Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM: Absolvenţii din promoţia 2015 pot primi indemnizaţie de şomaj. Condiţii şi documente necesare

Publicat

oameni ajofm loc de munca Absolvenţii din promoţia 2015 pot beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile de la absolvire la orice agenţie locală sau punct de lucru din judeţ, ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, anunță Agenția pentru Ocupatea Forței de Muncă Alba.

Pentru a se înregistra ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente:

Actul de identitate în original şi copie;
Adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventualele restricţii medicale;
Actele de studii/calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ.
Indemnizaţia de şomaj se acordă la cerere, pe o perioadă de 6 luni și este de 250 lei. Aceasta se acordă de la data

expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire, în care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă;
– absolvirii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap;

-poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data expirării perioadei de 60 zile de la absolvire.

Agenţia judeţeană asigură, potrivit legii, implementarea măsurilor de prevenire a şomajului, a măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, organizează şi realizează activitatea de ocupare şi de formare profesională a forţei de muncă.

Formele prin care se realizează formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă sunt: cursuri, stagii de practică şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii. Cursurile sunt gratuite pentru persoanele aflate în evidenţa agenţiei.

AJOFM Alba organizează în cursul anului 2015 următoarele programe de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare: Bucătar, Cofetar–patiser, Lucrător în comerţ, Cosmetician, Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, Electrician instalaţii şi echipamente electrice industriale, Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, Lucrător finisor în construcţii, Operator introducere, validare şi prelucrare date, Ospătar (chelner), Vânzător în unităţi de alimentaţie, Sudor, Croitor îmbrăcăminte după comandă, Contabil, Inspector resurse umane, Îngrijitor bătrâni la domiciliu, Operator maşini-unelte cu comandă numerică, Agent de securitate, Comunicare în limba engleză, Îngrijitor copii, Rectificator.

Facilităţi acordate absolvenţilor pentru stimularea încadrării în muncă:

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei, dacă se încadrează cu program normal de lucru şi pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Absolvenţii cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se angajează pentru o perioada mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei beneficiază, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Suma cuvenită se acordă după 12 luni de la data angajării.
Facilităţi acordate pentru stimularea mobilităţii

Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă – (ISR – 500 lei) în vigoare la data acordării;
Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea ISR în vigoare la data instalării.

Pentru informaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, la telefon 0258/811470 sau e-mail: ajofm@ab.anofm.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. preda andrei

    joi, 29.10.2015 at 19:49

    doresc sa fiu lamurit cu privire la urmatorul aspect
    – in anul 2015 am absolvit liceul si nu am provovat examenul de bacalaureat in sesiunea iulie 2015, am depus dosarul pentru somaj in ziua de 15.08.2015. Dupa analizarea dosarelor am fost anuntat ca nu am depus dosarul in termen legal adica 60 zile de la data de 30.05.2015 data la care au fost incheiate cursurile pentru ultimul an de liceu. As dori sa stiu daca aceasta masura este corecta si in ce raporturi ma aflam eu cu unitatea scolara pe timpul sustinerii examenului de bacalaureat. Consider ca sunt discriminat fata de colegii mei care au luat examenul de bacalaureat, nu au fost declarati admisi la facultate si primesc ajutor de somaj cu toate ca au depus dosarele dupa anuntarea rezultatelor la facultati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax