Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 16 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate


Publicat

Au fost confirmate 16 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise vineri, 14 august, de către Direcția de Sănătate Publică. În prezent, la nivelul județului sunt 141 de cazuri active. 

În total, de la începutul pandemiei în județul Alba au fost înregistrate 880 de îmbolnăviri. De asemenea, 700 de persoane au fost declarate vindecate și au fost înregistrate de 39 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 583 probe (409 la DSP și 174 la Spitalul Județean de Urgență). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 49.836.

Localitățile din care provin cazurile noi (14 august):

Alba Iulia – 7

Sebes – 2

Blaj – 1

Gârbova – 1

Jidvei (Bălcaciu) – 1

Săsciori (Răchita) – 1

Teiuș – 1

Scărisoara – 1

Rădești (Mescreac) – 1

Până joi, erau 864 de cazuri (13 noi), 687 persoane vindecate, 39 decese, 49.253 teste efectuate (510 în ultimele 24 de ore).ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

A furat mașina pe care o vânduse cu câteva ore înainte. Tânărul, din Alba Iulia, a fost prins de jandarmi și dus la poliție

Publicat

Un tânăr care ar fi vândut o mașină la Alba Iulia, a luat-o înapoi, câteva ore mai târziu. Jandarmii l-au prins la volanul acesteia, pe stradă. Cel care ar fi noul proprietar al autoturismului sunase la 112 să spună că nu-și mai găsește mașina în fața blocului.

Potrivit Jandarmeriei Alba, joi, în jurul orei 12:00, un bărbat din Alba Iulia a apelat serviciul 112 și a reclamat că mașina pe care o cumpărase în urmă cu puțin timp lipsea din fața blocului. O patrulă de jandarmerie s-a deplasat la adresa apelantului, iar acesta a declarat că fostul proprietar al mașinii, un bărbat care locuiește în Alba Iulia, deține un rând de chei și este posibil ca mașina să se afle la el.

Echipajul de jandarmerie a început verificările, iar pe strada Vasile Goldiș au identificat autovehiculul, la volanul căruia se afla chiar persoana suspectă. Bărbatul a fost identificat ca fiind T.D., în vârstă de 26 de ani, iar acesta a declarat că a sustras mașina în dimineața acestei zile.

Bărbatul ar putea fi găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de furt, fiind condus la sediul Poliției Municipiului Alba Iulia pentru continuarea cercetărilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte cadre didactice și personal auxiliar din unitățile de învățământ din Alba Iulia sunt confirmate cu COVID. Măsurile luate

Publicat

examen profesor

Incidența cazurilor COVID-19 în județul Alba ar urma să fie actualizată, iar în funcție de aceasta se va stabili dacă vor fi schimbări privind scenariile aplicate în școli, pe lângă situațiile particulare, în care au fost descoperite persoane pozitive în rândul elevilor sau profesorilor.

În total, de la începutul școlii în Alba Iulia, au fost confirmate 9 cazuri COVID-19 în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din unitățile de învățământ, potrivit unor surse sanitare.

Este vorba despre cei trei profesori de la Seminarul Ortodox din Alba Iulia, patru angajați la Grădinița nr. 13 din Alba Iulia și doi profesori de la Liceul de Arte din Alba Iulia. În cel din urmă caz, potrivit conducerii liceului, este vorba despre profesori care nu au fost la școală, fiind testați anterior, iar unitatea a rămas deocamdată pe scenariul hibrid.

În Alba Iulia, 15 unități de învățământ au început activitatea școlară, de luni, în scenariul galben, adică cu grupe de elevi care vor veni la interval de 1-2 săptămâni la cursuri și restul online, prin rotație. Seminarul Ortodox a rămas pe școală online până vineri.

În județ, mai este un caz de educator pozitiv la Rimetea, iar grădinița din localitate este în scenariul roșu cu activități online.

Vezi și IȘJ Alba: PATRU unități de învățământ din Alba, în scenariul roșu. Alte 80 de școli sunt în sistemul hibrid

Reamintim că la începutul acestei săptămâni, care a coincis cu debutul anului școlar 2020-2021, au fost luate în considerare următorii indici COVID, raportați de DSP.

Rata incidenței peste 1: Alba Iulia – 1,08 cazuri COVID-19 la 1/1000 locuitori; Mihalț (1.54), Mirăslău (1.5), Albac (1.49), Gârbova (1.43), Mogoș (1.29), Săliștea (1.29), Blandiana (1.12), Poșaga (1.05), Șugag (1.03), Berghin (1.01). Celelalte localități erau cu rată sub 1.

Potrivit Ordinului comun al minștrilor Sănătății și Educației, dacă rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori) este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ. Între 1 și 3 rata incidenței, se optează pentru scenariul hibrid (scenariul 2), iar în localitățile cu rată peste 3 se face școală online.

Scenariul 2 înseamnă participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Au început lucrările la noua pistă de rulare a Aeroportului ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Lucrările vor fi verficate lunar

Publicat

Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, David Ciceo, a anunțat începerea lucrărilor de construcție a noii căi de rulare paralelă cu pista, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în cursul zilei de joi, 17 septembrie.

Societatea de Construcții Napoca SA va executa lucrările ce se vor desfășura în două etape, termenul fiind de un an de zile.

Valoarea totală a contractului este de 73.000.651,05 lei cu TVA. 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului sunt asigurate  din fonduri europene, în timp ce restul de 50% este contribuția financiară a Aeroportului Internațional Cluj, potrivit ziarului Cluj24.

Avantajele investiției:

  • se va asigura infrastructura necesară deservirii operațiunilor la sol în condiții de siguranță și într-un timp redus;
  • se va fluidiza mișcarea aeronavelor la sol și a echipamentelor de handling;
  • se va asigura cadrul optim pentru creșterea numărului de frecvențe de operare, introducerea de noi destinații și implicit, creșterea traficului de pasageri și marfă.

O echipă a Ministerului Transporturilor va verifica lunar evoluția lucrărilor

„Suntem foarte bucuroși că am reușit să putem finanța acest proiect și celelalte două, urmând ca până la finalul anului, prin efortul Aeroportului, să depunem două cereri de finanțare pe care să le monitorizăm cum se solicită de către Comisie, pentru a nu avea cheltuieli neeligibile sau să piardă finanțare.

Noi o să venim lunar pe șantier, urmărind lucrările. Sperăm ca și constructorul să se încadreze în termenul lucrărilor”, a afirmat Ciprian Țăranu, directorul Direcției de Monitorizare a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Sursă și articol complet: Cluj24

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

IȘJ Alba: PATRU unități de învățământ din Alba, în scenariul roșu. Alte 80 de școli sunt în sistemul hibrid

Publicat

sediul ISJ Alba

Patru unități de învățământ din Alba au ajuns în scenariul 3 (roșu), adică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Acestea sunt Grădinița cu Program Normal Rimetea și Grădinița nr. 13 din Alba Iulia, pe lângă Colegiul Economic și Seminarul Ortodox.

”Inspectoratul Școlar Județean Alba monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel județean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice.

Prin urmare, astăzi, 17 septembrie, în conformitate cu datele transmise de unitățile de învățământ, se înregistrează următoarea situație:

–  386 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară (anterior 384)

– 80 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție (anterior 83)

– 4 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Data de referință pentru aceste informații este 17 septembrie, ora 12.00. Începând de astăzi, Inspectoratul Școlar Județean Alba va transmite zilnic informările privind situația unităților de învățământ din județ”, transmite IȘJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate