Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Al doilea premiu internaţional pentru inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă. Medalie de aur la Geneva pentru dispozitivul de pe autobuzele STP din Alba Iulia

Publicat

Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasă a obținut o nouă medalie de aur și premiul delegației din Hong Kong la Salonul Internațional de la Geneva cu un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la autobuze și camioane, în condiții de trafic. Aceasta este cea de-a doua invenție aplicată pe autobuzele STP Alba Iulia care primește o medalie de aur la Geneva, după filtrul supra-aspirant care a primit acest premiu în 2012.

„Juriul international a apreciat aplicabilitatea invenției mele, în special eficiența în cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusă și sunt multe opriri. Dispozitivul este testat în prezent pe autobuzele companiei de transport local din municipiul Alba Iulia, STP, iar rezultatele sunt foarte bune”, a declarat Corneliu Birtok-Băneasă.

Un calcul efectuat de inventator arăta că la o firmă de transport ale cărei mașini pot parcurge chiar și un milion de kilometri pe an, reducerea de carburant rezultată prin aplicarea invenției ar putea duce la scăderi semnificative ale costurilor. „Gândiți-vă la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezultă o economie substanțială, deloc de neglijat în condițiile și la prețurile actuale ale carburanților”, a adăugat acesta.

Corneliu Birtok-Băneasă a explicat că dispozitivul dinamic de transfer al aerului, inventat de el, se referă la un dispozitiv destinat transferului de aer prin efectul de captare din afara compartimentului motor, pe filtrul de aer sport și clasic, în vederea obșinerii unei curgeri laminare, concentrate, a fluxului de aer și scăderii temperaturii acestuia pentru o creștere a randamentului volumetric al motoarelor cu ardere internă destinate industriei auto, respectiv autobuzelor, camioanelor, mașinilor agricole și autoturismelor.

Reamintim că în urmă cu doi ani, Corneliu Birtok-Băneasă a obținut la Geneva o altă medalie de aur, atunci pentru un filtru supra-aspirant universal destinat motoarelor de mare litraj, dezvoltat, de asemenea, în parteneriat cu STP Alba, care a implementat acest sistem pe mai multe autobuze. Filtrele au dus la o scădere a consumului de carburant între 8-12%.

Colaborarea lui Corneliu Birtok Băneasă cu STP Alba Iulia a început în 2011 cu instalarea unui prim filtru pe un autobuz din parcul auto.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax