Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: O porțiune de clădire aparținând unei Villa Rustica, descoperită cu prilejul montării unor platforme subterane

Publicat

Descoperire arheologică pe Strada Nazareth Illit din Alba Iulia. Urmele unei clădiri romane au fost descoperite cu prilejul săpăturilor efectuate pentru montarea platformelor subterane de gunoi. 

Groapa în care urmau să fie montate pubelele subterane a fost săpată în parcarea blocurilor ANL din zonă. Viceprimarul Marius Filimon a declarat că lucrările au fost sistate până la descărcarea arheologică.

Acolo, arheologii au descoperit o porțiune dintr-o clădire aparținând unei Villa Rustica despre care se știe din 2001, când a apărut cu prilejul unor alte săpături pe o stradă din zonă (Strada Milenium).

Arheologul Cristian Florescu, cel care se ocupă de cercetări, a spus că au fost descoperite aproximativ 13 bucăți de țiglă din acoperiș pe care se poate observa ștampila Legiunii a XIII-a Gemina, ceea ce reprezintă un lucru remarcabil pentru o săpătură cu o suprafață atât de mică.

Groapa are o adâncime de aproximativ 2,5 metri, iar arheologii au observat două straturi de depuneri aluvionare, după ieșirea din uz a clădirii.

Cristian Florescu spune că ultima depunere ar putea fi generată de inundații sau chiar de ploi puternice care să fi adus aluviuni din zona pădurii de la Mamut.

Villa rustica romană desemna o proprietate care cuprindea locuința proprietarului și anexele gospodărești, locuințele pentru sclavi, cele pentru animale, care aveau o destinație condiționată de tipul principal de activitate pe care îl dezvoltă ferma respectivă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 09.05.2022 at 21:36

    La ce naiba mai trebuie platforme subterane de gunoi când şi cele existente nu mai funcţionează demult,punându-se un fel de dulapuri metalice cu cartelă, care nici ele nu funcţionează. Ce o fi în capul primarului ăsta, cred că nici el nu mai ştie ! Bani prăpădiţi, în stilul inconfundabil românesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax