Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ajutor de urgență pentru victimele infracțiunilor: Voucher de până 15.000 de lei, pentru nevoile urgente. Cum poate fi solicitat

Impozit de 70% de la 1 iulie 2024

Publicat

Românii care au fost victime ale infracțiunilor și au pierdut sume mari de bani vor putea beneficia de un ajutor de la stat. Un proiect de act normativ publicat recent de Ministerul Justiției prevede că oamenii vor putea primi un voucher de până la 15.000 de lei pentru a-și acoperi chetuielile curente.

Ministerul Justiției a inițiat, pe 3 februarie, procedura de consultare publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Justiției.

Proiectul operaționalizează prevederile  Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.

Voucher de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor

Conform proiectului, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară, respectiv 15.000 de lei. Voucherele vor fi acordate  într-un termen de cel mult 72 de ore de la  aprobarea cererii.

Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare etc.

Prin acest proiect este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere.

Cum se pot acorda vouchere

Solicitarea și acordarea voucherelor destinate victimelor infracțiunii se va realiza prin formularea și transmiterea unei cereri de acordare a voucherelui de către victima infracțiunii care va fi soluționată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor. 

Pentru simplificarea reglementării, prin prezentul proiect de act normativ au fost propuse modele de cerere de acordare a voucherului și referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor.

Vezi AICI Cerere de acordare a voucherului pentru acoperirea nevoilor urgente

Vezi AICI Referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor

Mecanismul de emitere, distribuire și decontare a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente va institui în sarcina Ministerului Justiției, a unităților emitente, a unităților afiliate și a entităților publice și private înrolate în procedura de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente anumite atribuții și obligații în scopul asigurării accesului victimelor infracțiunii la voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente.

Astfel, voucherele vor fi emise și distribuite anual de către unitățile emitente care își desfășoară activitatea în baza autorizației de funcționare, acordată de Ministerul Finanțelor, potrivit Legii nr. 165/2018, în temeiul unui contract încheiat cu Ministerul Justiției, potrivit prevederilor legale privind achizițiile publice.

Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracțiunilor se va asigura de la bugetul Ministerului Justiției.

Totodată, Ministerul Justiției va stabili numărul de vouchere, valoarea lor estimată, precum și suportul pe care acestea vor fi realizate.

Unitățile emitente vor fi obligate să selecteze unitățile afiliate care acceptă vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente pe baza unor proceduri transparente și nediscriminatorii, astfel încât să asigure o acoperire geografică națională și vor avea obligația de a comunica trimestrial Ministerului Justiției lista actualizată a unităților afiliate care acceptă voucherele.

La rândul lor, unitățile afiliate care utilizează aparate de marcat electronice fiscale potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor avea obligația de a evidenția pe bon fiscal distinct contravaloarea produselor comercializate care se încadrează în categoria nevoi urgente.

Emiterea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente va implica respectarea anumitor condiții, respectiv, obligativitatea menționării numărului cu care au fost înseriate de către unitatea emitentă, a numelui și a adresei emitentului și datele sale de identificare, perioada de valabilitate și  interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.

Beneficiarul va putea utiliza voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente numai în rețeaua unităților afiliate.

Voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente vor avea valoarea aprobată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor și o perioadă de valabilitate de 90 de zile de la data emiterii.

Proiect de act normativ stabilește că vor fi autorizate să distribuie vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente:

  • Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și structurile aflate în coordonarea sau subordinea acestora;
  • Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • Agenției Naționale Antidrog, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați;
  • orice altă entitate publică care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistența și protecția victimelor și/sau asistența socială.
  • asociațiile și fundațiile cu obiect de activitate în domeniul asistenței și protecției victimelor și/sau asistenței sociale, înregistrate în lista entităților publice și private înrolate în mecanismul de distribuire a voucherelor.

Pentru înrolarea în mecanismul de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente, entitățile publice și private vor completa un formular, respectiv o cerere de înrolare.

În baza formularelor transmise de entitățile publice și a cererilor de înrolare înregistrate de entitățile private, Ministerul Justiției va întocmi o listă, iar verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere a entităților publice și private se va realiza de către o comisie inter-instituțională alcătuită din 5 membri numiți prin ordin al ministrului justiției, pentru un mandat de trei ani.

Cererile entităților private de înrolare în mecanismul de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor vor fi evaluate prin raportare la  o grilă de punctaj, conform unor criterii.

Lista entităților implicate în mecanismul de distribuire a voucherelor către victimele infracțiunilor va fi publicată și actualizată anual pe pagina de internet a Ministerului Justiției.

Sancțiuni de până la 30.000 de lei pentru beneficiarii voucherelor, pentru anumite fapte

Proiectul de act normativ propune reglementarea unor contravenții în cazul nerespectării de către victimă sau de către orice altă persoană care intră în posesia voucherului a anumitor fapte:

  • utilizarea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente în alt scop decât cel prevăzut de prezenta metodologie – sancțiuni între 1.000 și 10.000 de lei
  • solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente sau pentru fracțiuni din acestea – sancțiuni între 2.000 și 20.000 de lei
  • comercializarea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin lege – sancțiuni între 3.000 și 30.000 de lei

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va realiza de către persoanele împuternicite în acest scop, desemnate prin ordin comun al Ministrului Justiției și Ministrului Afacerilor Interne.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate