Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia sau Brașov? În două săptămâni aflăm care va fi Capitala Regiunii Centru. Vezi ce spun primarii și politicienii din cele două orașe

Publicat

Dispută politică serioasă pentru desemnarea capitalelor regionale. Dacă problema pare tranşată în cazul Bucureştiului, Clujului, Craiovei şi Timişoarei, care în toate variantele vehiculate până acum vor fi centrele regiunilor Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest , Sud-Vest şi Vest,  în Regiunea Centru bătălia se dă între Braşov şi Alba Iulia, pentru Nord-Est sunt luate în calcul Piatra Neamţ şi Iaşi, în Sud Călăraşi şi Ploieşti, iar în Sud-Est Constanţa şi Brăila.

Pentru Regiunea Centru au rămas în cursă, ca favorite, Brașovul și Alba Iulia. În paralel, UDMR face un lobby destul de timid pentru Târgu Mureș, iar la Sibiu primarul Johannis a declarat că trebuie sa lucreze mai mult pentru intrarea în cărți a orașului de pe malul Cibinului. Fiecare reprezentant local vine cu argumentele care ar favoriza desemnarea capitalei pe care o vrea el:

Primarul Mircea Hava (PDL) se bazează pe argumentul că Alba Iulia este capitala de suflet a românilor, un simbol al unificării tuturor românilor. Suţinându-şi oraşul pe care îl conduce de 16 ani, Mircea Hava spune totuşi că vrea să evite polemicile pentru că nu fac bine României, precizând că, mai întâi de toate, trebuie explicat conceptul de regiune, pentru ca mai apoi să fie luată o decizie.

„Ca să vorbim despre regionalizare, trebuie mai întâi să avem o lege, mulţi nu ştiu nici ce înseamnă aia o regiune, ce trebuie să facă ea. La Alba s-a înfiinţat Unirea, de aici se trage România. Avem oameni cu entitate istorică, folclorică, de neam. Avem universităţi, spitale, dar o capitală regională nu înseamnă să fii capitala spitalelor. Punctele forte ale oraşului Alba Iulia sunt instituţiile regionale care sunt aici, faptul că aici a avut loc Unirea şi suntem cunoscuţi şi la Bruxelles pentru zonele cu aspect de vis”, a spus Hava

Și senatorul PNL Teodor Atanasiu declară că parlamentarii USL vor trebui să se implice pentru ca Alba Iulia să devină capitala regiunii și prezintă argumentele: ”Reședința administrativă a Regiunii 7 Centru era prevăzută la Alba Iulia, datorită faptului că aici și este Agenția de Dezvoltare Regională și proiectul nu a putut porni ca și propunere decât de la actuala stare de fapt. Asta nu înseamnă că, dacă proiectul a pornit în faza asta așa, va fi bătut în cuie. Noi va trebui să facem lobby-ul necesar cu argumente puternice care să demonstreze că Alba Iulia merită să fie reședința administrativă a Regiunii 7 Centru”, a explicat Teodor Atanasiu.

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba a declarat că numele capitalei Regiunii Centru va fi stabilit în cel mult două săptămâni: „Interesul este comun pentru toți parlamentarii de Alba și sper ca și finalitatea să fie una tot comună. Vrem să tragem cât se poate de mult pentru județul Alba. Credem că este oportunitatea nostră, avem niște instituții importante care funcționează în acest moment în Alba Iulia, sper să valorificăm ceea ce ține de noi. Ar fi fost bine să fim un județ mai puternic economic. Am avut această șansă, dar din păcate s-a ratat, dar regionalizarea vine exact în scopul respectiv”, a explicat Ioan Dîrzu.

Primarul Brașovului, Gheorghe Scripcaru (PDL) a declarat pentru gândul.info că „Regionalizarea este un lucru bun pentru România. Cine spune că nu Braşovul trebuie să fie capitală regională nu e realist. Braşovul este un motor de dezvoltare economică, este principalul judeţ, cu un potenţial imens, are influenţă. Dacă vrei să te duci de la Bucureşti la Alba, trebuie să treci prin Braşov. Dacă vrei să o iei invers, tot prin Braşov trebuie să te duci, la Alba te duci doar dacă ai treabă. Braşovul e în centrul ţării, e o intersecţie, aici bat toate vânturile”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. raul

    luni, 11.02.2013 at 09:31

    Dupa 16 ani de conducere Alba Iulia a ajuns un oras mai dezvoltat decat Brasovul ?
    In ce domeniii ? Infrastructura, dezvoltare industriala, agrement ??? Probabil in banii investiti cu dedicatii.

  2. EDX

    luni, 11.02.2013 at 18:36

    daca ai „treaba” prin Occident, tot prin Alba treci …

  3. observator

    luni, 11.02.2013 at 19:10

    Cele patru resedinte judetene, actuale centre ADR cu sanse limitate de a ramane si resedinte administrativ-politice in viitoarea impartire regionala a Romaniei, trebuie sa actioneze in comun si sa incerce a impune singurul argument care le poate avantaja, acela ca sunt centre ADR. Daca vor actiona separat, bazandu-se si pe alte argumente diferite pentru fiecare in parte nu vor avea nici o sansa in fata resedintelor de judet si judete mari cu traditii in conducerea unor regiuni in trecut la nivelul Romaniei.

  4. Alexandru

    luni, 11.02.2013 at 20:54

    Domnule Scripcaru, ca sa ajungi de la Alba Iulia la Bucuresti poti sa mergi si pe Valea Oltului prin Pitesti si Alba Iulia este orasul Marii Uniri. Orasul unde acum 95 de ani s-a scris istoria Romaniei Dodoloate.

  5. nu va fi Alba Iulia capitala...

    luni, 11.02.2013 at 21:18

    Brasovul nu va reusi… In afara de turism nu are nimic special! cu siguranta va castiga Sibiul, Johanis fiind prieten cu Ponta si Antonescu!
    Nu ca Sibiul ar avea ceva deosebit, dar… la mica intelegere…

  6. mad79

    marți, 12.02.2013 at 00:22

    Sibiul ar trebui sa castige,pentru ca nici Brasovul,nici Aba Iulia nu are aeroport international si chiar daca s-ar construi aeroport la Brasov,acesta nu va putea fi omologat drept aeroport international,pentru ca se afla prea aproape de Tampa,iar curentii de aer generati acolo ar face inutilizabil aeroportul 4-5 luni pe an,iar curentii se intind pe o raza de 25-30 de kilometri!

  7. Viceprimaru`

    marți, 12.02.2013 at 12:01

    Ai avut dreptate primare ! La Brasov se trag toate „vanturile” :)) !!!

  8. DECENEU

    marți, 12.02.2013 at 21:48

    DECIZIA VA FI UNA PUR POLITICA SI DE INFLUENTA, ALBA IULIA NU ARE NICI UN ARGUMENT REALIST CA SA FIE CAPITALA ADMINISTRATIVA A UNEI REGIUNI, DIN PACATE NICI CULOAREA SI COMPORTAMENTUL PRIMARULUI NU NE AJUTA !

  9. bibi

    miercuri, 13.02.2013 at 03:55

    ba oamenilor. Nimeni nu vrea vot?
    De de sa nu alegem noi, oamenii, capitala?
    Toti vor ca politicianul lor ales, sa le puna capitala in satul lor. De ce nu lasati oamenii sa voteze?
    Va spun eu de ce . Pentru ca nu va place democratia. Pentru ca la vot oamenii nu vor alege inteleferile politice ci interesul lor (cum a r fi distanta din localitatea lor pana la capitala)

  10. Marian

    joi, 21.02.2013 at 09:48

    Dragi cetateni alegeti intre Sibiu si Brasov, daca vreti sa va fie putin mai bine. Sunt orase mult mai cunoscute in strainatate, mai ales in lumea germanica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate