Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJPIS Alba: În luna octombrie numărul beneficiarilor de indemnizaţii HIV/SIDA şi handicap a crescut faţă de 2013

Publicat

ajpis

AJPIS sigla noua 2014Sumele plătite în luna octombrie, sub formă de subvenții acordate asociațiilor și fundațiilor din județul Alba, de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială au fost mai mici cu 37,45% comparativ cu luna octombrie 2013.

Cea mai mare creştere în octombrie, față de aceeași perioadă a anului precedent s-a înregistrat la plăţile aferente indemnizației lunare pentru persoanele cu HIV/SIDA, creștere de 22%, de la 18 beneficiari câti erau înregistrați în octombrie 2013, la 22 în 2014.

Creșteri mai semnificative s-au mai înregistrat la indemnizația de handicap, însoțitori, buget complementar unde creșterea este de 2,94% a numărului de beneficiari și 4,72% a sumelor plătite cu acest scop.

La nivelul venitului minim garantat, creșterea a fost de 1,54% la numărul de beneficiari, respectiv 5,35% la sumele achitate. În rest, la celelalte beneficii de asistență socială numărul beneficiarilor și valoarea sumelor plătite au fost aproximativ la fel ca în octombrie 2014.

Dacă anul trecut suma totală acordată sub formă de subvenții asociațiilor și fundațiilor care oferă servicii sociale persoanelor vulnerabile era de 400.000 lei, în anul 2014 aceasta a scăzut cu puțin peste 250.000 lei.

Reducerea, semnificativă de altfel, se datorează pe de o parte scăderii numărului de unități de asistență socială pentru care s-a aprobat acordarea subvenției și implicit a numărului de beneficiari găzduiți de acestea, iar pe de altă parte și ca urmare a acțiunilor de inspecție socială, efectuate de către A.J.P.I.S. Alba, în cursului anului 2014, prin care s-au constatat diverse nereguli cu privire la eligibilitatea cheltuilelilor care au stat la baza solicitării/acordării subvențiilor.

În ceea ce priveşte numărul beneficiarilor de asistență socială, alții decât cei ce beneficiază de subvenție, cea mai mare scădere, de circa 13%, s-a înregistrat la alocaţiile de plasament.

Această reducere a numărului de beneficiari nu a fost direct proporțională cu valoarea sumelor plătite pentru acest beneficiu de asistență socială, ci din contră, acestea au crescut cu 5,81% în octombrie 2014 comparativ cu octombrie 2013.

Acest fenomen are cel putin două explicații și anume: creșterea numărului de copii cu certificat de încadrare în grad de handicap, ceea ce duce la dublarea alocației de plasament, și/sau repunerea în plată, după perioade cuprinse între 1-3 luni, a beneficiarilor care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează o formă de învățământ. În ceea pe privește sumele plătite sub formă de alocație de susținere a familiei acestea au scăzut cu 5%, de asemenea reducerea numărului de beneficiari a fost tot de 5%.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax