Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Acord francez-român, pentru schimb de stagiari, semnat la Alba Iulia

Publicat

La sediul Prefecturii judeţului Alba a fost semnat, vineri, actul adiţional la protocolul de aplicare a Acordului încheiat între Guvernul Republicii Franceze şi Guvernul României cu privire la schimbul de stagiari, ratificat prin Legea nr.192/2004. Acordul bilateral dintre România şi Franţa a fost încheiat în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană şi îşi continuă aplicarea pe durata menţinerii restricţiilor pentru lucrătorii români. Actul a fost semnat de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian şi de Jean Gordfroid, director general al Oficiului Francez pentru Imigrare şi Integrare.

Franţa a decis să aplice şi în perioada următoare restricţii în ceea ce priveşte accesul lucrătorilor români pe piaţa proprie a muncii, deşi, la data aderării, a liberalizat iniţial 62 de meserii pentru lucrătorii români, iar, ulterior, la 20 ianuarie 2008, a lărgit numărul de meserii liberalizate până la 150. Practic, cetăţenii români care doresc să lucreze în Franţa trebuie să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă, fără verificarea situaţiei de pe piaţa muncii franceze.

Modificările aduse prin actul adiţional sunt impuse, pe de o parte, de liberalizarea pieţei muncii româneşti pentru toţi cetăţenii UE, iar, pe de altă parte, de posibilitatea lărgirii sferei de colaborare bilaterală, prin includerea în categoria stagiarilor români şi a unor persoane fără calificare, în vederea calificării pe cheltuiala angajatorilor, în cadrul stagiului. Documentul prevede inclusiv aspecte practice de actualizare a informaţiilor referitoare la instituţiile competente cu punerea în practică a acestui acord, precum şi de îmbunătăţire a modului de colaborare între aceste instituţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax