Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutor pentru copiii din mediul rural. Ar putea fi înscrişi în unităţi şcolare cu internat şi cheltuieli decontate de la stat. Proiect la Parlament

Publicat

examen scoala

examen scoala Copiii cu situaţie materială dificilă, ale căror familii nu-şi permit să le susţină continuare studiilor la gimnaziu sau liceu ar putea benefica de sprijin de la stat. În urma unor selecţii făcute de IŞJ, aceştia ar putea fi înscrişi în şcoli cu internat, iar autorităţile le vor acoperi costurile. Prevederile sunt trecute într-un proiect adoptat luni de senatori.

Potrivit proiectului, beneficiari sunt copiii în vârstă de cel mult 18 ani din mediul rural, care vor să-şi continue studiile gimnaziale sau liceale, dar nu-şi permit acest lucru. Vor putea să beneficieze de sprijinul autorităţilor, în urma unei selecţii anuale. Vor fi înscrişi în licee care au internat şi li se vor asigura cazarea, masa şi rechizitele.

Astfel, de la începutul anului viitor, copii din mediul rural, ale căror familii au un venit de sub 500 de lei per membru și care au medii de peste 7,5, vor putea primi lunar din partea statului 500 de lei pentru cazare și hrană și 900 de lei semestrial pentru rechizite și îmbrăcăminte.

„Anual, inspectoratele şcolare judeţene/ municipiului Bucureşti organizează selecţia a 45-50 de elevi, absolvenţi ai clasei a IV-a, respectiv ai clasei a VIII-a, de la şcolile din mediul rural pentru a fi înscrişi la studii gimnaziale/liceale organizate într-un liceu care are şi clase gimnaziale şi dispune de un internat. (…) Pentru cei selectaţi, cheltuielile privind rechizitele, cazarea şi masa sunt suportate din bugetul de stat sau alte surse, din fondurile alocate unităţilor de învăţământ în care învaţă şi/sau locuiesc şi mănâncă”, prevede proiectul de lege adoptat cu amendamente.

Selecţia anuală a elevilor săraci va fi făcută în baza unor criterii sociale şi de performanţă ce vor fi stabilite ulterior de Ministerul Educaţiei.

În expunerea de motive a propunerii legislative este precizat că majoritatea cazurilor de abandon şcolar se găsesc în mediul rural, acolo unde mulţi copii trăiesc în sărăcie, iar părinţii lor nu-şi permit să-i ţină la şcoală.

Proiectul de act normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, pentru aprobare.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax