Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 55 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ la 14 zile


Publicat

Au fost înregistrate 55 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba sâmbătă, 24 aprilie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.336 de persoane au fost confirmate pozitiv.

ULTIMĂ ORĂ: 24 aprilie – RESTRICȚII RIDICATE la ALBA IULIA și în alte localități din Alba, după ce incidența a scăzut sub 4. Ce măsuri rămân în vigoare

În același interval, au fost 18.825 persoane vindecate și 595 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 464 probe (184 la DSP și 280 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 200.583.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (43 de cazuri noi)

Alba Iulia – 15

Blaj – 5

Câmpeni – 5

Sebeș – 5

Aiud – 4

Ocna Mureș – 4

Cugir – 3

Teiuș – 2

Rural (11 cazuri noi)

Arieșeni – 1

Cenade – 1

Cetatea de Baltă – 1

Cricău – 1

Ighiu – 1

Mihalț – 1

Mogoș – 1

Săsciori – 1

Sohodol – 1

Unirea – 1

Vințu de Jos – 1

Alt caz cu loc de infectare în străinătate.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 2,66 (anterior 2,81):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Câmpeni – 39 cazuri – 5,31 (anterior 4,90)

Alba Iulia – 292 cazuri – 3,82 (anterior 3,97)

Ocna Mureș – 49 cazuri – 3,51 (anterior 4,15)

Abrud – 18 cazuri – 3,43 (anterior 4,39)

Blaj – 69 cazuri – 3,32 (anterior 3,22)

Cugir – 82 cazuri – 3,19 (anterior 3,43)

Sebeș – 92 cazuri – 2,80 (anterior 2,86)

Aiud – 71 cazuri – 2,79 (anterior 2,91)

Teiuș – 17 cazuri – 2,35 (anterior 2,48)

Baia de Arieș – 7 cazuri – 1,84 (anterior 1,84)

Zlatna – 4 cazuri – 0,50 (anterior 0,50)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Crăciunelu de Jos – 14 cazuri – 6,57 (anterior 6,57)

Sohodol – 9 cazuri – 5,40 (anterior 4,80)

Cut – 5 cazuri – 3,92 (anterior 4,71)

Ocoliș – 2 cazuri – 3,64 (anterior 3,64)

Sălciua – 5 cazuri – 3,49 (anterior 4,19)

Ciugud – 11 cazuri – 3,38 (anterior 3,38)

Noșlac – 6 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Șibot – 8 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Poșaga – 3 cazuri – 3,13 (anterior 3,13)

Rimetea – 3 cazuri – 3,01 (anterior 3,01)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Au început asfaltările la ”Trans-salina”, drumul care duce la un sat cu 14 oameni. Costul ajunge la 8 milioane de lei

Publicat

Autoritățile din Alba au început asfaltarea unui drum cu o lungime de aproape 8 kilometri, care leagă de civilizaţie două sate ale comunei Lopadea Nouă din Alba. În total, cele două sate au aproximativ 50 de persoane.

Consiliul Județean Alba are însă și alte planuri pentru zonă: amenajarea unui ștrand rustic, într-o zonă bogată în sare.

Băile Sărate Ocnișoara vor avea la bază o fântână cu apă sărată apreciată de localnici pentru proprietățile sale ca remediu pentru diverse boli, în special reumatism.

Asfaltarea drumului a început marţi, 11 mai 2021, între Ocnişoara şi Ciuguzel, pe o distanţă de 4 km. Locuitorii de aici au văzut pentru prima dată în viaţa lor asfalt în satul în care s-au născut, au crescut şi au trăit.

Localnicii l-au numit şi drumul ”Trans-salina” datorită reliefului deluros cu pantă mare pe care este executat.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie. La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului.

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Primarul din Lopadea Nouă, Marian Cătălin Indreiu, a postat pe contul său de Facebook o serie de informații.

”Acum 100 de ani Ocnișoara era o comună cu peste 500 de locuitori, cu cele mai bune terenuri din zonă, unde și în vremea foametei și secetei pământul asigura traiul întregii regiuni.

Din cauza drumului impracticabil, amplasat pe un teren deluros, satul s-a depopulat, ajungând la 14 locuitori. Visul atât de mult dorit începe azi să ia contur.

Prin reabilitarea acestui drum se va facilita accesul în această zonă cu bogății naturale deosebite.

Existența unui masiv de sare în acest loc, duce la demararea lucrărilor privind construirea unui ștrand rustic de către CJ Alba.

De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.

Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.

Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.

Acest segment de drum face legătura între satele Ciuguzel și Odverem, facilitând accesul cu mașina și punând în valoare minunata peisagistică a zonei.

Totodată se pot admira câmpurile cu trandafiri, lavandă și pomi fructiferi ale localnicilor deosebiți de pricepuți” a postat primarul.

”Aceste investiţii vor aduce reale beneficii locuitorilor comunei Lopadea Nouă, principalul scop urmărit fiind creşterea calităţii vieţii.

Implicaţiile se vor resimţi însă nu doar în plan social, ci şi în plan economic şi turistic, având în vedere că, la Ocnişoara, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Lopadea Nouă fac demersuri pentru valorificarea potenţialului zonei, prin amenajarea Băilor sărate, un spaţiu de agrement şi relaxare”, a transmis Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Sursă: Adevarul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Autocar în pandemie, fără distanțare între călători, pe ruta Alba – Cluj

Publicat

Un autocar al firmei Dacos transportă călătorii în pandemie fără să respecte o minimă distanțare între ei pe ruta Alba-Cluj.

Un pasager a filmat cum oamenii stau câte doi pe scaune, fără să fie niciun scaun liber, iar șoferul care a fost interpelat de ce permite așa ceva a spus că nu este treaba lui, transmite cluj24.ro.

Firma a vândut atâtea bilete câte locuri sunt în autocar fără să țină cont de regulile de distanțare fizică practicate în pandemie.

Reprezentanții companiei nu au oferit nicio explicație pentru această situație.

Sursă: Cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

În weekend: Vaccinare fără programare la Cugir. Imunizare doar cu buletinul, în corturi amenajate în aer liber

Publicat

La Cugir, persoanele cu vârsta peste 16 ani se vor putea vaccina fără programare în acest weekend, în corturi amenajate de administrația locală, în aer liber.

Sâmbătă, 15 mai și duminică, 16 mai, vaccinarea este la liber, accesibilă oricui, doar pe baza buletinului, anunță Primărie.

”Cei care doresc să se imunizeze o pot face sâmbătă, la cortul din fața Catedralei sau duminică, la cortul amplasat în parcarea de lângă Piața 1 Mai.

Echipele mobile ale Centrului de vaccinare din Cugir vor fi prezente în intervalul 8.00-13.00 şi vor asigura administrarea în siguranţă a vaccinului Pfizer-BioNTech, respectând procedurile de lucru referitoare la activităţile de vaccinare.

Cetăţenii cu afecţiuni cronice sunt sfătuiţi să aibă asupra lor documentele medicale care atestă bolile de care suferă şi tratamentul pe care-l urmează”, potrivit administrației locale.

Simultan acestei acţiuni, centrul de vaccinare își continuă activitatea după orarul normal, astfel că persoanele programate prin platformă și care au locuri rezervate se vor prezenta conform planificării.

După ora 13.00, activitatea Centrului de vaccinare va trece la modalitatea extinsă, cu prezenţa direct fără programare, până la finalul programului de funcționare.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Zi liberă plătită pentru angajați și scutire pentru elevi, studenți și militari, în ziua vaccinării. Inițiativa legislativă

Publicat

Inițiativa legislativă prin care se acordă o zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor, a primit miercuri raport de admitere de la Comisia de muncă a Senatului.

Potrivit legii, persoanele care se vaccinează impotriva Covid-19 beneficiază, la cerere de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării.

De asemenea, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor, se poate acorda, la cerere, o zi de scutire de prezență, în ziua respectivă.

Proiectul, inițiat de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar, urmează să intre la vot final în plenul Senatului, care este primă Cameră sesizată în acest caz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate