Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutor de la stat de până la 20.000 de euro pentru apicultori. Schema de minimis pregătită de Ministerul Agriculturii

Publicat

Ministerul Agriculturii a pregătit schema de ajutor de minimis prin care apicultorii vor putea primi bani de la stat pentru a putea compensa pierderile de familii de albine care apar din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile.

Valoarea sprijinului este de 20 lei/familia de albine, iar Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.

”Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis reglementată de prezenta hotărâre, sunt de 37 milioane lei reprezentând circa 7,789 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019”, se precizează într-un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul ministerului, la începutul lunii iulie.

Reprezentanții ministerului argumentează că ”urmare fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2019, familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, datorită diminuării timpului pentru cules, precum şi datorită cantităţii mici de polen şi nectar”.

Astfel că, pentru a putea preîntâmpina pierderile de familii de albine care apar din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, apicultorii au fost nevoiţi să facă cheltuieli suplimentare pentru menţinerea acestora şi pentru a asigura rezervele de hrană, conform tehnologiei apicole.

Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producţiei primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie şi este în valoare de 20 lei/familia de albine.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Ajutoarele de minimis acordate în temeiul prezentului proiect de hotărâre a Guvernului nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate anterior prin scheme de ajutor de minimis, în cazul în care acest cumul de ajutoare depăşeşte suma maximă de 20.000 euro pe beneficiar şi pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

surse: legestart.ro, madr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax