Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia, orașul în care șapte mașini se bat pe trei locuri de parcare. Giratorii, semafoare și aberații în trafic

Publicat


Circulația rutieră din Alba Iulia este un coșmar pentru foarte mulți locuitori ai municipiului, iar locurile de parcare au ajuns să fie un lux: O raportare a numărului locuri de parcare la cel al autoturismelor ne arată că șapte mașini se bat tot timpul, zi și noapte, pentru trei locuri de parcare ( o normă de 2,3 la 1). 

Potrivit datelor oficiale ale Primăriei, obținute de Alba24, în oraș există 27.843 de mașini. 23.765 de autoturisme sunt deținute de persoane fizice, iar 4.078 autoturisme sunt în posesia unor persoane juridice.

Locurile de parcare sunt insuficiente. La fiecare 7 mașini, există trei locuri de parcare în oraș. Administrația locală spune că în Alba Iulia sunt în total 12.084 de locuri de parcare: 8.727 rezidențiale și 3.357 în parcările publice.

Probleme nu apar însă doar la orele de vârf ci și seara, când parcările rezidențiale nu sunt disponibile. Practic, după ora 16.00, nu se mai poate parca legal aproape nicăieri în oraș. Dacă, spre exemplu, trebuie să vizitați pe cineva într-un cartier de blocuri, nu veți putea parca nicăieri. Evident că puteți merge cu bicicleta, autobuzul sau cu taxi, dar nu asta este discuția acum.

Aberații în trafic

Cu un număr enorm de mașini, raportat la numărul de locuri de parcare, cu semafoare combinate aberant cu sensuri giratorii și cu șoferi care știu să circule doar pe banda a doua de circulație, orașul este sufocat, mai ales la orele de vârf.

De exemplu, semaforul de la Hotel Cetate are culoarea verde simultan pentru mașinile care vin dinspre Strada Cloșca, pentru cele care vin dinspre Cetatea Alba Carolina și pentru pietoni, ceea ce îngreunează circulația în intersecția respectivă, în loc să o fluidizeze. Este doar un exemplu de ”gândire strategică” în ceea ce privește traficul din oraș.

Exemplele pot însă continua cu sensuri giratorii subdimensionate, amplasate oarecum aleatoriu, în timp ce în alte zone, unde giratoriile chiar par necesare (cum este cea de la ieșirea din parcarea magazinului Kaufland) acestea lipsesc.

O adevărată curiozitate pentru șoferii din orașele mari care trec prin Alba Iulia este sensul giratoriu din Centru, prin aceea că este dublat de semafoare.

Greu de înțeles de ce s-a ajuns la acea ”soluție” în locul deplasării trecerilor de pietoni sau a reactivării pasajelor din zonă devenite între timp spații comerciale.

Mai putem adăuga acestui tablou un sistem de străzi cu sens unic fără o logică evidentă (alta decât înființarea de parcări pe carosabil, cum este cazul străzilor secundare din Centru) și blocarea unor cartiere întregi prin restricții de circulație inexplicabile. De exemplu, în cartierul Caroline din Cetate au acces doar automobilele riveranilor.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Billy

  miercuri, 14.08.2019 la 09:28

  Adaugam si lipsa semafoarelor de la pasajul Cetate? Trece turma cateodata si abia ce ai verde dintr-o parte la semafoare, stai sa treaca turma si prinzi alte semafoare (la Cetate sau la Casa de Cultura, de exemplu). Nu inteleg de ce s-a renuntat la acele semafoare pietonale de la pasaj. Ce minti „luminate” au gandit-o, greu de stiut sau de banuit.

  • ana

   miercuri, 14.08.2019 la 11:38

   orasul e o stana fara stapan. Imi pare rau de Alba Iulia cum a ajuns. Mexic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de ceață și polei în Alba și în alte șapte județe din țară. Localitățile vizate

Publicat

ceata noaptea

Meteorologii au emis, vineri seara, avertizări Cod Galben de ceață valabile în zona joasă a județului Alba și în alte șapte județe din țară. Potrivit ANM, până la ora 2.00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m. Pe arii restrânse se va depune chiciură sau […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia renovează spațiul în care va funcționa HUB-ul tehnologiei din proiectul susținut de Google

Publicat

Primăria Alba Iulia a început demersurile de pregătire a spațiului în care va funcționa proiectul-pilot derulat de Digital Nation prin care sute de tineri din Alba vor lucra și învăța timp de un an, alături de mai mulți mentori, diferite aplicații și programe din lumea informaticii. În acest sens, administrația locală a lansat, joi, invitația […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cărțile de identitate cu cip, emise din 3 august 2021. Până când se poate călători în UE cu actualele documente

Publicat

Noile cărți de identitate electronice vor fi puse în circulație începând cu data de 3 august 2021, însă românii vor putea călători în Uniunea Europeană și după această dată cu paşaport valabil, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate, a declarat comisarul-şef Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mașini de lux și sute de televizoare – achiziții făcute la Ministerul de Interne de miniștrii din Guvernele PSD

Publicat

La MAI au fost făcute achiziții pe care actualul ministru de Interne, Marcel Vela, le consideră nejustificate, în condiţiile în care era necesară dotarea poliţiştilor. Acesta a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că s-au cumpărat din banii poliţiştilor un BMW seria 7, care a fost făcut cadou la Camera Deputaţilor, dar şi patru maşini […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate