Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia găzduieşte prima Conferinţă organizată de Societatea Americană de Matematică în parteneriat cu UAB, în România. Participă 500 de matematicieni

Publicat

dumitrl hava breaz

Cea mai importantă conferinţă organizată de Societatea Americană de Matematică (American Mathematical Society) va avea loc pentru prima dată în România şi va fi găzduită la Alba Iulia, în perioada 27-30 iunie. Un număr de 500 de invitaţi vor lua parte la evenimentul dedicat specialiştilor în matematică la nivel internaţional. Bugetul total alocat organizării acestei conferinţe este de aproximativ 300.000 de lei.

Joint International Meeting of The American Mathematical Society and The Romanian Mathematical Society este un eveniment organizat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia de către American Mathematical Society (AMS), Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române. Acest eveniment va ajuta la creşterea prestigiului universităţii, dar şi a imaginii judeţului nostru şi a Cetăţii Alba Carolina.

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Daniel Breaz, a declarat că „este prima dată în istoria României când această conferinţă se organizează în România. Eu consider că este în primul rând un succes al învăţământului superior, al cercetării din România, al matematicii, datorită faptului că am reuşit să îi convingem pe cei de la Societatea de Ştiinţe Matematice din Statele Unite, că în România se pot organiza astfel de evenimente. În al doilea rând consider că este un succes şi pentru Universitatea <1 Decembrie 1918> din Alba Iulia, deoarece credibilitatea instituţiei a convins prin ceea ce a organizat în ultimii ani ai existenţei universităţii noastre”. Acesta a  precizat că universitatea albaiuliană nu este singura instituţie care a vrut să organizeze acest eveniment, unele încercând timp de 30 de ani să ofere credibilitate Societăţii de Ştiinţe Matematice din Statele Unite, dar Universitatea „1 Decembrie 1918” a dovedit că are toate dotările necesare pentru găzduirea acestei conferinţe.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, consideră că „este cel mai important eveniment pe care îl organizează Cetatea din Alba Iulia. Noi am fost parteneri la multe evenimente cu universitatea, dar acesta depăşeşte ca importanţă tot ce s-a făcut până acum în anii trecuţi. Este important de spus că până acum a organizat marile universităţii din Statele Unite acest eveniment. Nu-i puţin lucru să intri, universitatea noastră şi Alba Iulia, în circuitul acesta al celor mai deştepţi oameni de pe planetă”.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a menţionat că oraşul nostru este un „magnet”, acesta fiind probabil  şi unul dintre motivele pentru care participanţii au ales ca această conferinţă să se desfăşoare în oraşul Marii Uniri. „O să fie foarte multă lume de calitate şi avem nevoie de aşa ceva, pentru că aceşti 500 de oameni vor trimite imagini acasă, să spună în ce loc deosebit sunt şi asta nu face altceva decât să ne facă bine. Este un pas şi în ceea ce înseamnă promovarea municipiului, a universităţii”, a spus edilul oraşului.

Deschiderea oficială a conferinţei va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar programul include sesiuni de comunicări în plen pe subiecte de interes general și pe cercetare în domenii specifice. De asemenea, invitaţii vor avea parte de excursii la Jidvei, la Salina Turda, unde se va desfăşura şi un concert de muzică clasică, dar şi în Cetatea Alba Carolina.

Până în prezent această conferinţă a mai fost organizată în New York, California, Indiana, Virginia, Chile, Louisiana, Georgia, Iowa, Massachusetts, Nevada, North Carolina, Nebraska, Hawaii, Utah, Florida. Urmează să fie organizată în  România, la Alba Iulia, în 2014 va avea loc la Baltimore, în 2015 în Texas, în 2016 la Washington şi în 2017 în  Georgia. Societatea Americană de Matematică (AMS) organizează în fiecare an trei conferințe în țări diferite, la care participă membrii comunităților matematice din întreaga lume.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax