Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ajutorul de stat pentru producerea de energie regenerabilă în agricultură. Termen prelungit la depunerea cererilor de finanțare

Publicat

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) prelungeşte sesiunea de depunere a solicitărilor de finanţare pentru noi capacități de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice sau instalații eoliene.

Este vorba despre Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare.

Cererile vor putea fi depuse până în 15 februarie 2024, ora 23.59.

Condiții de finanțare

Apelul de primire a cererilor de finanţare s-a deschis în data de 20 noiembrie 2023. Depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurenţială. Acestea vor fi depuse şi evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obţinut.

„Alocarea stabilită prin schema de energie pentru sesiunea în curs este de 150 de milioane de euro, împărţită în funcţie de capacităţile instalate la nivelul întreprinderii. Astfel, sunt alocaţi 100 de milioane de euro pentru capacităţi instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană şi 90 de milioane de euro pentru energie solară”, se menţionează într-un comunicat AFIR citat de Agerpres.

Conform sursei citate, pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW, alocarea totală este de 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană alocarea este de 10 milioane de euro, iar pentru energie solară de 40 milioane de euro.

Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă. Potenţialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investiţiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20 milioane de euro/beneficiar.

Valoarea finanțărilor

Pentru energie eoliană, finanţarea este de

  • maximum 1,4 milioane de euro/MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW
  • maximum 700.000 euro/MW capacităţi instalate mai mari de 1 MW.

Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de

  • până la 1 milion euro/MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW
  • până la 500.000 euro/MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.

Beneficiari eligibili

Beneficiarii eligibili pentru Schema de Energie pot fi

  • întreprinderile din sectorul agricol
  • întreprinderile din sectorul industriei alimentare legal constituite şi înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC)
  • organizaţii/federaţii de organizaţii din domeniul îmbunătăţirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.

În vederea întocmirii documentaţiei necesare accesării acestei finanţări, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul solicitantului şi anexele aferente Schemei de ajutor de stat pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a Agenţiei, la secţiunea Finanţare.

Finanţarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax