Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba: Amenzi și dosare penale pentru autorii unor incendii de vegetație. Autoritățile încep vânătoarea de ”piromani”

Publicat

Autoritățile au început să îi descopere pe autorii unor incendii de vegetație care au produs pagube însemnate în ultimele zile.

Reprezentanții IPJ Alba au anunțat că au fost întocmite mai multe dosare penale pentru distrugere din culpă și au fost aplicate sancțiuni contravenționale. 

În ultimele zile, în județ au avut loc mai multe incendii de vegetație, care au dus la pagube importante: 400 de oi arse, zeci de hectare de pădure distruse și chiar locuințe afectate.

La data de 28 martie 2022, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au întocmit dosar penal, pentru distrugere din culpă, în legătură cu un incendiu de vegetație în urma căruia a fost distrusă o plantație de pomi fructiferi, pe o suprafață de teren de 1,5 hectare, situată în extravilanul localității Beța, comuna Lopadea Nouă.

Din primele cercetări, a rezultat că incendiul ar fi fost provocat, la data de 23 martie 2022, de un bărbat de 66 de ani, din comuna Lopadea Nouă, care ar fi aprins pajiștea de pe un teren învecinat.

În urma incendiului, au fost distruși 400 de puieți de pomi fructiferi.

Tot pentru distrugere din culpă este cercetat un bărbat de 66 de ani, din comuna Câlnic.

În după amiaza zilei de 28 martie, acesta ar fi dat foc vegetației uscate adunată din grădina proprie, dar focul a scăpat de sub control și s-a extins la gospodăria învecinată, unde au ars 8 baloți de lucernă și o anexă.

Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au depistat un bărbat de 52 de ani, din Ocna Mureș, care, în după amiaza zilei de 27 martie 2022, a dat foc vegetației uscate de pe un teren care îi aparține, situat în extravilanul localității Vama Seacă, fără a avea avizul autorităților competente pentru protecția mediului și fără să informeze serviciile publice comunitare pentru situații de urgență.

Bărbatul a fost sancționat, cu amendă în valoare de 3.000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 96 din OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Autoritățile reamintesc: incendierea vegetației este interzisă

Este interzisă incendierea miriştilor, stufărișurilor sau vegetaţiei uscate, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabilă a primăriilor şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.

În plus, faţă de persoanele care provoacă incendii în urma cărora sunt provocate pagube materiale, sunt întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru care legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Renunțați la curățarea terenurilor prin incendiere.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax