Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM ia măsuri de revoluţionare a Serviciului Public de Ocupare a Forţei de Muncă, prin formarea profesională a personalului

Publicat

ajofm alba sediu

Sediul AJOFM Alba

Creşterea calităţii serviciilor de ocupare a forţei de muncă oferite de Agentiile de ocupare a forţei de muncă (AJOFM), în calitate de Serviciu public de ocupare (SPO), este direct proporţională cu performanţele angajaţilor AJOFM, dobândite prin formare profesională. O soluţie pentru punerea în practică a acestui deziderat aduce proiectul „3C – Calitatea Creează Competenţe – Calitatea în formare Creează Competenţe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest si Nord-Vest”. Prin acest proiect, vor fi formaţi 102 din cei 327 de specialişti în stimularea ocupării forţei de muncă.

Este derulat de Agentia Judeteană de Ocupare a Fortei de Muncă Alba, împreună cu AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare, S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias, ultimele trei din Spania.

Inovaţie la nivel naţional

Pe parcursul celor opt luni de implementare a proiectului, a fost realizat un studiu inter-regional de identificare a nevoilor de formare, în baza căruia s-au elaborat, în premieră naţională, o diagnoză a nevoilor de formare profesională a specialiştilor AJOFM, respectiv planul şi programul de formare profesională pentru 102 din cei 327 de specialişti în stimularea ocupării fortei de muncă din cele trei regiuni.

Soluţiile pentru nevoile identificate vor fi analizate în cadrul unui seminar metodic inter-regional, desfăşurat în perioada 2-6 mai 2012, la Băile Felix şi la care participă 32 de specialişti în resurse umane din 16 AJOFM-uri din cele trei regiuni. Gândit ca un instrument de învățare practică pentru specialistii din AJOFM, se va axa pe descoperirea nevoilor de formare profesională, pe modalităţile de punere în practică şi pe monitorizarea în timp.

În cadrul dezbaterilor, va fi analizată si importanţa întocmirii profilului profesional pentru specialiştii AJOFM responsabili de domeniul ocupării care va reflecta ce competente profesionale lipsesc şi cum pot fi acoperite prin proiectul de faţă. Va fi prezentat ca studiu de caz profilul profesional al unui manager şi a unui specialist în servicii de mediere, ambii din cadrul AJOFM Alba, întocmite pe baza dosarelor profesionale. Astfel, prin proiectul strategic dosarul profesional devine un prin instrument activ de monitorizare a evoluției profesionale a specialiștilor. Modelul prezentat în cadrul seminarului va fi pus în practică, până la finele proiectului, şi de AJOFM-urile din celelalte 15 judeţe.

Metode noi de consiliere profesională

Prin activităţile proiectului va fi realizată şi o strategie pe termen mediu care să permită dezvoltarea profesională a specialiştilor responsabili cu consilierea, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru şomeri şi mobilitatea forţei de muncă. Proiectul aduce şi instrumente moderne de consiliere profesională cum ar fi „Barometrul ocupabilităţii personale“, cu ajutorul căruia se vor estima sansele găsirii unui loc de muncă, si „Planul de acţiune individualizat pentru şomeri pe termen lung şi grupuri vulnerabile“, care permite îndrumarea personalizată spre piaţa muncii.

Atât partenerii naţionali, cât si cei transnaţionali implicati în proiectul strategic aduc expertiză în domenii care vizează formarea profesională continuă a specialiştilor AJOFM din regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest.

Proiectul, care implică atât sectorului public, cât şi mediul privat şi academic, se va finaliza în iulie 2014, şi este finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.2 „Formarea personalului propriu al SPO (AJOFM)”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax