Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia a pierdut podiumul în TOP 10 – Smart City. Trei orașe din România au reușit să facă mai multe proiecte inteligente

Publicat

Alba Iulia, care în ultimii ani a ocupat primele poziţii în Top 10 Smart City, coboară anul acesta pe locul 4, cu 49 de proiecte în portofoliu. Cu 63 de proiecte inteligente, Clujul urcă pe prima poziţie în Top 10 Smart City, potrivit Radiografiei proiectelor Smart City din România, publicată joi.

Cluj-Napoca este oraşul cu cel mai mare număr de proiecte smart din România, 63. Este urmat de Iaşi, cu 56 şi Bucureşti – la nivel de primărie generală, cu 54 de proiecte, se arată în cea de-a şasea ediţie a Radiografiei proiectelor Smart City din România, publicată joi, scrie Agerpres.

Potrivit Vegacomp Consulting, pe lista proiectelor smart city din România se aflau, în luna iunie a acestui an, 1.001 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 144 de oraşe mari, medii şi mici din ţară, comparativ cu 860 de proiecte din 124 de oraşe, la nivelul lunii iunie 2021.

Radiografia prezintă un număr de 470 de proiecte Smart City finalizate în România, până în prezent.

Cluj-Napoca ia locul municipiului Alba Iulia în top 10 Smart City

Astfel, cumulat, primăriile de sector şi primăria generală a Capitalei ocupă detaşat primul loc la nivel naţional, cu 115 proiecte.

În acelaşi timp, Cluj-Napoca devine oraşul din România cu cel mai mare număr de proiecte, 63, şi urcă pe prima poziţie în Top 10 Smart City, urmat de Iaşi cu 56 de proiecte, şi Bucureşti, care la nivel de primărie generală, are 54 de proiecte.

Totodată, Alba Iulia, care în ultimii ani a ocupat primele poziţii, coboară anul acesta pe locul 4, cu 49 de proiecte.

În clasament urmează Sibiu şi Sectorul 4 din Bucureşti, cu câte 35 de proiecte, fiecare, Oradea şi Timişoara împart locul şase – fiecare cu câte 26 de proiecte, urmând Arad şi Slănic Moldova, cu câte 25 de proiecte.

Topul este completat de Bistriţa, cu 20 de proiecte, Hârşova, cu 19, Braşov şi Botoşani, cu câte 18 proiecte.

La nivelul oraşelor medii, clasamentul este condus de Alba Iulia, Sibiu şi Oradea, în timp ce podiumul oraşelor mici este ocupat detaşat de Hârşova, Avrig, cu 14 proiecte şi Aleşd, cu 10.

Clasificarea proiectelor smart

„Proiectele Smart City identificate îşi păstrează clasificarea, în aceleaşi şase Verticale Smart City – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance, verticale care sunt în concordanţă cu raportările Uniunii Europene.

Ca şi în ediţia trecută, verticala Smart Mobility îşi păstrează poziţia de lider şi mai mult decât atât, creşte semnificativ faţă de anii anteriori: în 2020 cuprindea 188 de proiecte, în 2021 nu mai puţin de 260 proiecte, ajungând în 2022 la 322 proiecte axate în principial pe modernizarea transportului şi a managementului de trafic.
În clasament urmează Smart Governance, cu 238 proiecte, în creştere faţă de cele 226 de proiecte ale anului trecut, verticală ce îşi menţine a doua poziţie a clasamentului. Smart Living se regăseşte pe locul trei, cu 217 de proiecte, mai mult cu 43 de iniţiative faţă de anul 2021.

Smart Economy îşi menţine locul al patrulea, cu 130 de proiecte şi un uşor avans de 31 iniţiative. Pe ultimele două poziţii rămân Smart Environment, cu 59 de proiecte, în scădere de la cele 64 din 2021 şi respectiv, Smart People, cu doar 35 de iniţiative, mai puţin cu două proiecte faţă de anul trecut”, potrivit datelor centralizate în raport.

Companie fondată în anul 2004, Vegacomp Consulting, integrator „la cheie”, se bazează pe o experienţă a echipei de peste 24 de ani în telecomunicaţii, în special pe reţele de fibră optică, în România şi la nivel internaţional şi îşi concentrează proiectele pe dezvoltări de soluţii combinate de telecomunicaţii şi energie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Al

    vineri, 15.07.2022 at 08:18

    Mai bine spuneati despre ce este vorba in proiecte in loc de clasamentul irelevant pt orase asa de diferite numai ca populatie de 6 pana la 15 ori mai mica Alba Iulia! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax