Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ajutoare pentru populația din Alba afectată de inundații. Câţi bani vor primi de la Guvern și care este procedura de acordare

Publicat

Guvernul a aprobat joi acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea populației afectate de inundații din Alba și alte județe din țară, precum și a celor afectați de alunecări de teren și fenomene meteorologice periculoase, în limita sumei de 7 milioane de lei.

Hotărârea de Guvern a fost adoptată în contextul în care multe gospodării din județele Alba, Mehedinți, Caraș-Severin, Dolj, Olt, Gorj au fost afectate grav de inundațiile recente, iar oamenii au rămas fără mijloacele necesare traiului zilnic, un exemplu în acest sens fiind și localitatea Grecești din județul Dolj, unde zeci de persoane sunt izolate sau au fost evacuate preventiv.

Potrivit ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, manii provin din bugetul ministerului și sunt repartizați astfel:

  • câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
  • câte 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
  • câte 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%
  • câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
  • câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor;
  • 7.500 lei în cazul în care se înregistrează pierderi de vieți omenești, indiferent de numărul victimelor (ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării).

Ajutorul de urgenţă se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deţinerii acestora.

În cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuinţă.

Procedurile de acordare a ajutoarelor de urgență și de plată au fost simplificate

Potrivit ministrului Marius Budăi, acordarea acestor ajutoare nu mai este condiționată de completarea unei cereri din partea familiei/persoanei afectate de inundații și nici de efectuarea de anchete sociale.

Sumele individuale se stabilesc pe bază de borderouri întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene/locale pentru situații de urgență și pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului.

Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți.

Borderourile conţin în mod obligatoriu:

  • numele şi prenumele titularului ajutorului de urgenţă;
  • adresa de domiciliu/reşedinţă;
  • gradul de afectare a locuinţei, constatat de comisia pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului;
  • suma propusă cu titlu de ajutor de urgenţă, în conformitate cu nivelurile şi limitele prevăzute.

Pe baza borderourilor centralizatoare, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială întocmeşte situaţiile centralizatoare cu titularii ajutorului de urgenţă cu propunerea de aprobare, pe care le transmite Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pentru aprobare.

Plata ajutorului de urgenţă se poate face atât prin mandat poştal, cât şi prin cont bancar. Pentru plata prin cont bancar, titularul îşi va exprima opţiunea în scris pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Pentru plata ajutoarelor de urgenţă, solicitarea acestora se efectuează de către agenţiile teritoriale până cel târziu la data de 11 decembrie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornelia

    joi, 22.06.2023 at 16:33

    A trecut viitura, in Comuna Ighiu nu se misca nimic, nu vezi nici utilaje care sa curete santurile si malurile apelor!!!
    Am trecut in vizita, verificati cate deseuri sunt pe malurile apelor!!!
    Rusine!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax