Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJFP Alba: 25 martie, termen de plată la Finanţe a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor din închiriere

Publicat

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Alba informează contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din închiriere că datorează, din 1 ianuarie 2014, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, pe lângă impozit (16%), şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate. Aceasta este în cota de 5,5% din baza lunară de calcul şi reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Termenul limită de plată este 25 martie.

Citeşte şi CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna MARTIE 2014: Vezi până când se depun declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

Baza de calcul lunară pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (începând cu data de 1 ianuarie 2014, 850 lei lunar şi începând cu data de 1 iulie 2014, 900 lei lunar), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut (5×2.298 lei conform art. 16 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 nr. 340/2013). În cazul depăşirii limitelor menţionate, contribuţia se calculează la nivelul acestora, mai transmit reprezentanţii AJFP Alba.

Contribuabilii care obţin venituri din închiriere sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale. Plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25.03, 25.06, 25.09, 21.12).

Întrucât comunicarea deciziilor de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (Formular 650) s-a realizat cu puţin timp înaintea primului termen de plată (25.03.2014), contribuabilii vor avea în vedere efectuarea în termen a acestei obligaţii de plată.

În acest sens, aceştia vor solicita inspectorilor de la ghişeele unităţilor fiscale emiterea foilor de vărsământ privind suma datorată în contul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor sau, dacă nu se pot prezenta la ghişeele unităţilor fiscale, vor achita suma datorată în contul “Contribuţii individuale datorate de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor”. Codul IBAN corespunzător contului se regăseşte pe pagina web a ANAF/Asistenţă contribuabili/Conturi IBAN/Trezoreria judeţeană.

Informaţii privind modul de calcul a contribuţiei pot fi solicitate structurilor de asistenţă contribuabili din cadrul unităţilor fiscale şi la compartimentul Servicii pentru Contribuabili al AJFP Alba, tel. 0258-819825.

Plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale atrage perceperea, începând cu ziua următoare scadenţei, până la stingerea obligaţiei de plată, a dobânzii de 0,03% pe zi de întârziere şi a penalităţii de 0,02% pe zi de întârziere.

Citeşte şi 25 martie, termen limită pentru plăţi anticipate la Fisc. Obligaţii pentru contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente şi alte categorii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax