. De asemenea, vom avea treceri de pietoni iluminate modern, sustenabil, din surse regenerabile.

Pentru toate aparatele de iluminat se vor executa următoarele lucrări necesare demontării, montării lor și instalării sistemului:

 • lucrări de înlocuire a aparatelor de iluminat,
 • deconectare sistem de iluminat existent,
 • demontare aparate iluminat existent – 1703,
 • demontare brațe și brățări existente unde este cazul,
 • montare brațe şi brățări noi unde este cazul – 2116,
 • montare aparate de iluminat noi – 2116,
 • realizare conexiuni,
 • instalarea sistemului inteligent de management prin telegestiune,
 • configurare inițială sistem de telegestiune,
 • testare verificare şi punere în funcțiune,
 • implementarea unui sistem inteligent de management și control prin telegestiune pentru monitorizarea și controlul centralizat al aparatelor de iluminat.

Surse de finanțare:

Valoarea totală nerambursabilă din FEDR: 8.819.346,56 lei (85%)

Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 1.348.841,25 lei (13%)

Valoarea cofinanţării eligibile a Beneficiarului: 207.514,03 lei (2%)

Valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă cheltuielilor neeligibile: 700.145,65 lei

Ce rezultate se vor obține după terminarea lucrărilor

1. Consum anual de energie finală în iluminatul public la nivelul Municipiului Aiud de la 1.053.549,5 (kwh/an) la 441.866,92 (kwh/an)

2. Cantitatea gazelor cu efect de seră datorate sistemului de iluminat public la nivelul Municipiului Aiud scăzută de la 228,63 (echiv.tone de CO2) la 95,89 (echiv.tone de CO2).

3. Accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciul de iluminat public la nivelul Municipiului Aiud, îmbunătăţit prin crearea unui nou sistem de iluminat public în zonă vizată prin proiect.

4. O lungime de 72.600 ml care include şi folosirea de materiale ecologice şi sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie, nou creată la nivelul Municipiului Aiud.

5. 44 de surse de energie regenerabile utilizate în noul sistem de iluminat public la nivelul Municipiului Aiud.

6. Nivelul de iluminare mediu (lx) crescut astfel:
P3:0 la P3:10,55
P4:0 la P4:6,81

7. Situaţia nivelului de luminanţă medie îmbunătăţită astfel:
de la M2:1,51 la M2:1,70
de la M3:1,14 la M3:1,16
de la M4:0,76 la M4:0,84
de la M5:0 la M5:0,58
de la M6:0 la M6:0,35

8. 2116 de puncte luminoase controlate prin telegestiune nou create prin proiect

9. 230 de stâlpi noi instalaţi prin proiect.

10. Numărul de corpuri de iluminat instalate prin proiect:

Valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului: 1703 (situaţia existenţa/actuală)

Valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului (output): 2116 (situaţia propusă- Varianta II)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Activități de educație a celor mici, desfășurate de polițiștii din Alba, de Ziua Internațională a Copilului

Publicat

De Ziua Internațională a Copilului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba desfășoară, împreună cu partenerii tradiționali, activităţi dedicate celor mici, transmit polițiștii.

După o pauză de doi ani, în care activitățile organizate, în mod tradițional, de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba, în cadrul Proiectului ”Educație Rutieră, Educație pentru Viață” nu au putut fi desfășurate din cauza pandemiei, acțiunile dedicate sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului, 1 Iunie, au fost reluate.

Astfel, în perioada 24 – 31 mai 2022, sunt organizate concursuri și activități informativ – preventive care se adresează preșcolarilor și școlarilor, adaptate categoriilor de vârstă din care fac parte.

Activitățile au debutat ieri, 24 mai, cu concursul ”Micii Pietoni”, organizat cu sprijinul Grădiniţelor cu Program Prelungit numărul 11 și numărul 16 din Alba Iulia, la care au participat preșcolari din 10 grădinițe din municipiul Alba Iulia și din localitățile Ighiu, Șeușa și Totoi.

Concursul a constat în 3 probe: demonstrarea cunoştinţelor privind regulile de circulaţie pietonală, recitarea unei poezii sau interpretarea unui cântec cu tematică rutieră şi o probă practică.

Copiii au demonstrat cunoştinţe temeinice privind regulile de circulaţie, pe care le-au aplicat corect la proba practică a concursului dar şi talent în susţinerea momentelor artistice, toți fiind declarați câștigători și răsplătiți cu medalii, diplome, jocuri și rechizite.

Azi, 25 mai, la Grădinița „Primii Pași” din municipiul Aiud, a avut loc concursul de colaje „Atenție! Circul și eu!”.

La competiţie au participat peste 130 de copii de la grădiniţele din municipiul Aiud care, pentru a-și demonstra cunoştinţele în domeniul circulaţiei rutiere, au creat desene şi colaje pe care le-au expus, cu sprijinul cadrelor didactice.

Membrii juriului, format din poliţişti de la rutieră şi prevenire precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba, au fost de acord că toți participanții cunosc regulile de circulație rutieră și merită să fie răsplătiți.

Astfel, toți copiii au primit înghețată, napolitane și diplome, puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Alba.

Mâine, 26 mai, în municipiul Alba Iulia se va desfășura concursul „Patrule Şcolare în acţiune”, la care sunt aşteptate să participe patrulele şcolare de la unităţile de învăţământ din judeţul Alba, iar vineri, 27 mai, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia va avea loc etapa judeţeană a concursul „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”.

Marți, 31 mai, preşcolarii din oraşul Ocna Mureș se vor întrece în concursul de desene pe asfalt, intitulat „O lume de copii – o lume sigură!”

Activitățile care se desfășoară în cadrul proiectului „Educație Rutieră, Educație pentru Viață” are peste 1.000 de beneficiari și are ca scop consolidarea cunoştinţelor privind regulile de circulaţie și prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi minorii.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu. A lăsat în urmă un copil

Publicat

Un parașutist de la Baza Aeriană Câmpia Turzii a murit miercuri, 25 mai, au anunțat reprezentanții MApN. Este vorba despre căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, în vârstă de 38 de ani. Ministrul Apărării a anunțat că accidentul a avut loc în jur de ora 14.00. În acest caz a fost sesizat Parchetul Militar.

”Un camarad a decedat pe timpul unui exerciţiu de paraşutare.

Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, din Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, și-a pierdut viața miercuri, 25 mai, în urma unui accident survenit pe timpul unui exerciţiu de paraşutare pe Aerodromul din Boboc.

Accidentul a survenit în jurul orei 14.00, pe timpul executării manevrelor de aterizare. Ofițerului i-a fost acordat primul ajutor la fața locului, dar cu toate eforturile medicilor, a fost constatat decesul militarului.

Pentru stabilirea circumstanțelor producerii accidentului a fost sesizat Parchetul Militar.

De asemenea, conform procedurilor legale, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a ordonat constituirea unei comisii interne de investigare.

Căpitanul Cosmin Constantin Scorțea, în vârstă de 38 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naționale din anul 2007, avea la activ 67 de salturi, fiind atestat pe tipul de parașută BG-7M. Era căsătorit și avea un copil.

Joi, 26 mai, la ora 8.30, vor fi organizate în unitățile militare din țară ceremonii de comemorare a ofițerului.
Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familia îndoliată și transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiei militarului căzut” au transmis reprezentanții MApN.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE națională clasa a VI-a 2022: Subiectele la testarea de Limbă și comunicare, publicate de minister

Publicat

Miercuri, elevii de clasa a VI-a au susținut prima testare de Evaluare Națională. Este vorba despre verificarea competențelor la Limbă și comunicare.

Joi va fi a doua și ultima probă, cea de „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”. Rezultatele la evaluarea de clasa a VI-a nu sunt trecute în catalog și nu sunt făcute publice. Vor fi comunicate fiecărui părinte, de către profesorul diriginte.

Ministerul Educației a publicat subiectele la testarea de Limbă și comunicare.

Evaluare Națională clasa a VI-a 2022 – subiecte

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale, cu un nivel mediu de dificultate. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test, potrivit edupedu.ro.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a VIII-a: TESTELE de antrenament, setul 5 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

La testare, elevii sunt așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Sunt două variante de test.

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se asigură testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Calendar Evaluare clasa a VI-a 2022

 • 25 mai: Limbă și comunicare
 • 26 mai: Matematică și Științe ale naturii

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a VI-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Aproape 80% dintre deținătorii auto cu polițe RCA la City Insurance și-au refăcut asigurarea

Publicat

Aproape 80% din deținătorii auto care aveau polițe RCA la City Insurance, cu valabilitatea până după data de 11 mai 2022, și-au reînnoit deja asigurarea RCA la o altă companie de asigurări, potrivit Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Din 12 mai 2022, 495.642 de polițe RCA emise de City Insurance și-au încetat „ex lege” valabilitatea, ca urmare a falimentului societății.

Deținătorii acestor polițe au obligația să-și încheie o asigurare RCA la o altă societate de asigurări autorizată, pentru a beneficia în continuare de protecția oferită de asigurare și pentru a nu risca să fie sanctionați de Poliția Rutieră sau să suporte toate prejudiciile rezultate din accidentele de care ar putea fi făcuți răspunzători.

BAAR a monitorizat evoluția încheierii de noi polițe, după data de 11 mai, luând în considerare o perioadă relevantă de timp, de minimum 10 zile, pentru a vedea în ce măsură foștii asigurați RCA ai City Insurance și-au îndeplint obligația legală de a încheia o nouă asigurare RCA, la o alta companie autorizată.

În primele 4 zile de după data expirării valabilității polițelor, peste 336.000 de deținători auto cu asigurări RCA la City Insurance au înțeles să încheie noi polițe RCA cu alți asiguratori care le-au raportat în baza de date AIDA. Aceasta reprezintă un grad de reînnoire din totalul polițelor expirate de 68%.

Analiza făcută la data de 24 mai arată o creștere a procentajului polițelor RCA reînnoite și raportate către baza de date AIDA de aproape 80%.

Conform raportărilor în baza de date cu polițe RCA, 104.359 de deținători de vehicule nu își reînnoiseră polițele RCA (la 24 mai).

sursă: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax