Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia ar putea fi inclusă în programul „Rowmania Fest 2013”, cu o competiţie pe râul Mureș. CL votează contribuţie de 5000 de euro

Publicat

Alba Iulia ar putea găzdui o etapă din celebrul eveniment „Rowmania Fest”, desfăşurat la Tulcea, pe Dunăre. Iniţiativă a Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23”, evenimentul ar putea pune față în față iubitorii de caiac canoe într-o cursă pe râul Mureș.

Suma pe care ar trebui să o aprobe consilierii locali din Alba Iulia pentru ca Rowmania Fest 2013 să se desfășoare și la Alba Iulia este de 5000 de euro. Pe râul Mureș, traseul va avea 200 de metri, iar echipe de amatori ar urma să se întreacă la vâslit în viteză. Dacă proiectul va trece în urma voturilor date de consilieri, atunci  Primăria Alba Iulia va susține administrativ și logistic evenimentul, ce va fi programat pe 17-18 august în orașul nostru.  Rowmania Fest 2013 va fi destinat tuturor localnicilor care vor dori să participe la eveniment.

Reamintim că Ivan Patzaichin este cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice din 1968, 1972, 1980 și 1984, dar și triplu medaliat cu argint, iar în luna mai a vizitat Alba Iulia. Scopul acestui eveniment este acela de a promova un turism ecologic ce respectă principiile durabile.

Ivan Patzaichin  este maestru emerit, maestru internaţional al sportului şi singurulsportiv român care a primit cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic Internaţional – Ordinul Olimpic Colanul de Platină, dar şi alte distincţii. De-a lungul carierei sale de antrenor a primit peste 150 de medalii olimpice, mondiale şi europene.

Este iniţiatorul festivalului „Rowmania”, ca modalitate de promovare a mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle, a ecoturismului, un brand dedicat. Este un eveniment dedicat vâslitului şi Deltei Dunării şi a cuprins competiţia Ivan Patzaichin – vâslit între echipele din satele Deltei pe Dunăre, maratonul Dunării – parada bărcilor din Turul Internaţional Danubian, cu o tradiţie de peste 50 de ani, cu punct de start Ingolstadt Germania şi punct de sosire Sfântu Gheorghe – şi competiţia de viteză „10 plus unu” canoe, desfăşurată pe Lacul Ciuperca, între reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi companii locale. Concursul are deja o tradiţie de peste 8 ani, dar a fost întrerupt din lipsă de fonduri.

Descoperă Rowmania 2013”, concurs de vâslit în canotci de 10+1, reprezintă o serie de evenimente organizate în perioada mai-august în câteva dintre oraşele străbătute de râuri sau cu deschidere la lacuri – Călăraşi, Giurgiu, Arad, Târgu Mureş, Brăila, Galaţi, Cluj-Napoca, Bacău, iar organizatorii doresc să fie inclus în competiţie şi oraşul Alba Iulia. Vedetele acestor mini-festivaluri pe apă vor fi cele trei canotci, numite Sulina, Sfântu Gheorghe şi Chilia, iar participanţii vor întrece într-o competiţi de vâslit viteză.

Fiecare echipaj va fi format din 11 concurenți, indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă. La înscriere, fiecare participant va primi un tricou personalizat. În funcție de numărul de participanți, prin tragere la sorți se vor alcătui serii de câte 2 sau 3 echipe, şi ordinea intrării în concurs.  După stabilirea ordinii intrării în concurs a echipelor, urmează acomodarea participanților cu ambarcațiunea și un scurt instructaj (şedinţa tehnică) efectuată de membrii echipei Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23”. Participanții vor învăța astfel să vâslească într-un ritm corect, să cârmească și să comunice eficient între ei în timpul concursului. Acomodarea echipelor cu ambarcaţiunile va avea loc pe perioada înscrierilor. Fiecare participant este obligat să poarte vesta de salvare oferită de către organizatori. Concursul se va desfășura pe o distanță de aproximativ 200m. Culoarele de concurs vor fi delimitate cu ajutorul unor balize dispuse paralel pe luciul apei în dreptul liniilor de start și finish, iar fiecărui echipaj îi va fi cronometrat parcursul. Câştigă cel care parcurge distanţa în cel mai scurt timp. După finalizarea întrecerii din fiecare serie, cei mai buni timpi intră în semifinale şi ulterior, în finală. Persoana care va da startul şi va asigura comentariul pe toată durata concursului va fi un comentator local. La sfârșitul concursului, fiecărui concurent îi va fi acordată o diplomă de participare. Membrii echipajelor de pe locurile I, II și III primesc și câte o medalie. În plus, organizatorii pot opta și pentru alte premii.

Câştigătorii din fiecare localitate vor intra în finala „Descoperă Rowmania”, care se va desfăşura la Tulcea, în cadrul Festivalului Internaţional al bărcilor cu vâsle, în perioada 31 august – 1 septembrie.

Sunt aşteptaţi să participe invitaţi de toate vârstele, pasionaţi de turismul ecologic, divertisment, sporturi cu vâsle sau noi sporturi pe apă. La Alba, Iulia, proiectul „Rowmania” va fi organizat în perioada 17-18 august 2013, o competiţie pe râul Mureş, în care amatorii se întrec în abilitatea de a vâsli, pe o distanţă de 200 de metri.

Rowmania Fest 2013 – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle se va petrece anul acesta între 30 august și 1 septembrie la Tulcea și va continua cu etapa Delta – expediții la mare și petreceri în Delta Dunării (2-5 septembrie). La fel ca la edițiile precedente, în timpul festivalului vor fi organizate competiții nautice, plimbări de exercițiu cu canotca, dar și dezbateri despre dezvoltarea rurală, ecoturism și turism responsabil, un târg de prezentare a proiectelor de dezvoltare durabilă, evenimente culinare Slow Fish, concerte şi proiecţii de filme, potrivit rowmania.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. bono

    marți, 23.07.2013 at 08:46

    Felicitari pentru initiativa! Avem un rau superb care trece prin Alba Iulia (Oarda e cartier al orasului) dar nu e pus in valoare aproape deloc – pe cand o baza de agrement pe malul Muresului? Un astfel de festival ar fi excelent si poate ca tinerii ar invata astfel repectul fata de apa (nu ar mai fi atatea inecuri) si respectul fata de sport!

  2. Pingback: ASTĂZI: Şedinţă la CL Alba Iulia. Se votează cotizaţia la AIDA-TL, facilităţi pentru elevi şi parteneriat cu UAB pentru investiții | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax