Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: A fost înființat ”Compartimentul Refugiați”. Autoritățile locale au aprobat un plan de măsuri pentru gestionarea acestora

Publicat

”Compartimentul Refugiați” din cadrul Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Alba, a devenit vineri funcțional sub coordonarea președintelui CJSU.

Compartimentul Refugiați funcționează 24 de ore din 24 la numărul de telefon 0737.373.870 și stă la dispoziția publicului, instituțiilor, firmelor sau organizațiilor nonguvernamentale pentru informații referitoare la înscrierea în platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” disponibilă AICI.

Totodată, a mai fost adoptat astăzi de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba, un plan de măsuri cu privire la gestionarea afluxului de persoane refugiate, pe teritoriul județului Alba.

Principalele obiective cuprinse în planul de măsuri adoptat sunt următoarele:

• Asigurarea suportului pentru persoanele refugiate, aflate în tranzit pe teritoriul județului Alba;

• Asigurarea suportului pentru persoanele refugiate, care solicită cazare pe teritoriul județului Alba pentru o durată scurtă de timp;

• Asigurarea suportului pentru persoanele refugiate, care solicită cazare pe teritoriul județului Alba pentru o durată mai lungă de timp.

Actiități și responsabilități în planul local de gestionare a situației

Operaționalizarea a două puncte de informare pe principale căi de comunicații (rutiere) de la nivelul județului Alba.

Punctele de informare, pe lângă pliante/afișe care conțin informații privind datele de contact ale structurilor care asigura suport cetățenilor proveniți din Ucraina, vor fi prevăzute cu hrană și apă.

Responsabili: Consiliul Județean Alba, Filiala Județeană Alba a Crucii Roșii, reprezentanți ai Societății Civile.

Termen: la nevoie, în funcție de afluxul de refugiați.

Propunerile de asistență umanitară, din partea persoanelor fizice și/sau juridice de pe teritoriul județului Alba, vor fi direcționate către platforma Guvernului României „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.

Responsabili: Compartimentul Refugiați din cadrul CJCCI Alba.

Termen: permament.

Centralizarea și valorificarea datelor privind asistență umanitară, din partea persoanelor fizice și/sau juridice de pe teritoriul județului Alba, altele decât cele înscrise pe platforma guvernului României.

Responsabili: Toate primăriile de pe raza județului Alba, Compartimentul Refugiați din cadrul CJCCI Alba.

Termen: permament.

Organizarea și menținerea fluxului informațional cu UAT-urile din județ, reprezentanții ONG-urilor și ai societății civile, privind bunurile și serviciile puse la dispoziție pentru persoanele refugiate.

Responsabili: Compartimentul Refugiați din cadrul CJCCI Alba

Termen: permament.

Identificarea și verificarea unor locații pentru cazarea persoanelor refugiate provenite din Ucraina.

Responsabili: Compartimentul Refugiați din cadrul CJCCI Alba.

Termen: permament.

În situația apariției unui aflux masiv de refugiați / persoane strămutate pe teritoriul județului se va proceda la asigurarea spațiilor de cazare temporară, astfel:

  • pe termen scurt – în limita a 48 de ore (etapa 1) în locațiile identificate care vor fi aprobate prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și care pot fi ocupate în cel mai scurt timp, precum și în spațiile puse la dispoziție de către persoanele fizice;
  • pe termen mediu – în limita a 7 zile(etapa 2) în spațiile de cazare temporară identificate la nivelul autorităților publice locale – care vor fi aprobate prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în corelare cu evoluția situației operative. Aceste spații dispun de utilități, dar pentru asigurarea unor condiții optime, este necesară dotarea cu paturi, perne, saltele, lenjerie, etc.
  • pe termen mediu și lung – mai mult de 7 zile (etapa 3) în spațiile de cazare temporară identificate la nivelul operatorilor economici – care vor fi aprobate prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în corelare cu evoluția situației operative.

Persoanele care se supun prezentului plan pot fi:

  • cetățeni aparținând altor state / organizații internaționale aflați în tranzit sau staționați temporar pe teritoriul Ucrainei și care solicită repatriere în țara de origine;
  • cetățeni care solicită protecție internațională / cazare temporară.

Luarea în evidență și actualizarea situației cu persoanele refugiate provenite din Ucraina.

Responsabili: Compartimentul Refugiați din cadrul CJCCI Alba.

Termen: permament.

Luarea în evidență din punct de vedere a stării de sănătate și epidemiologice persoanele refugiate provenite din Ucraina.

Responsabili: DSP Alba.

Termen: permament.

Asigurarea asistenței medicale (nonurgențe) pentru persoanele refugiate provenite din Ucraina.

Responsabili: DSP Alba.

Termen: permament, la nevoie

Asigurarea asistenței cetățenilor străini proveniți din Ucraina, pe linie de imigări.

Responsabili: Serviciul pentru Imigrări al județului Alba.

Termen: permament.

Asigurare de sprijin, structurilor MAI de pe raza județului Alba, pentru identificarea și legitimarea cetățenilor străini.

Responsabili: Serviciul pentru Imigrări al județului Alba.

Termen: permament.

Asigurarea la nevoie a cazării, hranei și bunurilor de strictă necesitate pentru persoanele refugiate provenite din Ucraina.

Responsabili: CJSU Alba.

Termen: permament, la nevoie.

Dispoziții finale

Despre punerea în aplicare și îndeplinirea sarcinilor ce revin fiecărei structuri desemnată în prezentul Plan, se desemnează doamna Indira Codruța Câmpean, secretar general al Instituției Prefectului – județul Alba și domnul Bumbu Vasile, secretar general al Consiliului Județean Alba.

Pentru asigurarea unei comunicări eficiente, coordonate și integrate, activitatea de comunicare publică la nivel de județ se va realiza prin Centrul de Comunicare și Informare Publică de la nivelul județului constituit din reprezentanți ai structurilor cu responsabilități în domeniu, pe principiul vocii unice.

Președitele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Nicolae ALBU, Prefectul Județului Alba

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax