Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM Alba reamintește obligațiile angajatorilor de comunicare a locurilor de muncă vacante şi amenzile percepute

Publicat

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba reamintesc agenților economici, persoane fizice și juridice care angajează personal în vederea desfașurării activitații că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au obligaţia să raporteze AJOFM locurile vacante în termen de 5 zile şi numărul de şomeri încadraţi în muncă. În caz contrar, riscă amenzi.

Potrivit Articolului 10 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, „angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi au obligaţia de a comunica lunar agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul date privind numărul şomerilor mediaţi şi încadraţi în muncă”.

De asemenea, la articolul 3 din Normele Metodologice de aplicare a legii menţionate, se arată că „prin locuri de muncă vacante, potrivit art. 10 alin. (1) din lege, se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create. Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante se va face pe suport de hârtie sau sau e-mail:  ajofm@ab.anofm.ro”.

Reprezentanţii AJOFM Alba atenţionează că necomunicarea lunară a locurilor de munca vacante constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), aceastã posibilitate fiind expres menţionatã în procesul-verbal.

Amenzile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice.

Constatarea si sancţionarea contravenţiilor se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca si de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control.

Pe de alta parte, agenţii economici care anunţă la AJOFM  locurile vacante beneficiază gratuit de serviciile de mediere a muncii, respectiv preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax