Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJPIS Alba: Plăţile pentru alocaţii de susţinerea familiei au scăzut cu 20%. Părinţii preferă să renunţe la concediul de îngrijire a copilului şi să se întoarcă la serviciu

Publicat

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba anunţă că, la sfârșitul lunii iulie, s-a constatat o scădere cu 13,07% a sumelor plătite pentru alocațiile de plasament față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, aceste sume au scăzut doar în ultima lună cu 1%, astfel că statul cheltuiește tot mai puțin cu alocațiile de plasament.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc susţine că ”scăderea plăților efectuate pentru alocațiile de care beneficiază copiii aflați în plasamentul asistenților maternali este influențată cel mai probabil de cauze naturale, respectiv de faptul că unii dintre copii fie au fost înfiați, fie au revenit în sistem sau în propriile familii”.

Plățile aferente alocațiilor pentru susținerea familiei au scăzut considerabil, respectiv cu 20,66% în ultimul an, iar, în ultima lună, scăderea plăților a depășit două procente. ”Această situație este cauzată de modificarea condițiilor de eligibilitate stabilite prin HGR nr. 50/2011 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. În același context, numărul beneficiarilor de alocații pentru susținerea familiei a scăzut și el cu peste 24%”, a precizat Cozuc.

Plățile aferente stimulentului de inserție au crescut cu 107,66% față de luna iulie a anului 2012 și cu peste 6% în ultima lună, ceea ce confirmă preferința tot mai accentuată a părinților de a renunța la concediul de îngrijire a copilului pentru revenirea la locul de muncă.

Plățile pentru alocațiile de stat pentru copii au crescut față de anul trecut, dar într-un procent nesemnificativ, de 0,23%. Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut cu 2,13%, dar sumele plătite sunt mari față de luna iunie a anului trecut, respectiv 5,14%, din cauza faptului că a fost majorat cuantumul lunar al venitului minim garantat.

În ceea ce privește indemnizațiile de handicap, AJPIS Alba a plătit sume cu circa 1% mai mici față de 2012 și cu 10,82% mai mari în cazul subvențiilor acordate asociațiilor și fundațiilor. Cheltuielile de funcționare și programe de interes național au fost cu 10,43% mai mari în comparație cu cele efectuate în luna iulie a anului 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate