Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 13 cazuri COVID, confirmate în ultimele 24 de ore. Situația actualizată în localitățile din județ


Publicat

Au fost confirmate 13 cazuri COVID noi în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), luni, 6 septembrie.

Cazurile noi sunt la Alba Iulia (5), Ocna Mureș (3), Blaj (2), Zlatna (2), Aiud (1).

De la începutul pandemiei, în județul Alba au fost 21.599 cazuri confirmate, 20.717 persoane vindecate, 716 decese.

Duminică, în Alba au fost prelucrate 267 de probe, la spitalul județean.

Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 250.251.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,34 (anterior 0,3).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 23 august – 5 septembrie):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Ocna Mureș – 18 cazuri – 1,29 (anterior 0,94)

Teiuș – 4 cazuri – 0,55 (anterior 0,42)

Blaj – 11 cazuri – 0,53 (anterior 0,43)

Aiud – 13 cazuri – 0,51 (anterior 0,44)

Alba Iulia – 31 cazuri – 0,41 (anterior 0,42)

Cugir – 7 cazuri – 0,27 (anterior 0,16)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,26)

Câmpeni – 1 caz – 0,14 (anterior 0,14)

Zlatna – 1 caz – 0,13 (anterior 0,13)

Sebeș – 2 cazuri – 0,06 (anterior 0,06)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Ighiu – 16 cazuri – 2,27 (anterior 2,41)

Cenade – 2 cazuri – 1,94 (anterior 1,95)

Vadu Moților – 2 cazuri – 1,54 (anterior 1,53)

Arieșeni – 2 cazuri – 1,28 (anterior 1,28)

Hopârta – 1 caz – 0,86 (anterior 0,86)

Rădești – 1 caz – 0,78 (anterior 0,78)

Avram Iancu – 1 caz – 0,69 (anterior 0,69)

Cergău – 1 caz – 0,61 (anterior 0,61)

Ciugud – 2 cazuri – 0,61 (anterior 0,61)

Mirăslău – 1 caz – 0,51 (anterior 0,51)

Crăciunelu de Jos – 1 caz – 0,47 (anterior 0,47)

Lopadea Nouă – 1 caz – 0,39 (anterior 0,00)

Șpring – 1 caz – 0,39 (anterior 0,39)

Meteș – 1 caz – 0,36 (anterior 0,36)

Sântimbru – 1 caz – 0,33 (anterior 0,33)

Valea Lungă – 1 caz  – 0,32 (anterior 0,32)

Mihalț – 1 caz – 0,31 (anterior 0,31)

Bistra – 1 caz – 0,22 (anterior 0,00)

Unirea – 1 caz – 0,20 (anterior 0,20)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

CNAIR: Serviciul de emitere rovinietă și peaj va funcționa cu intermitențe sâmbătă, 18 septembrie

Publicat

rovinieta

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale că serviciul de emitere rovinietă și peaj va funcționa cu intermitențe sâmbătă.

Potrivit CNAIR, din cauza unor intervenții la sistemele informatice ce au implicații în funcționarea corespunzătoare a SIEGMCR ce urmează a avea loc sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar 08:00 – 18.00, emiterea rovinietelor prin intermediul SMS, a portalului www.erovinieta.ro și a aplicației destinate telefoanelor mobile etarife și a peajelor prin intermediul punctelor de distribuție, aparținând Rompetrol Downstream, prin intermediul SMS, a portalului www.erovinieta.ro și a aplicației destinate telefoanelor mobile etarife va funcționa cu intermitențe.

În aceste condiţii, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, utilizatorii au obligaţia de a achita tarifele prin celelalte mijloace puse la dispoziție de către CNAIR.

Informaţii cu privire la acestea se regăsesc pe pagina de internet a CNAIR SA – www.cnadnr.ro, la secţiunea Produse/Servicii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

INFORMARE METEO: Ploi însemnate, instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului, până sâmbătă dimineața

Publicat

Meteorologii au actualizat informarea de ploi însemnate, instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului valabilă de vineri, 17 septembrie, ora 10:00 până sâmbătă, 18 septembrie, ora 10:00. 

Potrivit ANM, în intervalul menționat va ploua în general moderat cantitativ în nord-vestul teritoriului.

În centru, sud-vest și pe alocuri în rest, după-amiaza și noaptea, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat căderi de grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și pe suprafețe mici, mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, 30 … 40 l/mp.

Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45 … 55 km/h, iarîn zona montană înaltă, de peste 70 km/h.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii unei clase de la Liceul Greco Catolic din Blaj trec în online din cauza unui caz de COVID. A patra situație de acest fel

Publicat

O altă clasă din Alba intră în online, după ce un elev a fost testat pozitiv. Este al patrulea caz de trecere din format fizic, în format online, în prima săpătmână de școală.

Este vorba despre o clasă de a XII-a a Liceului Teologic Greco Catolic ”Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, potrivit reprezentaților Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Un elev a fost testat pozitiv și din această cauză toată clasa va face orele în următoarele două săptămâni de acasă.

Pe lângă clasa de la Liceul Greco Catolic, încă două clase de liceu una din Cugir (David Prodan) clasa a XII a, și una din Blaj (Colegiul Timotei Cipariu) clasa a IX, și o clasă de a VIII-a din Alba Iulia (Avram Iancu) fac orele on line pentru următoarele două săptămâni.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Imunolog, vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale: Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuși probleme

Publicat

Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale şi coordonatorul Centrului OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu, a declarat, joi, în cadrul unei mese rotunde online cu tema „Progresul ştiinţific şi tehnologic în dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusurilor (SARS-CoV-2).

Experienţa pandemiei de COVID-19″, că administrarea dozelor de vaccin actuale, care ne protejează şase luni, sunt necesare pentru a nu face forme severe de boală.

„Trebuie să facem oricâte doze de vaccin vor fi necesare şi oricâte valuri vor veni, pentru că prin fiecare doză suntem protejaţi şase luni de forme grave de boală, altfel riscăm, chiar şi cei vaccinaţi, să facem forme grave de boală.

Vaccinarea, în special a persoanelor vulnerabile, îi scuteşte pe aceştia de formele grave şi este lucru dovedit”, a spus dr. Păunescu.

Repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme

Imunologul şi-a exprimat însă şi îngrijorarea că „repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme. Este greu să spui cum va reacţiona sistemul imun la o stimulare repetată cu acelaşi stimul (…).

Vaccinul nu rămâne doar la locul injecţiei, ci circulă (…) şi repetarea oricărei vaccinări, mai ales din şase în şase luni, pe mine mă îngrijorează puţin”.

Răspunzând unor întrebări, dr. Virgil Păunescu a afirmat că dacă populaţia observă că autorităţile politice sau sanitare nu sunt complet transparente şi par să ascundă anumite lucruri, apare sentimentul că „se forţează vaccinarea”, iar reacţia este întotdeauna de retragere.

Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale a explicat că coordonarea vaccinării trebuie făcută de specialişti, de medici, care însă „nu au reflexe democratice consolidate”, prin natura profesiei lor.

În schimb, spune Păunescu, clasa politică, sub presiunea mediatică care intervine virulent când „nu mai sunt paturi libere în ATI”, vine de multe ori cu măsuri radicale respinse de populaţie.

„În sala de chirurgie nu se negociază intervenţia, ci medicul decide ce trebuie să facă”, a argumentat imunologul.

Dacă se pune presiune pe virus, el va cauta o cale de scăpare

În altă ordine de idei, Virgil Păunescu a arătat că în mod teoretic, dacă se pune presiune pe un virus, cu tratamente sau cu vaccinuri, el va căuta o „cale de scăpare” şi face mutaţii, iar pericolul e mare, că „ne putem trezi cu mutaţii care pot fi agresive”.

El spune că până acum soluţia de a rezolva problema pandemică prin vaccinare nu s-a dovedit că funcţionează şi există o serie de mutaţii ale virusului care vin şi din zone de pe mapamond în care populaţia nu a fost supusă vaccinării.

„Nu avem date pe termen lung despre efecte secundare ale vaccinării, pentru că nu a trecut acel termen lung. Ce mă îngrijorează pe mine este că repetarea vaccinului de mai multe ori ar putea crea totuşi probleme.

Este greu să spui cum va reacţiona sistemul imun la o stimulare repetată cu acelaşi stimul (…).

Vaccinul nu rămâne doar la locul injecţiei, ci circulă şi el şi repetarea oricărei vaccinări, mai ales din şase în şase luni, pe mine mă îngrijorează puţin”, a detaliat Păunescu.

El a mai afirmat, răspunzând altei întrebări, că vaccinurile care se află acum pe piaţă sunt urmare a unei „decizii politice”, iar ţările care le produc acum reprezintă „o decizie politică”.

„În loc de colaborare am avut parte de competiţie (cei de la OncoGen Timişoara, care au dezvoltat încă din primăvara anului trecut un „vaccin românesc”, n.r.).

Lumea nu s-a îngrămădit la noi (să cumpere vaccinul, n.r.), România nu a vrut să joace niciun rol în această competiţie.

Cuba a ieşit cu două vaccinuri, pentru că au vrut să iasă pe piaţă, să arate că sunt o putere tehnologică”, a încheiat dr. Virgil Păunescu.

Cine este prof. dr. Virgil Păunescu

Virgil Păunescu: Doctor, Profesor de Imunologie, Directorul Centrului OncoGen, Vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale, Fost Consilier Prezidențial pe Sănătate. Șef Proiect Vaccin împotriva Covid-19

Agerpres

foto: facebook.com/virgilpaunescu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate