Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba are un singur adăpost pentru oamenii străzii, aglomerat pe timp de iarnă

Publicat

Persoanele care apelează la adăpostul social de la Gara CFR Alba Iulia a crescut cu cinci persoane faţă de acum un an. Numărul acestora depăşeşte capacitatea de cazare.

Dacă nopţile de vară le petrec sub poduri sau în clădiri părăsite, oamenii străzii nu au alternative, pe timpul iernii, cu excepţia adăpostului social de la Gara CFR Alba Iulia, singurul din tot judeţul, unde primesc un pat cald şi haine curate. Serviciile sunt oferite cu sprijinul autorităţilor publice locale, al Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Alba şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Adăpostul are o capacitate de 50 de paturi, însă, pe parcursul unei luni apelează la aceste servicii în jur de 65 de persoane, a căror găzduire se rulează în funcţie de disponibilitatea paturilor. Reprezentanţii adăpostului spun că, pe lângă un pat la căldură, oamenii străzii primesc la intrarea în adăpost haine curate, sunt deparazitaţi, dacă este cazul, au posibilitatea să facă duşuri calde dimineaţa şi seara şi, o dată pe săptămână, îşi pot curăţa hainele la spălătorie.

O bună parte dintre oamenii străzii nu au vreun venit din care să trăiască, cel mult banii pe care-i cerşesc de la trecători. Unii dintre ei beneficiază de pensia de handicap, ce nu depăşeşte 200 de lei pe lună.

Pentru a putea sta în adăpost, oamenii străzii încheie cu autorităţile un contract, odată la trei luni, în care precizează că nu au unde dormi sau nu obţin venituri cu care să se poată întreţine. Tot pentru oamenii fără posibilităţi, autorităţile locale şi Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia oferă zilnic o masă caldă la Gara CFR, porţiile de mâncare pregătite fiind pentru 75 de persoane.

Totodată, în misiunile de patrulare prin oraşe, poliţiştii au în vedere ridicarea oamenilor străzii, în mod special pe timpul iernii, identificarea şi trimiterea acestora la centrele sociale, unde se decid mai departe serviciile sociale la care sunt încadraţi şi, dacă este cazul, sunt trimişi în adăposturi temporare sau permanente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. mariusrusu

    sâmbătă, 08.01.2011 at 12:43

    Bine că sunt la Zlatna bani pentru patinoar de 90.000 de euro, fântâni arteziene şi grădini japoneze…

  2. Tibi.

    luni, 10.12.2012 at 23:46

    Unde-s credinciosi in Dumnezeu cand acesti oameni mor de frig in strazi?,sau vai de capul lor caci dorm,manca si isi petrec viata pe unde apuca..unde-s „bisericile” care ar trebui sa aiba grija de ei?…isi construiesc catredala „manturi neamului”…isi ridica cladiri peste cladiri,isi predica unul la altul..si asteapta sa vina Dumnezeu?..
    Sa-i fereasca Dumnezeu sa vina Dumnezeu..caci va fi vai de ei atunci…Ei strang taxe si colecte,zeciuieli..cand alti manca odata pe zi sau deloc,tremura de frig,rabda…
    Dumnezeu care EXISTA sa aibe mila de noi,de toti..mai ales de cei care sunt in necazuri si incercari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax