Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Fără contracte sau notificări: Avocați și notari celebri din Alba, luați prin surprindere de datoriile la CAS

Publicat

Nu mai puţin de 3.402 persoane din judeţul Alba cu profesii liberale sau care deţin autorizaţii pentru desfăşurarea de activităţi independente au datorii la plata asigurărilor de sănătate, de peste 600 de mii de lei. Dintre aceştia, 81 sunt avocaţi şi trei sunt notari.

Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Alba, toţi cei 3.402 de restanţieri au primit titluri executorii, iar pentru 780 de persoane au fost puse în aplicare propriri.

În lista de restanţieri figurează nume sonore din peisajul albaiulian: Doina Scutea- decanul Baroului de Avocați Alba, Cornel Suciu – liderul local al UNPR  şi fost director la Finanțe Publice Alba; Angelica Mocan – avocat, purtător de cuvânt PNL Alba; Alexandra Pereș – avocat, fiica senatorului Alexandru Pereș; Codruța Feneșer – soția liderului PC Alba; notarul Radu Șulea – fost proprietar de Maseratti Quatroporte.

Unii dintre datornici nu ştiu că sunt datornici

Contactată telefonic, avocata Alexandra Pereş a declarat că nu avea cunoştinţă de datorii la asigurările de sănătate: “Nu ştiu care este problema. Habar nu am! Eu sunt sub incidenţa Baroului Bucureşti. Deci, nu ar trebui să apar pe nicio listă în Alba, Baroul din Bucureşti îmi plăteşte cotizaţiile. Voi verifica la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, să văd care este problema”.

Alexandra Pereş nu este singura care a ridicat problema unei lipse de înştiinţări în acest sens, din partea Casei de Asigurări de Sănătate Alba. Şi avocata Angelica Mocan spune că nu a primit notificare din partea CAS privind datoriile sau obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate şi consideră că instituţia nu şi-a îndeplinit responsabilităţile de înştiinţare a asiguraţilor în cauză.

Ce spun legile cu privire la obligativitatea plătirii asigurărilor de sănătate

Avocata Mocan ne-a dat mai multe informaţii tehnice în ceea ce priveşte obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate conform legilor în vigoare, dar şi obligaţiile CAS Alba faţă de asiguraţi.

“Potrivit Articolului 211, Alineatul (1) din Legea nr. 95/2006, sunt asiguraţi toţi cetăţenii români care au încheiat un contract de asigurare cu Casele de Asigurări de Sănătate, în consecinţă, potrivit articolului 215, al. 3 din aceeaşi Lege, nr. 95/2006, persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente sunt obligate să depună, la Casele de Asigurări de Sănătate cu care au încheiat contractul de asigurare, declaraţiile privind obligaţiile faţă de fond. Articolul 257, Al. (1) din aceeaşi lege prevede expres că doar persoana asigurată are obligaţia plăţii a unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate. De asemenea, potrivit articolului 2, Al. (4) din ordinul ANAF – 617/2007, asiguraţii au dreptul la pachetul de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond. În conformitate cu dispoziţiile Articolului 222 din Legea 95/2006, fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puţin o dată pe an prin Casele de Asigurări asupra serviciilor de care beneficiază, a nivelului de contribuţie personală şi a modalităţii de plată, precum  şi a drepturilor şi obligaţiilor sale.

În ceea ce mă priveşte, de la data de la care am intrat în avocatură nu am fost informată niciodată cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le am, cu privire la nivelul de contribuţie personală şi modalitatea de plată, nu mi s-a emis nicio decizie de impunere şi nu am încheiat contract de asigurări cu Casa de Sănătate Alba, în consecinţă, neexistând un raport obligaţional în ceea ce mă priveşte; dacă există o datorie din perspectiva dânşilor, această datorie trebuie comunicată potrivit dispoziţiilor legale, mie, nu presei, urmând ca eu, în baza legii, fie să-mi îndeplinesc această obligaţie de plată, fie să o contest potrivit dispoziţiilor legale.

Până la momentul la care Casa de Asigurări de Sănătate Alba nu va comunica că sunt asigurată şi că am obligaţie de plată, din punctul meu de vedere, această obligaţie nu există. Simpla mea diligenţă ca şi cetăţean, de a verifica în baza unor informaţii apărute în presă care este situaţia este un aspect ce ţine exclusiv de diligenţa mea, ca şi concetăţean. Iar cu privire la faptul că atâta timp cât existenţa unor obligaţii de plată faţă de Casa de Asigurări de Sănătate Alba, în ceea ce mă priveşte nu au fost aduse la cunoştinţa mea, dar a fost comunicată presei este încă o încălcare a drepturilor mele legale”, a precizat Angelica Mocan.

ULTIMĂ ORĂ: Potrivit unui comunicat primit din partea CAS Alba, în ultima oră, lista primilor 50 de datornici la asigurările de sănătate a fost modificată (faţă de cea emisă la sfârşitul lunii februarie şi trimisă la cererea Redacţiei Alba24.ro marţi, 29 martie); cinci persoane aflate pe această listă şi-au achitat contribuţia în această lună, ajungând la zi cu plata datoriilor.

Este vorba despre:

1. Mera Felicia Constanţa

2. Olar Romulus

3. Pereş Alexandra Iulia

4. Teodorescu Paul Mircea

5. Valuch Francisc

Totodată, precizam că nu am mai regăsit numele avocatei Angelica Mocan în noua listă transmisă de CAS Alba, cu toate că nu se regăseşte nici printre cei cinci plătitori ai datoriilor. NOUA LISTA CU PRIMII 50 DE DATORNICI LA CAS ALBA – ordine alfabetică

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate