Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba are cea mai slabă acoperire de internet cu fibră optică, din țară. Câte localități sunt în această situație. HARTĂ

Publicat

Alba are cea mai slabă acoperire cu fibră optică pentru internet, din țară. Peste 306 de localități (sate și cătune) din județ nu au acces deloc sau au acces parțial la aceste servicii, arată datele ANCOM, consultate de Alba24. 

O explicație ar fi aceea că acoperirea este mai scăzut în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic și alte zone asemenea.

În același timp, gradul de acoperire naţional, la nivel de localitate, cu tehnologii pe fibră optică capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de cel puţin 1 Gbps este de peste 93%.

Concluzia vine dintr-un studiu al ANCOM privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe de comunicaţii electronice, capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă.

Din raportările furnizorilor, pe baza cărora a fost realizat studiul, mai reiese că populaţia din 1.635 de localităţi nu are acces sau are acces parţial la servicii de internet în bandă largă.

Alba are cea mai slabă acoperire de internet

Cele mai multe astfel de localităţi sunt în judeţele Alba şi Hunedoara, menţionează ANCOM într-un comunicat.

 

Din analiza datelor prelucrate, se observă că localitățile neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps și superioare sunt concentrate în general în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din delta Dunării sau în localități rurale izolate din zone de deal și de câmpie.

Județul Alba (albastru) se află pe primul loc în ceea ce privește numărul localităților fără acces la servicii de comunicații electronice în bandă largă: 306 de sate și cătune.

Alba este urmat de Hunedoara și Caraș-Severin cu câte 177 și respectiv 99 de localități.

Următoarele tehnologii care permit furnizarea de internet în bandă largă sunt, în funcţie de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicaţii de tip DSL cu o acoperire de peste 33%, tehnologiile de comunicaţii fără fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% şi tehnologiile de comunicaţii de tip DOCSIS 3 cu o acoperire de peste 22%.

În anul 2023, ANCOM a solicitat furnizorilor de reţele şi/sau servicii publice fixe de comunicaţii electronice informaţii privind tehnologia de comunicaţii, viteza maximă de download şi de upload şi, de asemenea, informaţii relevante despre investiţiile planificate pentru instalarea de noi reţele sau modernizarea ori extinderea reţelelor existente cu reţele de foarte mare capacitate (VHCN) în următorii trei ani. Studiul a fost realizat pe baza raportărilor a 474 de furnizori.

Pe baza datelor la nivel de adresă administrativă transmise de furnizori, ANCOM a stabilit gradul de acoperire cu reţele capabile să asigure viteze de download al datelor de cel puţin 2, 30, 100, 300, 500 şi, respectiv, 1000 Mbps la nivel de localitate.

Această abordare urmăreşte să ofere o perspectivă cât mai exactă asupra gradului de acoperire cu servicii fixe de comunicaţii electronice, la nivel de localitate, cu posibilitatea de analiză şi decizie informată pentru autorităţile centrale şi locale referitoare la zonele specifice unde se apreciază ca fiind necesară dezvoltarea infrastructurii şi stimularea investiţiilor în domeniul comunicaţiilor electronice, prin scheme de ajutor de stat sau prin alte fonduri.

“Rezultatele studiului ilustrează prelucrarea informaţiilor transmise de furnizori cu privire la adresele administrative ce pot fi deservite de furnizorii de comunicaţii electronice”, precizează sursa citată.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate