Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alba Iulia PREMIATĂ în cadrul Galei Fondurilor Structurale. LOCUL I la secţiunea „Bucuroşi de oaspeţi”

Publicat

securedownload Primăria Municipiului Alba Iulia a fost apreciată și premiată cu locul I la secțiunea ”Bucuroși de oaspeți”, din cadrul Galei Fondurilor Structurale. În cadrul evenimentului, la care au fost prezenți vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu și șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, au fost premiate cele mai bune proiecte finanţate din fonduri europene în perioada 2007 – 2013. 

Organizatorii spun că această Gală este o Gală a Succesului, un mediu de recunoaștere gândit pentru a creşte vizibilitatea oamenilor şi proiectelor care au generat cu adevărat schimbare şi impact în comunitățile locale unde acestea au fost puse în practică. Competiția în care au putut fi înscrise proiecte cu finanțare europeană a avut zece secțiuni, un proiect putând fi înscris doar o singură dată, la o singură secțiune.

Proiectul “Reconstituire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, implementat cu succes de municipalitate, este proiectul care a ocupat locul I în cadrul secţiunii „Bucuroşi de oaspeţi”. Premiul i-a fost acordat primarului Mircea Hava de către Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene.

Printre competitorii la această secţiune s-au numărat: Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Consiliul Judeţean Brăila, Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Vrancea, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.

Celelalte secțiuni ale Galei au fost: ”Școala face omul OM”, ”Cu impact INCLUS”, ”Administrație user-friendly”, ”Impact MACRO la nivel MICRO”, ”Out of the (innovation) box”, ”Verde la proiecte!”, ”Infrastructura pe… catwalk”, ”Schuman-ul european în Poiana lui Iocan” și Prâslea cel voinic în Țara Finanțărilor”. Proiectele au fost apreciate de un juriu compus din profesioniști în domeniul finanțărilor europene și din personalități cu competențe recunoscute în domeniul care face obiectul fiecărei secțiuni în parte.

“Reconstituire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban, municipiul Alba Iulia” a constituit un demers foarte îndrăzneţ, parte integrantă a punerii în operă a unui număr de 18 proiecte întocmite de administraţia albaiuliană și/sau diverși parteneri, care au fostfinanţate din fonduri europene, din bani de la bugetul de stat şi din cel local,  fonduri norvegiene, ale Programului Națiunilor unite pentru Dezvoltare sau parteneriate private care au avut ca scop scoaterea la lumină şi punerea în valoare a celei mai reprezentative şi pline de istorie fortificaţie  bastionară de tip Vauban din România şi chiar din sud-estul Europei.

La momentul finalizării lucărilor, pentru prima dată după aproape 95 de ani, Cetatea Alba Carolina a putut fi văzută şi vizitată în întreaga sa splendoare. Finalizarea proiectului, finanţat 98% din fonduri europene și naționale, permite astăzi vizitatorilor să vadă Cetatea în ansamblui ei, aşa cum era înainte de 1921, când a fost dinamitată şi apoi acoperită cu pământ o parte a şanţului vestic.

Finalizarea şi inaugurarea pentru albaiulieni și vizitatori a zonei din fața Catedralei Încoronării, a marcat finalul unor investiţii în valoare de peste 60 de milioane de euro. Cetatea Alba Carolina a devenit în doar 5 ani cea mai atractivă destinaţie turistică de acest gen din România. Dovada, stau miile de turişti ce au vizitat-o în ultimii ani de când în mare parte s-a restaurat şi a devenit mai vie ca niciodată. S-au înregistrat 100.000 de turiști plătitori de bilete în primele 8 luni ale anului la Muzeul Național al Unirii, peste 300.000 de turiști au fost prezenți la evenimentele culturale organizate de administrația locală, județeană, parteneri privați, sponsori, între 1 aprilie şi 15 septembrie. În 2008, numărul total al turiștilor care au vizitat Alba Iulia nu depășea 32.000 de persoane.

”E un premiu pe care, spun fără falsă modestie, îl meritam. Sunt onorat că Alba Iulia și oamenii ei de azi înseamnă performanță. Practic, Alba Iulia nu înseamnă Mircea Hava, e clar că totul a reprezentat un efort comun pentru a face un lucru cu adevarat ieșit din comun.  Nu eu singur, ci toată echipa care a lucrat pentru acest proiect, ne-am asumat riscuri și am transformat o provocare, pe care Cetatea noastră o așteapta de 300 de ani, într-o mare realizare. Asta, în vremuri în care a pune bețe-n roate sau a acuza a devenit mod de viață în România. Este firesc să ne bucurăm când vedem că toată munca ne este răsplătită de la cel mai înalt nivel. Se recunoaște municipiului Alba Iulia valoarea turistică în creștere. Titlul de ”Destinație europeană de excelență” conferit în 2012 de Comisia Europeană în parteneriat cu organizațiile naționale de turism validează evoluția noastră. Este o distincție care apreciază calitatea de obiectiv turistic al municipiului Alba Iulia, dar aceasta calitate a crescut tot pe baza proiectelor europene. Premiul de acum este puțin mai tehnic, s-a analizat un proiect în sine, de la A la Z nu doar efectele sale”, a afirmat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

“În urma amplului efort de regenerare, Cetatea a devenit parte a potențialului de dezvoltare economică al orașului. Creșterea numărului de vizitatori va impune extinderea și diversificare industriei locale a turismului și serviciilor conexe. Fără îndoială că astfel de aprecieri aduc bucurie, dar și cresc așteptările albaiulienilor față de echipa care pregătește documentațiile pentru proiectele europene. Simțim o oarecare presiune, acum după ce am ridicat ștacheta atît de sus. Suntem unul dintre municipiile dat exemplu în privința dezvoltării finanțate cu fonduri nerambursabile și dorim să ne menținem la același nivel. Pentru viitoarea alocare financiară competiția va fi mai mare pentru că vor fi și mai mulți cei care își vor dori să obțină finanțare europeană pentru proeictele lor”, a adăugat Nicolaie Moldovan, city managerul Municipiului Alba Iulia.

Astăzi, latura de vest constituie scena unor importante festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, film, teatru, divertisment, scenete istorice, fiind și locul unde a fost montat în premieră în România, în aer liber, spectacolul de operă AIDA de Verdi (Sărbătoarea Muzicii, Festivalul Dilema Veche, Festivalul de Muzică și Film).

Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România şi Structural Consulting Group.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax