Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia, printre reşedinţele de judeţ cu creştere a populaţiei, în 2014. În majoritatea oraşelor din ţară numărul locuitorilor a scăzut

Publicat

centru trafic

centru, alba iulia iarna, oras, masini, oameni pe strada, ninsoare Alba Iulia se află printre reședințele de județ cu creștere a populației în 2014, față de 2008, în condiţiile în care numărul locuitorilor din orașele și municipiile din țară a scăzut constant.

Potrivit datelor prezentate de Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială, dintre reședințele de județ doar șase au înregistrat în 2014 o creștere a populației, acestea fiind Iași, Vaslui, Bistrița, Sibiu, Cluj-Napoca și Alba Iulia.

Potrivit datelor oficiale ale Recensământului din 2011, Alba Iulia avea 63.536 de locuitori.

Bucureștiul are una dintre cele mai accentuate pierderi de populație, în principal din cauza dezvoltării zonei periurbane din județul Ilfov, populația migrând cu domiciliul în localitățile din acest județ, dar păstrându-și în proporție foarte mare locurile de muncă în Capitală.

„Ideea este că marea majoritate a centrelor urbane semnificative pierde populație. Principala concluzie care se desprinde din analiza CDUT este că Guvernul, în special Ministerul Dezvoltării Regionale, trebuie să se concentreze pe dezvoltarea de Zone Urbane Funcționale (care planifică teritorial relația strânsă între centrele urbane și teritoriile adiacente)”, relevă sursa citată.

De exemplu, problemele de trafic ale Bucureștiului sunt generate de faptul că nu a beneficiat de proiecte integrate de planificare spațială pentru a-i asigura noduri intermodale care să determine o parte din populația cu domiciliul în zona periurbană care lucrează în București să se deplaseze cu alte mijloace de transport în detrimentul folosirii automobilului personal.

Din totalul orașelor și municipiilor (inclusiv Bucureștiul), doar 73 (23%) au înregistrat o creștere a populației în perioada 2008-2014. În mod similar, dintre cele 2.861 de comune numai 830 (29%) au înregistrat o creștere a populației în 2014 față de 2008, se precizează în comunicat.

În anul 2014, 90 de localităţi aveau o populaţie după domiciliu sub 1000 de locuitori, 698 de localităţi sub 2000 de locuitori, iar dintre acestea din urmă 57 au scăzut sub 2000 de locuitori în perioada 2008-2014.

surse: agerpres.ro, www.cdut.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax