Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Dialog aprins între liderii PDL şi sindicate, pe Codul Muncii


Publicat

foto: incont.ro

Sindicatele din Alba au cerut o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi cu parlamentarii de Alba, vineri, la Prefectura Alba, pentru a discuta despre prevederile noului Cod al Muncii. Dialogul purtat a părut mai degrabă o pierdere de timp pentru părţile prezente, decât o întâlnire care să ducă la o concesie şi la concluzii finale. Nu au lipsit disputele politice, întreţinute prin discuţii cu o tonalitate ridicată, replici tăioase şi jignitoare la adresa anumitor politicieni şi lideri sindicali.

La şedinţa Comisiei de Dialog Social prezidată de subprefectul Raul Sebastian Tudoraşcu au fost prezenţi reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor din Alba, prefectul de Alba – Ştefan Bardan, Preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba – Horaţiu Puiu, senatorii PDL Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra, deputatul PNL Călin Potor şi deputatul PSD Radu Coclici.

Ne vom schimba <<hoţii>> din conducere, când îi veţi schimba şi voi, pe ai voştri

La începutul întâlnirii, liderii sindicatelor au fost invitaţi să-şi exprime nemulţumirile cu privire la noul Cod al Muncii. Preşedintele de sindicat „Cartel Alfa” din Alba, Ioan Petruţ, a atins mai multe aspecte din Codul Muncii, care ar putea avea consecinţe negative asupra angajaţilor în viitor, insistând cu precădere asupra problemei imposibilităţii negocierii contractelor colective de muncă. Spre finalul discursului, acesta a subliniat că vor riposta atât timp cât „în joc sunt interesele şi drepturile noastre, pe care le-am pierdut”. Discursul a fost întrerupt de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, care a reacţionat imediat la cuvântul „interese”, atacând direct conducerile sindicale, prin precizarea câtorva nume de lideri de sindicat naţionali, pe care i-a făcut „hoţi” şi i-a acuzat de anumite interese, recomandându-le celor din Alba să-şi schimbe „hoţii de la conducere”. La fel de prompt au venit şi sindicaliştii, cu replica: „Ne vom schimba <<hoţii>> din conducere, când îi veţi schimba şi voi, pe ai voştri”.

Acestea fiind spuse, încălzirea pentru dispute politice a fost ca şi făcută. Membrii PDL au ascultat tensionaţi afirmaţiile şi acuzele aduse de liderul de sindicat „Sanitas” Alba, Marius Sepi şi au aşteptat cu greu să le vină rândul să dea răspuns la toate acuzaţiile şi întrebările puse de acesta. După Ion Dumitrel, următorul care a reacţionat imediat la vorbele sindicalistului din sănătate, pline de patos şi atacuri la adresa reprezentanţilor PDL, a fost prefectul Ştefan Bardan. Acesta le-a spus sindicaliştilor că nu acceptă să fie numit „hoţ” (amintind de mitingul de joi, când anumiţi sindicalişti au strigat „Hoţii!”, în fata Prefecturii).

Despre problemele particulare din învăţământul din Alba – prezentate de Ioan Stanca, liderul de Sindicat Învăţământ Alba -, prefectul a avut un singur lucru de spus: „Cazurile particulare nu le luăm în discuţie acum”. Referitor la întrebările puse de Marius Sepi, prefectul a lăsat să se înţeleagă că sunt nelalocul lor, aşa că i-a repetat mereu: „Să trecem la lucruri serioase”.

Vizibil iritaţi în mod special de prezenţa şi atitudinea gălăgioasă a lui Marius Sepi, cei doi au plecat cu mult înainte de a se încheia dialogul.

Sunt şi patroni mulţumiţi de modificările aduse Codului Muncii

Din partea patronatelor întreprinderilor mici şi mijlocii a vorbit Marius Rotar – om de afaceri şi consilier în cadrul Consiliului Local Alba Iulia. Acesta s-a arătat mulţumit de noul Cod al Muncii, „singurul care s-a făcut corect”, după cum a spus acesta. „Este un Cod al Muncii care respectă şi dorinţele angajatorului, nu doar ale angajatului”, a precizat Rotar.

Unde este Codul Muncii?

Timp de aproximativ două ore, dialogul s-a purtat mai mult între PDL şi sindicalişti. Parlamentarii din Opoziţie şi patronatele au punctat câteva aspecte pe Codul Muncii, după care au rămas să asiste la restul şedinţei.

În cele din urmă, s-a ajuns să se discute despre trei variante ale Codului Muncii: una formulată de PSD, o altă variantă – cea pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea şi se află la Parlament (foarte puţin diferită de cea a PSD, după cum susţine Alexandru Pereş) şi a treia – negociată de sindicatele şi patronatele reprezentative la nivel naţional, care s-a pierdut undeva la Ministerul Muncii şi de care actuala guvernare nu a ţinut cont, după cum susţin liderii de sindicat.

Inspectorul şef Horaţiu Puiu, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, a spus despre Codul Muncii susţinut de Guvern că nu este perfect şi, de altfel, nici vechiul cod nu a fost perfect, întotdeauna fiind loc de îmbunătăţiri, dar „este un pas înainte”. A ţinut să sublinieze faptul că munca la negru este mai aspru sancţionată în noul cod, iar de pe urma acestui lucru are de câştigat şi angajatul.

Omul de afaceri Ioan Bolog  a intrat în vizorul ITM

Senatorul PDL Alexandru Pereş a încercat să explice că este nevoie ca patronatele să aibă drepturi în noul Cod al Muncii şi că trebuie încurajaţi şi patronii străini să investească în ţara noastră, să se folosească de forţă de muncă de aici şi să se dezvolte. În opinia sa, chiar dacă pentru început acest lucru presupune să plătească oamenii cu un salariu minim, este nevoie să li se dea şi lor o şansă. Marius Sepi i-a răspuns că acest lucru ar trebui să se facă prin relaxarea fiscalităţii şi nu prin modificarea Codului Muncii.

Liderul „Sanitas”, Marius Sepi l-a adus în discuţie pe omul de afaceri Ioan Bolog, despre care a spus că a recunoscut în mai multe rânduri că este nevoit, câteodată, să angajeze oameni la negru, pentru că nu poate să facă faţă concurenţei neloiale.

Senatorul Pereş a reacţionat foarte repede la cele spuse şi, cu un ton foarte ferm, i-a transmis şefului ITM Alba, Horaţiu Puiu, să iniţieze controale pentru munca la negru şi să nu-i ierte pe cei vinovaţi. Pereş s-a exprimat direct, spunându-i şefului ITM: altfel, „pleci tu în locul lui”.

Discuţii pentru o lege care nu mai poate fi schimbată

Senatorul Nicolae Dobra a subliniat, în cadrul şedinţei, că până în această seară mai pot fi aduse amendamente pentru legea ce schimbă Codul Muncii.

Un alt parlamentar de Alba, Teodor Atanasiu (PNL) a declarat, tot astăzi, că nu s-a prezentat la dialogul cu sindicatele deoarece ar fi discutat despre o lege care nu mai poate fi schimbată. “Să discut ce? Legea este în Parlament, are o formă. Boc este singurul care o mai poate schimba!”, a declarat Atanasiu. O altă pârghie care ar putea ajuta la modificarea Codului Muncii pe placul sindicatelor şi anumitor patronate este ca moţiunea simplă de cenzură înaintată de USL să treacă de vot, un lucru foarte puţin probabil că se va întâmpla, atâta timp cât PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile vor rămâne lipiţi de scaune, cum s-a întâmplat şi la moţiunile trecute, de demitere a Guvernului Boc”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. INVESTIGO

  miercuri, 27.04.2011 at 23:36

  … pe când o să aveţi şi nişte anchete legate de directorii firmelor de stat?
  De exemplu directorul APA CTTA câştigă cam 6.000 lei pe lună iar structura companiei inundă de manageri, directori, economişti, contabili, jurişti şi 50% muncitori (e normal?).
  Concluzia e că apa va ajunge la un preţ la fel e mare ca şi gazul!
  Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Hidroelectrica Sebeş unde aceeaşi directori, manageri, jurişti, economişti, contabili, (fii lui X şi Y dar şi Z) stabilesc preţul pe kilowatt în funcţie de salariul pe care îl primesc. Înainte de 1989 în Hidroelectrica exista maxim 10 % personal de administraţie şi 90 % personal de execuţie/întreţinere iar acum raportul e de 1:1.

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 27.04.2011 at 23:50

   Cand o sa ne dai mai multe informatii. chiar si pe emailul redactiei redactie@alba24.ro. Sau poti direct sa scri in FII REPORTER ALBA24. La Hidroelectrica stiu ca e festin mare pe banii statului, dar e greu sa scape informatii de acolo. Nu vorbeste nemeni. Deocamdata…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate