Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba, în top 10 județe cu cele mai multe anunțuri de concedieri. Vezi câte persoane ar putea să își piardă locurile de muncă în următoarea perioadă

Publicat

Peste 4.000 de persoane din România ar putea să își piardă locurile de muncă în următoarea perioadă, potrivit notificărilor făcute de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în lunile iunie și iulie. Județul Alba se află pe locul 10 în topul celor mai multe disponibilizări colective preconizate.

Din județul Alba, au fost anunțate pentru disponibilizare 134 de posturi, din care o mare parte sunt angajați ai CFR.

Pe primul loc în topul județelor cu cele mai multe anunțuri de concedieri este Vâlcea, cu un număr de 969 angajați, cei mai mulți de la Oltchim. Din județul Mehedinți, ar putea să își piardă locurile de muncă 441 persoane, iar din Timiș, 426. În județul Brașov, ar putea fi disponibilizați 248 angajați.

De asemenea, sub 200 de persoane sunt vizate pentru disponibilizare în județele Arad, Prahova, Harghita, Brăila, Ilfov și Alba.

Domeniile în care se anunţă cele mai multe concedieri colective pentru lunile următoare sunt fabricarea substanţelor şi produselor chimice (1.217 angajaţi), fabricarea produselor din minerale nemetalice (327), activităţi de investigaţii şi protecţie (236), fabricarea mijloacelor de transport (232) şi activităţi de secretariat (217).

Potrivit art. 49 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, în cazul concedierilor colective, angajatorii au obligaţia să notifice agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă cu minim 30 de zile calendaristice înainte de emiterea deciziilor de concediere.

„Angajatorii sunt obligaţi să acorde preaviz, conform prevederilor Codului muncii sau ale contractului colectiv de muncă, angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ori de alţi furnizori de servicii de ocupare acreditaţi”, au declarat oficialii ANOFM.

Nu toate notificările privind concedierea se şi realizează efectiv, angajatorii îşi retrag de regulă o parte dintre notificări. În 2012, de exemplu, angajatorii au estimat că vor concedia colectiv 58.676 persoane, dar disponibilizările efective de personal au fost de doar 25.834 persoane (apoximativ 44% din numărul estimat).

Printre angajaţii ameninţaţi cu concedierea în acest an se află şi 4.500 de angajaţi de la căile ferate- peste 2500 de angajaţi de la CFR Marfă şi peste 2000 de angajaţi de la CFR Călători şi CFR SA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. rachiteanu

    joi, 18.07.2013 at 12:27

    dar de la ciserom sebes nimic?

    • Camelia Toma

      joi, 18.07.2013 at 15:13

      Angajaţii Fabricii Ciserom de la Sebeş sunt in concediu, nu am putut afla nicio informaţie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax