Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ajutor de încălzire pentru familii care stau în locuințe modulare în zona Gheorge Șincai din Alba Iulia. Care este suma propusă

Publicat

Familii sau persoane defavorizate care au primit locuințe de necesitate în cartierul Gheorghe Șincai din Alba Iulia vor primi ajutor de încălzire în sezonul rece. Proiectul intră în atenția consilierilor locali.

Se propune acordarea unor ajutoare de urgență familiilor locuințelor modulare, pentru acoperirea unei părți a cheltuielilor pentru încălzire cu energie electrică.

Locuințe modulare amplasate în cartierul Gheorghe Șincai au fost acordate prin închiriere și celor expropriați din blocul ”Turturica”.

Acestea vor acoperi cheltuielile cu încălzirea în sezonul rece: noiembrie 2023- martie 2024.

Suma este echivalentă ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie electrică, acordat în baza Legii 226/2021 și a OUG 166/2022, pentru compensarea prețului la energie.

Aceste sume de bani se vor acorda beneficiarilor la începutul fiecarei luni din sezonul rece: noiembrie 2023- martie 2024, condiționat de prezentarea lunară a dovezii plății integrale. Suma acordată nu va depăși consumul lunar real.

Suma propusă

În total, suma propusă este de

  • 3.180 lei pe lună (de la 220 lei la 670 lei/beneficiar – card energie și subvenții, în funcție de caz)

Total ajutor pe cinci luni: 15.900 lei

Situația actuală

Din luna aprilie 2023 au fost repartizate opt locuințe de necesitate, situate în municipiul Alba Iulia, strada Gheorghe Șincai, nr. 99, unor persoane singure/familii defavorizate (HCL 128/2023).

Acestea au primit locuințele pe baza unor contracte de închiriere, iar locatarilor li s-au întocmit acte de identitate la noua adresă.

Încălzirea acestor locuințe se face în sezonul rece doar cu energie electrică, însă locatarii nu au încheiate contracte individuale de furnizare a energiei electrice.

Prin OUG 166/2022, s-au stabilit măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia.

Beneficiarii de carduri de energie / locatarii din locuințele de necesitate sunt în imposibilitatea de a le folosi pentru plata facturilor, din cauze neimputabile lor.

Conform prevederilor Legii nr. 226/2021, se acordă ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie electrică și supliment energetic pentru energie electrică, în sezonul rece: noiembrie 2023- martie 2024, în funcție de veniturile nete ale membrilor familiei solicitante.

Din cauza lipsei facturilor individualizate pe fiecare loc de consum, acești locatari nu pot beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie electrică.

Prin proiectul de hotărâre se creează un cadru non discriminatoriu, astfel încât locatarii din locuințele de necesitate să poată folosi beneficiile de asistență socială garantate prin legislația națională cu destinația de ajutor de încălzire.

Condiții

Sumele prevăzute sunt echivalente cu cele din actele normative în vigoare, condiționate de:

  • îndeplinirea condițiilor de acordare a ajutoarelor de încălzire
  • prezentarea lunară a dovezii plății integrale a datoriilor față de bugetul local (Legea 292/2001, art.9. (9) a asistenței sociale)
  • plata celorlalte utilități

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax