Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia, orașul în care șapte mașini se bat pe trei locuri de parcare. Giratorii, semafoare și aberații în trafic

Publicat

Circulația rutieră din Alba Iulia este un coșmar pentru foarte mulți locuitori ai municipiului, iar locurile de parcare au ajuns să fie un lux: O raportare a numărului locuri de parcare la cel al autoturismelor ne arată că șapte mașini se bat tot timpul, zi și noapte, pentru trei locuri de parcare ( o normă de 2,3 la 1). 

Potrivit datelor oficiale ale Primăriei, obținute de Alba24, în oraș există 27.843 de mașini. 23.765 de autoturisme sunt deținute de persoane fizice, iar 4.078 autoturisme sunt în posesia unor persoane juridice.

Locurile de parcare sunt insuficiente. La fiecare 7 mașini, există trei locuri de parcare în oraș. Administrația locală spune că în Alba Iulia sunt în total 12.084 de locuri de parcare: 8.727 rezidențiale și 3.357 în parcările publice.

Probleme nu apar însă doar la orele de vârf ci și seara, când parcările rezidențiale nu sunt disponibile. Practic, după ora 16.00, nu se mai poate parca legal aproape nicăieri în oraș. Dacă, spre exemplu, trebuie să vizitați pe cineva într-un cartier de blocuri, nu veți putea parca nicăieri. Evident că puteți merge cu bicicleta, autobuzul sau cu taxi, dar nu asta este discuția acum.

Aberații în trafic

Cu un număr enorm de mașini, raportat la numărul de locuri de parcare, cu semafoare combinate aberant cu sensuri giratorii și cu șoferi care știu să circule doar pe banda a doua de circulație, orașul este sufocat, mai ales la orele de vârf.

De exemplu, semaforul de la Hotel Cetate are culoarea verde simultan pentru mașinile care vin dinspre Strada Cloșca, pentru cele care vin dinspre Cetatea Alba Carolina și pentru pietoni, ceea ce îngreunează circulația în intersecția respectivă, în loc să o fluidizeze. Este doar un exemplu de ”gândire strategică” în ceea ce privește traficul din oraș.

Exemplele pot însă continua cu sensuri giratorii subdimensionate, amplasate oarecum aleatoriu, în timp ce în alte zone, unde giratoriile chiar par necesare (cum este cea de la ieșirea din parcarea magazinului Kaufland) acestea lipsesc.

O adevărată curiozitate pentru șoferii din orașele mari care trec prin Alba Iulia este sensul giratoriu din Centru, prin aceea că este dublat de semafoare.

Greu de înțeles de ce s-a ajuns la acea ”soluție” în locul deplasării trecerilor de pietoni sau a reactivării pasajelor din zonă devenite între timp spații comerciale.

Mai putem adăuga acestui tablou un sistem de străzi cu sens unic fără o logică evidentă (alta decât înființarea de parcări pe carosabil, cum este cazul străzilor secundare din Centru) și blocarea unor cartiere întregi prin restricții de circulație inexplicabile. De exemplu, în cartierul Caroline din Cetate au acces doar automobilele riveranilor.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Billy

    miercuri, 14.08.2019 at 09:28

    Adaugam si lipsa semafoarelor de la pasajul Cetate? Trece turma cateodata si abia ce ai verde dintr-o parte la semafoare, stai sa treaca turma si prinzi alte semafoare (la Cetate sau la Casa de Cultura, de exemplu). Nu inteleg de ce s-a renuntat la acele semafoare pietonale de la pasaj. Ce minti „luminate” au gandit-o, greu de stiut sau de banuit.

    • ana

      miercuri, 14.08.2019 at 11:38

      orasul e o stana fara stapan. Imi pare rau de Alba Iulia cum a ajuns. Mexic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax