Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia, orașul în care șapte mașini se bat pe trei locuri de parcare. Giratorii, semafoare și aberații în trafic

Publicat


Circulația rutieră din Alba Iulia este un coșmar pentru foarte mulți locuitori ai municipiului, iar locurile de parcare au ajuns să fie un lux: O raportare a numărului locuri de parcare la cel al autoturismelor ne arată că șapte mașini se bat tot timpul, zi și noapte, pentru trei locuri de parcare ( o normă de 2,3 la 1). 

Potrivit datelor oficiale ale Primăriei, obținute de Alba24, în oraș există 27.843 de mașini. 23.765 de autoturisme sunt deținute de persoane fizice, iar 4.078 autoturisme sunt în posesia unor persoane juridice.

Locurile de parcare sunt insuficiente. La fiecare 7 mașini, există trei locuri de parcare în oraș. Administrația locală spune că în Alba Iulia sunt în total 12.084 de locuri de parcare: 8.727 rezidențiale și 3.357 în parcările publice.

Probleme nu apar însă doar la orele de vârf ci și seara, când parcările rezidențiale nu sunt disponibile. Practic, după ora 16.00, nu se mai poate parca legal aproape nicăieri în oraș. Dacă, spre exemplu, trebuie să vizitați pe cineva într-un cartier de blocuri, nu veți putea parca nicăieri. Evident că puteți merge cu bicicleta, autobuzul sau cu taxi, dar nu asta este discuția acum.

Aberații în trafic

Cu un număr enorm de mașini, raportat la numărul de locuri de parcare, cu semafoare combinate aberant cu sensuri giratorii și cu șoferi care știu să circule doar pe banda a doua de circulație, orașul este sufocat, mai ales la orele de vârf.

De exemplu, semaforul de la Hotel Cetate are culoarea verde simultan pentru mașinile care vin dinspre Strada Cloșca, pentru cele care vin dinspre Cetatea Alba Carolina și pentru pietoni, ceea ce îngreunează circulația în intersecția respectivă, în loc să o fluidizeze. Este doar un exemplu de ”gândire strategică” în ceea ce privește traficul din oraș.

Exemplele pot însă continua cu sensuri giratorii subdimensionate, amplasate oarecum aleatoriu, în timp ce în alte zone, unde giratoriile chiar par necesare (cum este cea de la ieșirea din parcarea magazinului Kaufland) acestea lipsesc.

O adevărată curiozitate pentru șoferii din orașele mari care trec prin Alba Iulia este sensul giratoriu din Centru, prin aceea că este dublat de semafoare.

Greu de înțeles de ce s-a ajuns la acea ”soluție” în locul deplasării trecerilor de pietoni sau a reactivării pasajelor din zonă devenite între timp spații comerciale.

Mai putem adăuga acestui tablou un sistem de străzi cu sens unic fără o logică evidentă (alta decât înființarea de parcări pe carosabil, cum este cazul străzilor secundare din Centru) și blocarea unor cartiere întregi prin restricții de circulație inexplicabile. De exemplu, în cartierul Caroline din Cetate au acces doar automobilele riveranilor.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Billy

  miercuri, 14.08.2019 la 09:28

  Adaugam si lipsa semafoarelor de la pasajul Cetate? Trece turma cateodata si abia ce ai verde dintr-o parte la semafoare, stai sa treaca turma si prinzi alte semafoare (la Cetate sau la Casa de Cultura, de exemplu). Nu inteleg de ce s-a renuntat la acele semafoare pietonale de la pasaj. Ce minti „luminate” au gandit-o, greu de stiut sau de banuit.

  • ana

   miercuri, 14.08.2019 la 11:38

   orasul e o stana fara stapan. Imi pare rau de Alba Iulia cum a ajuns. Mexic

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Trascău Trail Run, concurs de alergare montană la Rimetea. Curse epice în peisaje de poveste. Înscriere și programul competiției

Publicat

trascau

La Rimetea va avea loc, pe 28 septembrie, a doua ediție a concursului de alergare montană Trascău Trail Run. Competiția se va desfășura pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Transilvania, într-un peisaj de poveste și cu semnificație istorică. Piatra Secuiului, Cetatea Colțești cu donjonul secular și pădurile de foioase ce îmbracă muntele Ardașcheia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj Alba24, faza pe partide: Cine considerați că ar trebui să candideze la funcția de primar al municipiului Alba Iulia?

Publicat

s

Alegerile pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia, stârnesc dezbateri și calcule în interiorul principalelor formațiuni politice din județ, în condițiile în care, în lipsa lui Mircea Hava, lupta este deschisă. Poziția de primar în municipiul reședință de județ este foarte importantă pentru orice partid, întrucât influențează mult și ceea ce se întâmplă în […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Ce pedeapsă a primit un tânăr din Cugir, care a amenințat cu moartea bătaia și mutilarea un agent de poliție

Publicat

politie

Un tânăr de 19 ani, din Cugir, a fost condamnat la 7 luni de închisoare cu amânare, după ce a amenințat cu moarte, bătăia și cu mutilarea un agent de poliție.  Fapta s-a petrecut în data de 6 octombrie a anului 2018. Atunci agentul de poliție S.Ș. a intrevenit pe o stradă din municipiu, fiind […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 18.300 de lei, pensia medie pentru magistrați. Câte pensii de serviciu se plătesc în România

Publicat

Peste 3.800 de persoane beneficiau de pensii de serviciu, la finalul lunii iulie 2019, în baza Legii 303/2004, privind statulul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestor beneficiari era de 18.315 lei, din care 17.143 de lei cotă suportată din bugetul de stat, informează Mediafax. În total, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate