Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ajutoare de urgență acordate selectiv după inundațiile din Alba. Doar 10 familii din 265 „au meritat” bani de la stat

Publicat

Luna iunie a fost una nefastă pentru peste 250 de familii din zonele Ighiu și Cricău, localitățile în care ploile au ras tot ce au prins în cale. Mașini, garduri și drumuri au fost luate de viitura care a produs pagube de peste 3 milioane de euro. Deși Guvernul a promis că oamenii care au suferit pierderi materiale vor fi despăgubiți, se pare că legea nu se aplică la toată lumea, iar diferența o face averea. Cei care au avut „norocul” să fie mai înstăriți nu au primit ajutoarele de urgență.  În această situație se află 230 de familii care nu s-au încadrat în prevederile legale pentru a putea primi ajutorul de la stat. Primesc ajutorul de urgenţă doar cei care se află în risc de excluziune socială, adică rămân fără venituri sau mijloace de subzistenţă. Din 265 de cereri care au fost depuse la AJPIS Alba, doar 10 au trecut de ancheta socială. 55.000 lei este suma care a fost împărțită despăgubiților. 7 familii au avut o asigurare obligatorie a locuinței.

„Agenția noastră nu propune (acordă) despăgubiri, ci doar ajutoare de urgență în caz de calamități naturale, incendii, accidente etc., care pot duce la riscul de
excluziune socială, conform prevederilor art. 28, alin(1) din Legea 416/2001, privind venitul minim garantat. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 39_1 din HG 50/2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001, ajutoarele de urgență se acordă ținând cont și de anumite criterii, cum ar fi: gradul de distrugere a locuinței, tipul locuinței, asigurarea obligatorie, tipul familiei și numărul membrilor, veniturile nete lunare etc” a răspus directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, solicitării transmise de Alba24.ro.

Potrivit acestuia, au fost depuse 265 de cereri, din care 86 înregistrate de Primăria Cricău şi 179 la Ighiu. De anchetele sociale s-au ocupat asistenții sociali de la AJPIS Alba, împreună cu cei din primării. Din numărul total de cereri, 230 nu s-au încadrat în prevederile legale, privind acordarea ajutoarelor de urgenţă. De asemenea, 10 familii aveau domiciliul în altă localitate și alte 25 au renunțat.

În total, prin AJPIS au primit ajutoare de urgență 10 familii, din care cinci din Ighiu și alte cinci din Cricău. 9 familii au primit cât 5.000 de lei, iar una – 10.000 de lei.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax