Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

AJOFM Alba: Se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic precum și acordarea unor zile libere plătite părinților

Publicat

Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba continuă aplicarea măsurilor de protecţie socială a angajaţilor în contextul epidemiologic generat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2. Astfel, se reia plata indemnizației sub formă de șomaj tehnic, precum și acordarea unor zile libere plătite părinţilor.

AJOFM va acorda sprijin financiar sub formă de şomaj tehnic, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Măsura se va aplica până la data de 31 decembrie 2021.

Astfel, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS –CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigirărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările ulterioare.

De asemenea, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, părinţii vor beneficia de zile libere plătite, adică de plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezenţă fizică. Măsura se aplică până la sfârşitul anului şcolar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele.

Beneficiază de această măsură părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor.

Modelele cererii și declarației pe propria răspundere, documente prevăzute la art. 5 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, sunt publicate în format editabil pe site-ul www.anofm.ro.

Descarcă Anexa_nr.1_-_CERERE_-_EDITABIL

Descarcă Anexa_nr.2_-_DECLARATIE_PE_PROPRIE_RASPUNDERE_-_EDITABIL

Vezi și ORDIN_nr._920_zile_libere_pentru_parinti

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax