Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJPIS Alba: Subvențiile acordate de stat asociațiilor și fundațiilor care prestează servicii sociale au scăzut cu aproape 35% față de anul trecut. Vezi motivele

ajpis

Publicat

Reprezentanţii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială susţin că subvenţiile acordate în februarie anul acesta faţă de aceeaşi perioadă din 2013 sunt cu aproape 35% mai mici pentru asociațiile și fundațiile prestatoare de servicii sociale. Motivul ar fi scăderea numărului de puncte de lucru ale asociaţiilor.

Sumele plătite, în valoare totală de 260.036 lei, sunt cu 34,43% mai mici decât cele acordate anul trecut și au ca scop susținerea serviciilor sociale pe care le acordă asociațiile și fundațiile categoriilor de persoane vulnerabile din punct de vedere social. În județul Alba, astfel de servicii sunt oferite de către Asociația AS 2001, Asociația Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj, Asociația Caritas Alba Iulia și Asociația Filantropia Orotodoxă Alba Iulia, prin centrele de zi și de noapte, centrele rezidențiale, unitățile de îngrijire la domiciliu sau cantinele sociale.

Subvențiile acordate de Statul Român prin agențiile de plăți și inspecție socială pot fi solicitate de către toți prestatorii de servicii sociale acreditați, cu experiență de minimum un an, în vederea acoperirii parțiale a cheltuielilor de funcționare, precum și pentru cele cu hrana persoanelor asistate.

Prestatorii de servicii sociale din Alba au avut, în februarie 2013, 50 puncte de lucru, atât în județul nostru, cât și în Mureș, Harghita, Covasna și Sibiu, dar, pentru că numărul de puncte de lucru a scăzut în ultimul an, de la 50 la 42, era firesc ca sumele primite drept subvenții să se diminueze. Asociațiile și fundațiile din județul Alba care oferă servicii persoanelor cu vulnerabilități sociale, în special copii și vârstnici, duc o misiune grea, dar extrem de importantă din punct de vedere social, aceea de a oferi ajutor persoanelor aflate la nevoie. Intervenția statului, prin aceste subvenții, este, cred eu, foarte importantă, pentru că le susține activitatea”, a explicat directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.

Suma totală plătită de AJPIS Alba pentru beneficiile de asistență socială efectuate în luna februarie a anului 2014 este de 12.733.777 lei, cu 2,30% mai mici față de cele plătite în februarie 2013. Numărul mediu al beneficiarilor este de 110.374 şi a scăzut și cu puțin peste 2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sumele aferente alocațiilor pentru susținerea familiei au crescut cu aproape 16%, cele plătite ca stimulent de inserție au crescut și ele cu aproape 33%, iar sumele acordate beneficiarilor de venit minim garantat au înregistrat, la rândul lor, o creștere de aproximativ 22%.

În ceea ce privește alocațiile de plasament, sumele plătite au fost cu aproape 10% mai mici față de luna februarie a anului 2013, ușoare scăderi fiind înregistrate și la plata indemnizațiilor de creștere a copilului, cu puțin peste 1% mai puține față de anul trecut, dar și la capitolul indemnizații de handicap/însoțitori ai persoanelor cu handicap, unde sumele acordate în februarie 2014 au fost cu 0,18% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax