Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJPIS Alba: Sancţiuni după controale inopinate la cămine de bătrâni şi case de tip familial din judeţ. Dosare de ajutor social suspendate


Publicat

ajpis

Mai mulţi prestatori de servicii sociale din judeţ s-au ales cu sancţiuni în urma unor controale ale reprezentanţilor AJPIS Alba. Inspectorii au dispus măsuri de remediere a deficienţelor la căminul de vârstnici din Blaj, la case de tip familial din Alba Iulia, Rimetea, Sebeş şi Şeuşa. Un aşezământ din Ocna Mureş al unui ONG nu era acreditat ca furnizor de servicii sociale. De asemenea, AJPIS a suspendat dosare pentru ajutoare sociale.

Biroul de Inspecţie Socială din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba a efectuat verificări, în luna martie, la prestatorii de servicii sociale și la unitățile administrativ-teritoriale. Ca urmare a unei petiții, a fost controlată Asociaţia Creştină de Misiune şi Caritate ”Bunul Samaritean” Ocna Mureş, organizație neguvernamentală care are ca misiune ajutorarea familiilor şi copiilor săraci, precum și a persoanelor vârstnice. Toate serviciile asociației au fost supuse verificărilor, iar inspectorii au constatat că în statutul ONG-ului nu sunt specificate activităţile şi serviciile sociale pe care le desfăşoară, asociația nefiind nici acreditată ca furnizor de servicii. Inspectorii sociali ai AJPIS Alba au sancționat Asociaţia Creştină de Misiune şi Caritate „Bunul Samaritean” Ocna Mureş cu avertisment și au dispus două măsuri de remediere a unor deficienţe identificate în cadrul controlului.

”Serviciile sociale acordate familiilor și copiilor săraci sau persoanelor vârstnice, respectiv categoriile vulnerabile din punct de vedere social trebuie să îndeplinească toate standardele și criteriile stabilite de lege, indiferent dacă aceste servicii sunt prestate de organizații neguvernamentale, asociații și fundații sau autorități locale. Controalele pe care le desfășurăm la prestatorii de servicii sociale nu au ca obiectiv aplicarea de sancțiuni, ci responsabilizarea prestatorilor de servicii cu privire la felul în care își duc la îndeplinire sarcinile pe care și le-au asumat”, susţine directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.

Pentru controlarea, evaluarea și monitorizarea serviciilor sociale prestate, în luna martie, inspectorii sociali au avut un eșantion constituit din căminele pentru persoane vârstnice din Sebeș și Blaj, Centrul de Servicii de Îngrijire și Asistență la Domiciliu al Asociației Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj, casele de tip familial ”Sf.Gheorghe” din Sebeș, ”Sfânta Tereza” din Rimetea și ”Arhanghelul Gabriel” din Alba Iulia, Asociația Creștină de Misiune și Caritate ”Bunul Samaritean” din Ocna Mureș și Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Casa Anisie” din Seușa.

Cele mai multe măsuri de remediere a unor deficiențe constatate au fost fost dispuse la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Blaj, care funcționează în subordinea Primăriei. Din cele 43 de măsuri stabilite în total, până în prezent, au fost îndeplinite 11.

De asemenea, 41 de măsuri de remediere a deficiențelor au fost dispuse la Casa de Tip Familial ”Sfânta Tereza” din Rimetea, care oferă găzduire, îngrijire și educație copiilor. Până în prezent, 27 dintre măsurile dispuse au fost îndeplinite. La Casa de Tip Familial ”Arhanghelul Gabriel” din Alba Iulia, care funcționează, la fel ca unitatea din Rimetea, în cadrul Fundației ”Sfântul Francisc” din Deva, au fost dispuse 41 de măsuri de remediere a unor deficiențe, dintre 22 au fost deja îndeplinite. Alte 27 de măsuri au fost dispuse pentru remedierea problemelor identificate la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Seușa, dintre care 25 au fost îndeplinite până în prezent. Totodată, la Centrul de Servicii și Îngrijire la Domiciliu al Asociației Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj au fost dispuse 6 măsuri de remediere a defiențelor, la ”Bunul Samaritean” din Ocna Mureș 2, iar la Casa de Tip Familial ”Sf. Gheorghe” din Sebeș, au fost dispuse 22 de astfel de măsuri. În ceea ce privește căminul pentru persoane vârstnice aflat în subordinea Primăriei Sebeș, au fost dispuse 15 măsuri de remediere a deficiențelor.

”Faptul că măsurile pe care le dispunem pentru remedierea deficiențelor constatate în urma controalelor se îndeplinesc destul de prompt confirmă utilitatea activităților de verificare, monitorizare și control pe care le desfășurăm. Subliniez încă o dată faptul că, prin aceste verificări, nu căutăm să aplicăm sancțiuni, ci să ne asigurăm că toate condițiile prevăzute de lege sunt îndeplinite, iar, în acest fel, avem o garanție în plus că serviciile sociale de care beneficiază persoanele vulnerabile sunt dintre cele mai bune. Pe această cale, vreau să subliniez faptul că orice sesizare, petiție care ne va fi adresată va fi verificată riguros, iar semnalarea unor probleme nu trebuie privită ca rea voință, ci doar ca veghere la prestarea corespunzătoare a serviciilor sociale. În concluzie, primii care ar trebui să ne informeze cu privire la calitatea serviciilor sociale sunt chiar beneficiarii acestora. Verificări, anunțate și neanunțate, avem oricum intenția să desfășurăm în mod constant, dar beneficiarii ar trebui să ne sesizeze orice aspecte necorespunzătoare legate de activitatea celor care le oferă îngrijire, pentru că au tot dreptul să fie bine tratați și îngrijiți”, a precizat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.

Dosare de ajutor social suspendate

La sediul UAT Blandiana, AJPIS Alba a dispus efectuarea de verificări, în urma unei petiții referitoare la acordarea ajutoarelor sociale. Astfel, din cele opt dosare de ajutoare sociale, cinci au fost suspendate din cauza nerespectării prevederilor legale. Şase unități administrativ teritoriale (Unirea, Ciugud, Sohodol, Cugir, Roşia de Secaş şi Săliştea) au făcut, în aceeași perioadă, obiectul monitorizării privind stabilirea, acordarea şi plata alocaţiei de susţinere a familiei şi a venitului minim garantat desfăşurat în anul 2013. Această activitate de control a avut ca obiect CNP–urile rezultate din încrucişarea bazelor de date la nivel central de către Curtea de Conturi), în urma verificărilor fiind dispuse măsuri de remediere a problemelor identificate.

Cu privire la beneficiile de asistență socială, în luna martie, AJPIS Alba, pe cele două domenii care pot prezenta suspiciuni majore de fraudă, respectiv verificarea persoanelor care figurează ca fiind decedate și verificarea concordanţei veniturilor declarate cu cele obţinute, prin încrucişarea bazelor de date, s-au efectuat verificări la 28 unități administrativ teritoriale (Blaj, Săsciori, Sălciua, Cîmpeni, Roşia de Secaş, Pianu de Sus, Almaşu Mare, Sohodol, Miraslău, Blandiana, Vinţu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săliştea, Ocna Mureş, Lopadea Nouă, Avram Iancu, Cut, Crăciunelul de Jos, Lupşa, Unirea, Noşlac, Şpring, Baia de Arieş, Şona, Roşia Montană, Rădeşti, Jidvei şi Lunca Mureş). În acest context, au fost întocmite 28 procese verbale de control şi 17 note de constatare, s-au verificat 213 titulari de dosare – Venit Minim Garantat şi Alocație pentru Susținerea Familiei, fiind dispuse 146 măsuri și constituite debite în sumă totală de 5.270 lei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Galda de Sus, agresată de concubin. Bărbatul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Publicat

pixabay free

Un bărbat din Galda de Sus este cercetat pentru violență în familie. Noaptea trecută, pe fondul consumului de alcool, și-ar fi agresta concubina. Polițiștii l-au îndepărtat din locuință și i-au interzis să se apropie de femeie.

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 mai 2021, în jurul orei 00:30, în urma unui apel prin 112, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au intervenit la o locuință din Galda de Sus, de unde o femeie, în vârstă de 37 de ani, a reclamat că a fost agresată de partener.

Din primele cercetări a rezultat că bărbatul, în vârstă de 40 de ani, ar fi tras-o de păr și ar lovit-o peste cap, pe concubina sa.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au constatat că se impune emiterea unui ordin provizoriu de protecție, iar bărbatul a fost îndepărtat din locuința comună.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A condus fără permis o autoutilitară și a acroșat un autoturism parcat, la Ocna Mureș. Tânăr din județul Mureș, cu dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un tânăr din județul Mureș s-a ales cu dosar penal în Alba după ce a condus o autoutilitară și a acroșat un autoturism parcat regulamentar, la Ocna Mureș. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 mai 2021, în jurul orei 18:40, polițiștii din Ocna Mureș au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe strada Brazilor din Ocna Mureș.

Polițiștii au constatat că un tânăr de 20 de ani, din Sărmașu, județul Mureș, în timp ce efectua manevre pentru a parca o autoutilitară, a acroșat un autoturism parcat regulamentar.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu posedă permis de conducere, pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O căprioară a căzut într-un bazin de apă adânc de aproape patru metri. Intervenție dificilă a pompierilor din Blaj

Publicat

O căprioară a căzut într-un bazin de apă adânc de aproximativ patru metri, situat pe raza localității Blaj. 

În jurul orei 10:10, la fața locului s-au deplasat pompierii din Blaj pentru a salva animalul.

Potrivit ISU Alba, pompierii intervin în primă fază pentru imobilizarea căprioarei, care este foarte agitată, iar apoi pentru extragerea acesteia din bazin.

UPDATE: Căprioara a fost imobilizată și extrasă în siguranță din bazinul de apă, iar în aceste momente este evaluată de către un medic veterinar.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Salonul Național de Artă dedicat Zilei Europei, la Galeria de Artă din Alba Iulia

Publicat

La Galeria de Artă din Alba Iulia are loc joi, 6 mai, începând cu ora 17:00, vernisajul expoziției – Salonul Național de Artă dedicat Zilei Europei. În cadrul evenimentului vor expune lucrări un număr de zece artiști. 

Expoziția va putea fi admirată la Galeria de Artă din Alba Iulia, aflată pe strada 1 Decembrie 1918, bloc M9 parter, până în data de 25 mai.

În cadrul acesteia pot fi admirate lucrări semnate de:

  • Livia Maria Moldovan
  • Victor Apostu
  • Adela Kostyal
  • Tereza Popa
  • Ileana Muntean
  • Thu Ha
  • Livia Cezara
  • Daniela Peleogianni
  • Cătălin Muntean
  • Traian Mârza

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate