Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Alba Iulia – CAPITALA PORȚELANULUI ROMÂNESC: Afaceri de 50 de milioane de euro și peste 2000 de angajati în cele două fabrici

Publicat

Cu o tradiţie de 45 de ani în fabricarea obiectelor de porţelan, Alba Iulia rămâne în continuare centrul naţional al afacerilor cu ceramică. Aici își desfășoară activitatea două mari companii, Apulum SA şi IPEC SA, cu afaceri totale de aproape 50 de milioane de euro.

Pe lângă cele două mari fabrici, în Alba Iulia mai sunt peste 50 de ateliere de ceramică și porțelan- mici afaceri de familie care au asigurat peste 200 de locuri de muncă.

Societatea Apulum SA a fost înfiinţată în anul 1970, fiind şi în perioada comunistă cel mai mare producător de porţelan din ţară. Se fabrica la vremea respectivă porţelan menajer şi hotelier, obiecte decorative bibelouri.

Compania exporta mare parte din producţie în multe ţări de pe toate continentele.  Liderii comunişti ai judeţului comandau aici cadourile care trebuiau să le facă cuplului prezidenţial, Nicolae şi Elena Ceauşescu. Muzeul aflat în incinta societăţii deţine şi acum replici ale unor astfel de obiecte, majoritatea poleite cu aur.

După 1989, Apulum a continuat să producă porţelan de calitate, dar afacerile au înregistrat evoluţii invariabile. Pe piaţă a apărut o nouă companie, IPEC SA, specializată în producţia de porţelan menajer care a dat lovitura prin parteneriatul cu marele concern IKEA.

În prezent, compania suedeză lucrează cu ambele mari societăţi din Alba Iulia.

Apulum SA a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de euro.

Creşterea faţă de anul anterior este de peste 15%. Conducerea analizează posibilitatea creşterii capacităţii de producţie, prin punerea în funcţiune într-o altă zonă a unei secţii care să producă aproximativ 10 milioane de piese pe an şi în care să lucreze peste 150 de angajaţi.

Apulum SA numără în prezent aproximativ 1.000 de angajaţi, peste 100 dintre aceştia fiind recrutaţi în anul 2014. Apulum exportă 90% din producţia fabricii din Alba Iulia, cel mai important client fiind grupul IKEA.

În 2013, compania a avut o cifră de afaceri de 75 milioane de lei (16,9 milioane de euro) şi un profit de aproape 1,8 milioane de lei. Apulum SA are ca acţionar majoritar societatea cu capital italian Rody Time. Din acţionariatul companiei fac parte şi SIF Banat-Crişana, SIF Oltenia, precum şi alţi acţionari minoritari.

IPEC Alba Iulia

Cealaltă companie cu activitate în domeniu, IPEC SA Alba Iulia, a inaugurat în 2014 o nouă fabrică de producţie cu o valoare de 8 milioane de euro. Noua unitate de producţie a generat peste 150 de noi locuri de muncă, ceea ce a făcut ca IPEC să aibă circa 900 de angajaţi.

Investiţia  reprezintă a şasea fabrica a producătorul de articole de menaj din porţelan Ipec, companie patronată de familia Covaciu (Elena Covaciu şi cei doi fii, Cosmin Covaciu şi Cristian Covaciu) din Alba Iulia.

În 2014, afacerile societăţii au ajuns la circa 25 de milioane de euro. Compania derulează de peste 10 ani un contract cu concernul suedez IKEA care asigură cea mai mare parte din activitatea de producţie a articolelor ceramice.

ipec2

La început, activitatea societăţii era formată din producţie de articole ornamentale şi decorative produse în cantităţi mici care erau apoi desfăcute pe piaţă internă.

Anul 1996 a adus prima schimbare majoră în abordarea strategiei de vânzări, societatea începând o relaţie de afaceri cu concernul suedez IKEA pentru care a început să producă din ce în ce mai mult de la an la an.

Astfel, dintr-o mică afacere de familie, societatea a început să se transforme într-o facilitate de producţie orientată către producţia de serie, cu utilaje moderne şi desfacere pe piaţă externă.

La cele două societăți lucrează aproximativ 2.000 de persoane.

surse: IPEC SA, adevărul.ro, CCIA, CJ Alba, Apulum SA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax