Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ajutor de minimis: Până la 200.000 de euro, bani de la stat, pentru firmele care promovează economia circulară. Activități vizate

Publicat

Proiectele care promovează economia circulară sunt susținute cu bani de la bugetul de stat. Ministrul Economiei Florin Spătaru a anunțat vineri, 8 iulie, că se pot acorda până la 200.000 de euro.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Economiei, firmele mici sau mari din industria prelucrătoare vor putea beneficia de un sprijin financiar de la stat, între 15.000 și 200.000 de euro, pentru dezvoltarea economiei circulare.

Ministerului Economiei informează că scopul proiectului este atât dezvoltarea de sectoare industriale noi, cât şi revitalizarea sectoarelor industriale tradiţionale prin procesarea şi utilizarea resurselor deja existente, a deşeurilor care au un impact negativ accentuat la nivel naţional, dar şi internaţional.

„Economia circulară trebuie să fie un obiectiv de management pentru orice companie din România. Principiile promovate prin economia circulară generează un dublu efect, respectiv protejarea mediului şi plus valoare pe lanţul economic.

Pentru încurajarea unor astfel de planuri de management la nivelul companiilor, Ministerul Economiei a elaborat un Mecanism de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de Tranziţie către Economia Circulară pentru industria prelucrătoare.

Toţi cei care depun proiecte de investiţii în care vor include componenta de economie circulară vor beneficia de sprjin financiar între 15.000 şi 200.000 de euro din partea statului”, a transmis Florin Spătaru, ministrul Economiei, potrivit unui comunicat de pe site-ul ministerului.

Proiectul stabileşte categoriile de activităţi care pot beneficia de finanţare, precum şi criteriile de eligibilitate care trebuie respectate.

Activităţile vizate sunt:

  • transfer tehnologic pentru consolidarea economiei circulare;
  • dezvoltarea activităţilor de cercetare-inovare
  • proiectare ecologică a produselor şi serviciilor care să promoveze principiile economiei circulare
  • înfiinţarea şi/sau dotarea şi operarea de centre de reparaţii şi recondiţionare a bunurilor
  • dezvoltarea activităţilor de reciclare a deşeurilor

Suma maximă acordată unui beneficiar pentru un interval de până la 16 luni este egală cu echivalentul în lei a 200.000 euro, cu plata eşalonată, pe bază de documente justificative, iar suma minimă este egală cu echivalentul în lei a 15.000 euro.

Cheltuielile vor fi suportate în procent de 85% de la bugetul de stat, restul de 15% din surse proprii ale beneficiarilor.

Ministerul Economiei este responsabil de întreaga derulare a programului, având obligația ca în 30 de zile după publicare în Monitorul Oficial a prezentului act normativ să elaboreze „Ghidul solicitantului”.

Persoanele și asociațiile interesate pot consulta proiectul pe site-ul instituției și pot transmite propuneri, sugestii şi opinii în termen de 10 zile de la data publicării la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de Tranziție către Economia Circulară pentru industria prelucrătoare AICI:

sursa: Facebook Ministerul Economiei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    luni, 11.07.2022 at 11:27

    Toasu’ MiniSTRUT al Economiei , Ce INSEAMNA ” Economie circulara ” ? Economie Rotunda ?? Economie Roata ?? Cu Minimis-ul TAU, CAND VOM Putea Preda, la Magazine, Sticlele, Pet-urile SI Dozele de Aluminiu GOALE, pentru a Recupera Garantia ( de 50 de banuti ) Retinuta la Cumpararea de VIN, BERE, Coca Cola, Etc. ??? La PASTELE Cailor ???? SAU la SFANTU’ Asteapta ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax